Özel anadolu meslek liseleri sorunu çözümlenmelidir

Özel anadolu meslek liseleri sorunu çözümlenmelidir

Özel anadolu meslek liseleri sorunu çözümlenmelidir

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun “Malî hükümler” başlıklı 12. maddesine 2012 yılında eklenen yeni fıkralarla özel mesleki ve teknik eğitim okullarının önü açılmıştır.
 
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun “Malî hükümler” başlıklı 12. maddesinin 3. fıkrası; “(Ek fıkra: 4.7.2012-6353/42 md.) Bu Kanun kapsamında organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören her bir öğrenci için, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından başlamak üzere, resmî okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre Devlete maliyetinin bir buçuk katını geçmemek üzere, her eğitim öğretim yılı itibarıyla Maliye Bakanlığı ile Bakanlık tarafından müştereken belirlenen tutarda, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten eğitim ve öğretim desteği yapılabilir.” hükümlerine göre organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören her bir öğrenci için eğitim ve öğretim desteği yapılmaktadır.
 
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun “Malî hükümler” başlıklı 12. maddesinin 4. fıkrası; “(Ek fıkra: 4/7/2012-6353/42 md.)Bakanlar Kurulu kararıyla, bu Kanun kapsamında organize sanayi bölgeleri dışında açılan mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrenciler için de altıncı fıkradaki usul ve esaslar çerçevesinde eğitim ve öğretim desteği yapılabilir.” hükümlerine göre de organize sanayi bölgeleri dışında n mesleki ve teknik eğitim okulları açılmasın önü açılmış bu sayede Özel Anadolu sağlık meslek Liseleri açılmıştır. Burada eğitim gören her bir öğrenci için de eğitim ve öğretim desteği yapılmaktadır.
 
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun “Malî hükümler” başlıklı 12. maddesinin 6. fıkrası; “Ek fıkra: 4/7/2012-6353/42 md.) Bu konu ile ilgili öğrenci başarı durumu da dâhil olmak üzere destek verilme kriterleri, hangi eğitim ve öğretim alanlarına destek verileceğine dair kurallar ile diğer usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkça müştereken hazırlanan yönetmelikle belirlenir.” hükümlerine göre öğrenci başarı durumu da dahil olmak üzere destek verilme kriterleri, hangi eğitim ve öğretim alanlarına destek verileceğine dair kurallar ile diğer usul ve esaslar hakkındaki yönetmelik bu güne kadar yayımlanmamıştır.
 
Millî Eğitim Bakanlığı 2 Ağustos’ta yönetmelik değişikliği ile şartları değiştirmiştir.
 
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik2 Ağustos 2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmasına rağmen bu değişiklik öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulun fiziki koşullarına uygun verdiği kontenjanlara göre öğrenci kaydı yapılıyordu.
 
Ancak değişiklikle öğrenci kontenjanlarının belirlenmesinde staj yapılacak hastanelerin personel sayısı kıstası getirilmiştir. Yönetmelikte her sınıf düzeyindeki öğrenci sayısının, hastanelerle yapılan protokolde o hastanede görevli sağlık personelinin sayısının yarısını geçemeyeceği belirtilmiştir.
 
Ardından 14 Ağustos’ta yayınlanan Sağlık Bakanlığının genelgesiyle yarı yarıya olan personel/öğrenci sınırlaması değiştirilmiştir. Bu genelge ile özel sağlık liselerinin kamu, üniversite veya özel hastanelerde bir eğitim öğretim yılı için staj yapacak öğrenci sayısı toplamının, hastanede çalışan aynı alandaki toplam sağlık personeli sayısının üçte birini geçemeyeceği bildirilmiştir.
 
Sağlık sektörüne eleman yetiştiriliyorsa, elbetteki belirli sınırlamalar olmalıdır. Fakat 2 Ağustos’ta yönetmelik değişikliğinden önce ruhsatını alarak öğrenci ön kaydı yapan okullar ile binlerce öğrenci bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
 
Öğrenciler Sağlık Meslek Lisesine kayıt yaptırdığından başka bir okula da kayıt yapmak için başvuruda bulunmamışlardır. Yönetmelik değişikliğinden önce ruhsat alan okulların bu konudan en azından bu yıl muaf tutulmaları gerekmektedir.
 
Ahmet KANDEMİR
 
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu
 
www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.