Rabia Platformundan 'Sessiz Sandalye' Eylemi

Rabia Platformundan 'Sessiz Sandalye' Eylemi

Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu üyeleri, Mısır, Suriye, Myanmar, Irak ve Doğu Türkistan’da yaşananlara dikkat çekmek için ‘Sessiz sandalye’ eylemi yaptı.

Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu üyeleri, Mısır, Suriye, Myanmar, Irak ve Doğu Türkistan’da yaşananlara dikkat çekmek için ‘Sessiz sandalye’ eylemi yaptı.
 
Akköprü Metro İstasyonu’nda gerçekleştirilen eylemde, 4 bin 100 sandalyeye, Mısır, Suriye, Myanmar, Irak ve Doğu Türkistan’da hayatını kaybedenleri temsilen 4 bin 100 kişinin isminin yazıldığı kâğıtlar yapıştırıldı.
 
Burada bir konuşma yapan Memur-Sen Genel Başkan Vekili Günay Kaya, gözetlemelerin ve dinlemelerin olduğu yerde insan haklarından bahsedilemeyeceğini ifade ederek, “Böyle toplumlarda da demokrasiden bahsedilemez. Bırakalım sıradan insanları, dünyanın süper güçlerinin liderlerinin  bile dinlendiğine, gözetlendiğine de bugünün dünyasında şahitlik yapıyoruz. En temel insan hakkı yaşam hakkı ama daha dün Bosna’da, bugün Arakan’da, Mısır’da, Suriye’de yaşam hakkının ayaklar altında olduğunu görüyoruz. ‘Sessiz Sandalye’ eyleminin en temel yaşam hakkının korunması açısından ne kadar ehemmiyetli bir etkinlik olduğunu da her bir vicdan sahibi teslim edecektir” dedi. 

Platform adına basın açıklamasını okuyan İlkay Zengin Güngör, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla insanın insana yaptığı haksızların dünyanın dört bir yanında bir kez daha kınandığını ve protesto edildiğini belirterek, haksızlığa uğramış her bireyin ve zulme uğrayan her mazlumun hakkını savunmaktan yana olduklarını söyledi. 

 
Ne zalimin ne de mazlumun kimliğini sorduklarını, Allah’ın yarattığı insanoğluna haksızlık edenin karşısında olduklarını vurgulayan Güngör, “Dünyanın en adaletsiz savaşının yaşandığı Suriye’de, seçilmiş hükümete karşı darbe yapılan Mısır’da, ambargo altında inleyen Gazze’de, mezhep savaşlarına sürüklenen Irak’ta ölen mazlum kardeşlerimizin adını anmak için buradayız. Yurtlarından sürülen Myanmarlıların, toprakları gasp edilmiş Doğu Türkistanlıların sesini duyurmak için buradayız” ifadelerini kullandı. 

Bosna savaşının başlamasının 20. yıl dönümünde Saraybosna’da hayatını kaybedenlerin anısına geçen yıl Saraybosna’nın Titova Caddesi boyunca 11 bin 541 boş sandalyenin dizildiğini hatırlatan Güngör, şunları söyledi:
 
“Biz de bugün aynı şekilde Mısır’ın Rabia Meydanı başta olmak üzere, Suriye’de, Filistin’de, Irak’ta, Myanmar’da, Doğu Türkistan’da haysiyetli bir hayat için canını veren 4 bin 100 kişinin anısını yaşatmak amacıyla boş sandalyeleri dizdik. 4 bin 100, sembolik bir rakamdır. Zira bu coğrafyalarda iki yılda ölen sivillerin sayısı 150 bini geçti. Onların bazılarının isimlerini sandalyelere yazdık. Yaşasalardı bu sandalyelerde oturacaklardı.”
 
Konuşmaların ardından, “Ankara’dan Mısır’daki direnişe bin selam” sloganı atıldı. Etkinliğe katılanlar “Rabia işareti” yaptıktan sonra alandan ayrıldı. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.