Önce devlet, sonra özel okul!

Önce devlet, sonra özel okul!

Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Cem Gülan, öğrencilerin, ilk olarak devlet lisesine yerleştirileceğini, isterlerse daha sonra özel okullara yerleşebileceklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl ilk defa uyguladığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarının ardından, 31 Temmuz'da başlayan tercih dönemi 8 Ağustos'ta bitiyor. Yerleştirme sonuçları da 22 Ağustos'ta açıklanacak. Peki devlet okulları dışında özel okullara kayıt yaptırmak isteyen öğrenci ve velileri nasıl bir süreç bekliyor? VATAN, tercihlerin ne şekilde yapılacağını Türkiye Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Cem Gülan'a sordu. İşte TEOG ile ilgili bilinmeyenlerin cevapları;

-Öğrenciler e-okul sisteminde tercihlerini ne şekilde yapacak?

Öğrenciler, MEB'in e-okul sistemine giriş yaparak ilk olarak 'A Listesi' denilen listeden istediği 15 okulu seçecek. Ardından da bu okullara yerleştirilememe ihtimaline karşılık 'B Listesi'nden Fen ve Sosyal Bilimler, Anadolu, Çok Programlı Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu, İmam Hatip Lisesi ve TEOG sistemine göre öğrenci alacak 592 özel okuldan oluşan 6 okul türünün en az 4'ü ile 3 de ilçe seçecek. Bu tercihlerden sonra mutlaka bir devlet lisesi veya özel okuldan birine yerleşecekler.

-Buna göre MEB, her öğrenciyi bir devlet okuluna yerleştirecek mi?

Her öğrenci bir okula yerleştirilecek. TEOG sistemi ile öğrenci almayı tercih eden 592 özel okulu tercih etmedikleri sürece mutlaka bir devlet okuluna yerleştirilecekler.

-Özel okullara kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin tercih edecekleri okullar MEB'in tercih klavuzundan mı seçilecek?

Koç Lisesi, Robert Kolej gibi özel okullar MEB'in tercih kılavuzunda yer almıyor. Türkiye genelinde bine yakın özel lise var. Bunlardan 592'si kılavuzda yer alıyor. Ama Türkiye'nin en fazla tercih edilen özel okulları yok. Bu özel okullara kayıt yaptırmak için ayrıca başvuru yapılıyor.

-Bu listede olmayan özel okullara kayıt yaptırmak için neler yapılması gerekiyor?

Türkiye genelinde 400 civarında özel liseden Özel Okullar Derneği'ne bağlı 14'ü yabancı 80 özel okul taban puan üzerinden öğrenci alıyor. Diğer okullar da kendi sistemine göre öğrenci alıyor.

-Tercih yapmayan bir öğrenci, herhangi bir okula yerleştirilecek mi?

12 yıllık zorunlu eğitimden dolayı, bir ortaokulu bitiren her öğrenci resmi bir lisenin birinci sınıfına kaydedilir. Yani tercihlerini yapmasa dahi MEB tarafından kendisine en yakın bir okula yerleştirilir.

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.