Özür Atamalarında Sigorta sorunu

Özür Atamalarında Sigorta sorunu

360 gün sigortalı olma tarihi olarak 8 ocak tarihinin benimsenmesi bir çok öğretmeni mağdur ediyor.Bu tarihin 31 ocak olarak değiştirilmesi gerekiyor

2014 Şubat Özür atama duyurusunda eksik kalan bir madde daha anlaşılan gözden kaçmış.Duyurunun istenilen belgeler kısmında eşi memur olmayıp sigortalı işte çalışan öğretmenlerden istenilen belgelerde tarih belirlenirken bazı öğretmenlerin mağdur olacağı gözden kaçmış.

Duyuruya göre  sigortalı çalışan öğretmen eşlerinden istenilen belgelerin 360 günlük sigortalı olma kıssasını belirlerken 1. Aşamalara başvurunun son günü olarak kabul edileceği  belirtilmiş.Yani birinci aşama başvurularının son günü itibarıyla son iki yıllık süre zarfında en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belgeyi  8 ocak olarak belirlemişler.Birçok öğretmen bu tarih yüzünden eş durumuna bağlı özür atamalarına başvuramayacak.7 şubat tarihine kadar öğretmenlerin yeni görev yerlerinde olmaları istenen duyuruda  sigortalı olma tarihinin 8 ocak olarak benimsenmesi anlamsız kalıyor.Diğer bir yandan duyuruya çıkarken şubat özür atamaları olarak çıkarılıyor ama 360 gün sigorta pirimine bakılırken ocak ayının ilk haftasına bakılıyor.Bu durum öğretmenlerin önüne engel çekme anlamına geliyor.Aileler bir arada yaşama hakkına sahip olduğunun altını çizerek ,birkaç gün yüzünden ailelerin ayrı kalmasına göz yummamalıyız.Onlara bu haksızlığı yapmamalıyız.
 
 Duyurunun ilgili bölümü
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EŞ DURUMU ÖZRÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER
  II- Eş durumu özründen yer değişikliği isteyenlerden:  
b) Eşi kamu kurum ve kuruluşları dışında 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4 üncü maddesinin (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan;
1. Eşinin çalışmakta olduğu işyerinden alınacak görev yeri belgesi,
2. Bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek kuruluşundan alınacak işyerinin faaliyette olduğunu gösterir belge,
3. Birinci aşama başvurularının son günü itibarıyla son iki yıllık süre zarfında en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belge,
4. İdare merkezi belirli bir il'de olmakla birlikte ülke genelinde faaliyet gösteren şirketlerin şirket merkezi dışında çalışanlarının öğretmen eşleri, ayrıca, atanmak istediği yerde eşinin işyerinin faal olduğuna dair anonim şirketler için kendi işyerlerinden, diğer şirketler içinse çalıştıkları ildeki vergi dairesi, belediye veya ilgili meslek kuruluşundan alacakları belge istenecektir.
5. 360 gün sigortalılık süresinin hesabında, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4 üncü maddesi kapsamında geçen hizmet sürelerinin tamamı birlikte değerlendirilecektir.
6. Eşleri sigortalı olarak çalışan öğretmenlerin yer değişikliği başvurularında, eşlerinin sigortalılık süresinin yeterli olmaması halinde, borçlanılmak kaydıyla son iki yıllık süre zarfında askerlikte geçen süreler de sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Yukarıdaki 2014 şubat özür atama duyurusunun eşi sigortalı çalışanlardan istenilen belgeler bölümünün 3. Maddesinin aşağıdaki gibi değiştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
 
“”3.31 ocak 2014 tarihi  itibarıyla son iki yıllık süre zarfında en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belge,”””
 
  Görüldüğü gibi duyuruyu bu şekilde değiştirmek hiç de zor değil ve Milli Eğitim Bakanlığını hiçbir şekilde zarara uğratmayacaktır aksine mutlu ailelere katkı sağladıkları için olumlu bakış açısını üzerilerine çekecektirler.
 Yaşanılan sıkıntıyı gözler önüne sermek adına öğretmenlerden birinin feryadını sizler ile paylaşıyoruz
“””””2014 özür durumu atamalarından olan mağduriyetimiz çok büyük. Ben Diyarbakır da görev yapmakta bir olan öğretmenim ve eşim özel sektörde çalışıyor.Geçmiş yılların özür durumu atamalarına baktığımızda hep ocak sonu yapıldığını görerek çok umutluyduk bu yıl birbirimize kavuşacağımız için.Ancak eşimin 360 günü başvuruların son günü olan 8 ocakta dolmuyor,kaldı ki dolsa bile özel sektörde  sgk primleri ay sonu itibariyle yatıyor.Bu yüzden ben ve benim gibi pek çok arkadaşımın mağduriyetini gidermek için 31 ocak baz alınırsa 360 gün sgk durumunda eşlerimize kavuşabiliriz.Ben 18 gün yüzünden,bazı arkadaşlarımızsa 2şer,3er gün yüzünden kavuşamayacak eşlerine.Eşlerimiz memur olmadığı için mağdur olmak istemiyoruz.Lütfen sesimize kulak verin ve 31 ocağı baz alarak mağduriyetimizi giderin.Tekrar söylemek istiyorum ki Özel Sektörde Primler Ay sonu itibarıyla yatırılıyor”””
 
 
Sedat DEGER
https://twitter.com/sedatdeger09

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.