Sağlık Özrüyle Atama Yapılmaması Hukuka Aykırıdır

Sağlık Özrüyle Atama Yapılmaması Hukuka Aykırıdır

Sağlık Özrüne Bağlı Atama Yapılmaması Hukuka Aykırıdır

 

Eğitim-Bir-Sen, Mardin İl Eğitim Denetmen Yardımcısı olarak göreve başlayan üyesinin, Düzce’de ikamet eden ve yürüyemeyen, konuşamayan, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, yatağa bağımlı annesinin bakımını üstlenmek amacıyla Düzce’ye sağlık özrüne bağlı olarak atamasının gerçekleştirilmesi için yaptığı başvurunun reddine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nın işleminin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davada Mardin İdare Mahkemesi, Bakanlığın işleminin iptaline karar verdi.

Dava dilekçesinde, Anayasa’nın 12. maddesinin,“Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir. Temel hak ve hürriyetler, kişinin toplumaailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da ihtiva eder” hükmüne dikkat çekilerek, davacının, Düzce Tıp Fakültesi’nde tedavisine devam edilen ve bakıma muhtaç olan annesine bakmak için sağlık özründen faydalanmak istediği, sağlık özrü ile ilgili talebinin reddedilmesinin gerek evrensel hukuk ilkeleriyle gerekse kamu yararı ve hizmet gereklerine yönelik idare hukuku ilkeleriyle örtüşmediği, tesis edilen işlemin hukuka ve mevzuat hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istenmişti.

Mardin İdare Mahkemesi, kararında, “Mardin’de il eğitim denetmen yardımcısı olarak görev yapan davacının Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği’nin 35. maddesi uyarınca annesinin sağlık özrü nedeniyle Düzce’ye atanmak istemiyle 03.10.2011 tarihinde yaptığı başvurunun 25.10.2011 tarih ve 71912 sayılı işlemle reddedilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır. Bakılan uyuşmazlıkta; davacının annesinin senilite, hipertansiyon, demans, restriktif akciğer ve bilateral nükleer skleroza hastalığı nedeniyle sürekli yakın takibi gerektirdiği ve başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyeceği yönünde sağlık kurulu raporu bulunması nedeniyle yönetmeliğin 35. maddesi uyarınca atamasının yapılması gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” ifadelerine yer vererek, dava konusu işlemi iptal etti. 

Yazıyı Görüntülemek İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.