ÖSYM’DE USULSÜZ SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIMINA İKİNCİ DEFA DURDURMA KARARI

ÖSYM’DE USULSÜZ SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIMINA İKİNCİ DEFA DURDURMA KARARI

ÖSYM’DE USULSÜZ SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIMINA İKİNCİ DEFA DURDURMA KARARI

Türk Eğitim-Sen olarak 31 Aralık 2010 tarih ve 27802 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2010/1169 sayılı “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar” hakkında değişiklik yapılan Bakanlar Kurulu Kararının Geçici 10. Maddesinin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali amacı il Danıştay nezdinde dava açmıştık. Açılan davada Danıştay 12. Dairesinin 21/09/2011 tarih ve 2011/1451E sayılı kararı ile anılan hükmün yürütmesi durdurulmuştur.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar” hakkında değişiklik yapılan Bakanlar Kurulu Kararının Geçici 10. Maddesinde “Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, toplam sayısı 20’yi geçmemek kaydıyla ek 2 hükümlerine bağlı olmaksızın 2011 yılı sonuna kadar, Yüksek Öğretim Kurulunca belirlenecek esaslara göre sözleşmeli personel alabilir.” Denilmektedir. Bu madde ile ÖSYM’ye 2011 yılı sonuna kadar 20 kişiyi geçmemek kaydıyla Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen alım esasları doğrultusunda KPSS sınav puanı aranmaksızın, sübjektif olarak tamamen idarenin keyfiyeti ile personel alımı Danıştay tarafından hukuka uygun bulunmamıştır. Kararda “sınav şartının ilan edilen bazı kadrolar için aranmaması yönünde davalı idareye verilen yetki doğrultusunda sınav yapılmadan bazı kadrolara elaman alınması üst düzenlemelere ve eşitlik ilkesine aykırı olduğundan ve sübjektif değerlendirmelerin oluşabilmesine yol açıcı etkileri bulunduğundan dava konusu esasların geçici 10. maddesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” Denilerek yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi oluşturulmuştur.

KPSS sınav puanı aranmadan adrese teslim kadro ilanları ile bir takım kişilere yapılan ayrıcalık yargı kararı uyarınca sona ermiştir. Hukuk devletinde yaşadığımız unutularak işlem tesis edilmesine yargı dur demiştir. Yargıya intikal etmiş bir düzenleme Bakanlar Kurulunca görmezden gelinerek aynı yanlışta ısrar edilmiş ve 05 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazetede 2011/2249 sayılı Bakanlar Kurulu kararı yayımlanmıştır. Anılan karar ile Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik yapılmış ve Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan ve KPSS sınav şartı aranmaksızın 20 kişinin atanabileceğini düzenleyen Geçici 10. madde değiştirilerek sayı 60’a yükseltilmiştir. Bu düzenlemede sendikamızca yargıya konu edilmiş ve bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır.

Anılan yargı kararında gerekçe olarak “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın Geçici 10. Maddesinin Dairemizin 21.09.2011 günlü kararı ile yürütmesinin durdurulduğu ve Geçici 10. Maddede değişiklik yapan dava konusu Bakanlar Kurulu kararının yürürlük tarihin ise 5.10.2011 olduğu göz önüne alındığında, daha önceden Dairemiz kararıyla yürütmesinin durdurulması nedeniyle idarece değişiklik yapılan düzenlemenin hukuken yürürlüğünün bulunmadığı anlaşıldığından, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın Geçici 10. Maddesinde, bu maddenin tamamının yargı yerince yürütmesinin durdurulmasından sonra yürürlüğe girerek değişiklik yapan Bakanlar Kurulu kararının 4. Maddesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” Denilmektedir.

 

İlk yürütmeyi durdurma kararı için tıklayınızİkinci yürütmeyi durdurma kararı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.