Özel Okul Teşviğinde Haksızlık!

Özel Okul Teşviğinde Haksızlık!

Bilindiği üzere bakanlığımız, 11 Eylül 2015 Cuma günü özel okul teşvik sonuçlarını açıkladı. Veliler okullarına başvuru yaptılar.

Bilindiği üzere bakanlığımız, 11 Eylül 2015 Cuma günü özel okul teşvik sonuçlarını açıkladı. Veliler okullarına başvuru yaptılar. Başvuru evrakında aylık gelire göre puanlama söz konusuydu.  Örneğin Aylık geliri 5000 lira olan aileye 200 puan verilirken 1500 lira olana 400 puan veriliyor. Okuyan her kardeş için 20 puan veriliyor ama asıl puanı aylık gelir oluşturuyor. Çocukların toplam puanına göre, vilayetin kontenjanına göre teşvik alıp alamayacağı belli oluyor. Uygulama mantıklı görünüyor. Geliri daha az olanın, çocuğu çok olanın teşvik alması amaçlanıyor.

    Niyet güzel ama bazı kötü niyetli esnaf ve serbest meslek erbabı velilerin yapabileceği hile ve üç kağıt göz ardı ediliyor. Memur çocuklarının büyük çoğunluğuna teşvik çıkmadı. Neden olabilir sizce ? Çünkü bizler bordro mahkumuyuz ve aylık gelirimizi saklamamız ve eksik göstermemiz, bordroda hile yapmamız mümkün değil. Karı koca öğretmen olarak 6000 TL civarı gelir beyan ettiğimiz için bize teşvik çıkmadı. Ama ayda 20.000-30.000 TL kazanan esnaf kağıt üstünde asgari ücret düzeyinde veya en çok 1500 TL gelir beyan ettiler. Hatta okuldan aldığımız duyuma göre bazıları “ zarar “ beyan etmiş. Şimdi bakanlığımızın bu ahlaksızlara derhal sorması gereken şu soru : 1500 TL aylık gelirin varsa 1000 lirasını özel okula veriyorsan kalanı ile nasıl geçiniyorsun ? Ya da zarar ediyorsan yıllık 14-15 bin lirayı nasıl veriyorsun ? Adam kuyumcu, adam serbest çalışan diş hekimi, beyaz eşya mağazası sahibi… vs. vs. kağıt üstünde hile yapacak teşvik alacak. Bordro mahkumu memur kardeşim bin bir güçle çocuğunu özel okula gönderecek, gelirini dürüst beyan ettiği için teşvik alamayacak. Keşke kimse teşvik meşvik  almasa.Aynı şeyi bursluluk sınavı başvurusunda da yapıyorlar. Onda da memurun çocuğu burs alamazken zengin esnafın çocuğu üç kağıtla burs alıyor.

   Başvuru evrakında, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar tespit edilirse yasal işlem yapılacağı yazıyor. Sayın bakanımızdan arz ediyoruz. Bu konuyu müfettişler incelemelidir. Sadece MEB müfettişleri de yetmez, Maliye müfettişleri ile de koordinasyon sağlanmalıdır. Böylece nasıl vergi kaçırdıkları da ortaya çıkar. Dürüst beyanda bulunan esnaf ve serbest meslek sahiplerini tenzih ederim.Karı koca öğretmen veya başka memur çocuklarının çoğunluğuna teşvik çıkmazken, bizim gelirimizi on kez katlayan dev gibi esnafların ve serbest çalışan avukat, doktor, diş hekimi, mühendislerin yanlış gelir beyanları sonucu büyük adaletsizlik oluştu. Adam utanmadan zarar beyan ediyor !

Bu teşvik işi doğrudur veya yanlıştır, bu parayla devlet okullarına bütçe verilebilir vs. vs.  o ayrı bir tartışma konusu. Lakin teşvik verilecekse dikkat edilsin ve lütfen şu aylık gelirini hileli beyan eden ahlaksızlardan hesap sorulsun. Ben ve benim durumumdaki velilerin bu tip hilebazlara hakkımızı helal etmediğimizi bilsinler ki bu doğrudan kul hakkıdır.

   Ertuğrul ORHAN

   Eğitim yöneticisi

www.turkiyeegitim.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum