Salgında geçici görevlendirilen personele iki kat gündelik ödenebilir

Salgında geçici görevlendirilen personele iki kat gündelik ödenebilir

Koronavirüs salgınının tüm dünyayı ve ülkemizi kasıp kavurduğu bugünlerde hastalıkla mücadele için olağanüstü önlemler alınıyor. Bu olumsuzluklar kamu görevlilerinin çalışma şartlarını da etkiledi.

Koronavirüs salgınının tüm dünyayı ve ülkemizi kasıp kavurduğu bugünlerde hastalıkla mücadele için olağanüstü önlemler alınıyor. Bu olumsuzluklar kamu görevlilerinin çalışma şartlarını da etkiledi. Kamu görevlilerinin bir kısmının uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma ve idari izin kapsamında olması sebebiyle iş yoğunlukları önemli ölçüde azalsa da sağlık hizmetleri, güvenlik hizmetleri, belediye hizmetleri ve sosyal hizmetler alanında görevli personelin hem hayati tehlikeye maruz kalma riskleri hem de iş yükleri arttı.

Salgınla mücadele kapsamında bazı kamu görevlileri asıl görevli oldukları yer dışında geçici görevlendirilmektedir. Bu kapsamda geçici görevlendirilenlere Harcırah Kanunu hükümleri uyarınca gündelik ve yol giderinden oluşan geçici görev yolluğu ödenmektedir.

Harcırah Kanununun 38. maddesi tam da bu durumdakilere ödenecek gündelik tutarıyla ilgili istisnai bir hüküm içermektedir. Söz konusu hükümde, "Bir hastalığın münteşiren hüküm ferma olduğu zamanlarda bu hastalığın insana sirayeti dolayısiyle mücadele tehlike arzediyorsa bu takdirde bu mücadeleye iştirak eden memur ve hizmetlilerin bu kanuna göre müstahak oldukları yevmiyeyi, Cumhurbaşkanı iki misline kadar artırmaya salahiyetlidir." denilmektedir.

Bu hükme göre koronavirüsle mücadele kapsamında geçici görevlendirilen kamu personeline Harcırah Kanunu kapsamında ödenecek gündelik tutarlarının Cumhurbaşkanı Kararı ile iki kat olarak ödenmesi mümkün. Kimsenin hayır diyemeyeceği bu konuda tek yapılması gereken bir Cumhurbaşkanı Kararı çıkarılması.

2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirlenen gündelik tutarları ise H Cetvelinde yer almaktadır. Buna göre yurt içinde verilecek gündelik tutarları aşağıdaki tabloda düzenlenmiştir. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı çıkması durumunda tablodaki rakamların iki katı tutarında gündelik ödenecektir.

A

a)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcıları

73,25

 

b)

Anayasa Mahkemesi Başkanı, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı, Milletvekilleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, Orgeneraller, Oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Sayıştay Başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Diyanet İşleri ve Yükseköğretim Kurulu Başkanları

66,85

B

Memur ve Hizmetlilerden;

 
 

a)

Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar

56,10

 

b)

Ek göstergesi 5800 (dahil) - 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar

52,35

 

c)

Ek göstergesi 3000 (dahil) - 5800 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar

49,15

 

d)

Aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar

43,35

 

e)

Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar

42,15

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.