Okullara Kadın Yönetici Genelgesi İptal

Okullara Kadın Yönetici Genelgesi İptal

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Biz kadın yönetici bakımından yükseköğretim kurumlarımızdan kötü durumdayız. Daha önce kız öğrencilerin ağırlıklı olduğu eğitim kurumlarında, üç müdür yardımcısından en az birinin kadın yönetici olmasını gerektiren genelgey

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı konuşmasına Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu’na teşekkür ederek başladı. 

Bakan Avcı’dan kitap tavsiyesi 

Bu tür toplantılarda genellikle kendisinden kitap tavsiye etmesini istediklerini kaydeden Bakan Avcı, şöyle devam etti: “Ben de bir kitap önersinde bulunmak istiyorum. Ünlü İngiliz romancı denemeci, D. H Lawrence’nin Türkçeye Anka Kuşu diye çevirisi yapılan deneme kitabı. O kitabı hangi denemeden ötürü önerdiğimi söylemeyeceğim. Ama siz kitabı aldığınızda, açtığınızda benim niye bu kitabı önerdiğimi zaten anlayacaksınız ve zevkle okuyacaksınız.”

 

Mevlana’nın pergel metaforu 

Bakan Avcı Düzce Üniversitesinin millî eğitim kurumlarına yaptıkları katkılardan dolayı üniversite rektörüne teşekkür ederek, “Yaptığınız çalışmalar Hz. Mevlana’nın pergel metaforunu hatırlattı. Diyor ki Mevlana, ‘Pergel gibiyiz, bir ayağımız yola sımsıkı basarken öteki ayağımız yetmiş iki milleti dolaşmakta.’ Böylece yerelle evrenselin buluştuğu bir bilim yuvasını oluşturma yolundaki çabalarınızdan ötürü sizi kutluyorum ve teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

“Bu toprağın ürünlerini en iyi kim biliyorsa orası onundur” 

Düzce üniversitesinde yapılanlarla ilgili olarak özellikle literatüre kazandırdıkları bitki türlerini hatırlatan Bakan Avcı, “Bu, bana 1960’lı yıllarda Nobel edebiyat ödülünü almış olan ünlü İsrailli yazar Shmuel Yosef Agnon’un kahramanını hatırlattı. Orda genç bir bilim adamından söz eder Agnon. Bu bilim adamının uzmanlık alanı deniz yosunlarıdır. Akdeniz yosunları üzerinde araştırmalar yapar. Aslında Agnon hikayesinde şunu söyler; İsrail gençliğine bu denizin yosunlarını kim biliyorsa bu deniz onundur. Verdiği mesaj aslına budur.

 Bu toprağın ürünlerini en iyi kim biliyorsa orası onundur.” dedi.

 

81 Millî eğitim müdürü içinde 1 kadın müdür 

Bu panelin hepimiz için özellikle, özellikle Millî Eğitim Bakanlığına yol gösterici olacağına inandıklarını söyleyen Bakan Avcı, Millî eğitim kurumlarında kadın yöneticilerin sayısının azlığından yakındı. Bakan Avcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim 81 millî eğitim müdürümüz var, bunların içinde sadece bir tane kadın millî eğitim müdürümüz var. Ben iki gün önce, daha önce yayımladığım bir genelgeyi hafifleten bir başka genelge imzalamak zorunda kaldım. O da şuydu; daha önce biz özellikle kız meslek liselerinde, kız imam hatip liselerinde, kız öğrencilerin ağırlıkta olduğu eğitim kurumlarında üç müdür yardımcısından en az birinin hanım yönetici olması kuralını getirmiştik, o kuralımızı bozmak zorunda kaldık. Çünkü yönetici bulamıyoruz. Kadınlarımızdan bu pozisyonlara aday olma konusunda yeterince istekli davranmıyorlar. Dolayısıyla biz bu zorluğu aşabilmek için kendi koyduğumuz bu kuralı gevşetmek zorunda kaldık.”

Kadınların giyim kuşamları nedeniyle yaşadıkları dram 

Kadınların geri planda olmalarında bir dramın yattığını vurgulayan Bakan Avcı, “Geçmiş yıllarda şu veya bu nedenle ve en çok giyim kuşamları nedeniyle eğitimlerine mani olunan, kariyerlerine mani olunan kadınların dramı yatıyor. Çok şükür bu yolla artık açıldı. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda kadınlarımızın kızlarımızın her alanda kendilerine yakışan oranda temsil edileceklerine inanıyorum.” diye konuştu.  

 Bakan Avcı, Millî Eğitim Bakanlığı olarak bütün pratiklerinde bunun gerekliliğini, hem mevzuat olarak hem karar süreçlerinde yerine getirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum