Seçmeli Dersler Uygulanamıyor!

Seçmeli Dersler Uygulanamıyor!

4+4+4 Eğitim Yasasının en önemli yeniliklerinden biri olan “Seçmeli dersler”, okulların açılması ve uygulamanın 5.ve 9.sınıflarda başlamasıyla birlikte, belki de bu yasanın en büyük problemlerinden biri olmaya aday.

Seçmeli ders paketlerinin içeriğiyle ilgili görüşlerimi daha önceki yazılarımda açıklamış, bu derslerin tam anlamıyla uygulanması halinde, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre eğitim almalarına vesile olacağını belirtmiştim.

 

Daha ilk ve ortaöğretim okullarının açılmasının üzerinden 1 hafta bile geçmeden, seçmeli derslerle ilgili sorunlar çıkmaya başladı.

 

Sorun çıktığını nereden mi anlıyoruz?

 

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığının “Seçmeli Dersler” konulu, 13.09.2012 tarih ve 515 sayılı yazısından.

 

MEB, seçmeli derslerin seçimi konusunda okul yönetimlerinin, Bakanlığın düzenleme ve açıklamalarına uygun olmayan tutum ve uygulamaları olduğu ifade ederek, seçmeli derslerle ilgili olarak bazı açıklamalar yapma gereği duymuştur. Bu açıklamalar şöyle:

“1-Okul yönetimleri okullarında hangi seçmeli derslerin okutulacağına dair herhangi bir belirleme yapmayacaklar, özellikle ilgili alanda öğretmen yokluğu gerekçesi ile öğrencileri ve velilerini kesinlikle belirli derslere yönlendirmeyeceklerdir.

2-2012/37 sayılı Genelgede ifade edilen 10-12 Eylül ile 13-14 Eylül tarihleri okullarımızın istekleri önceden görebilmeleri ve planlamalarını yapabilmeleri için öngörülmüş tarihlerdir. Bu nedenle öğrenciler ve velileri dilerlerse 21 Eylül 2012 günü mesai bitimine kadar seçtikleri dersleri değiştirebilecekleri gibi, süresinde dilekçelerini vermeyenler de dilekçelerini bu tarihe kadar verebileceklerdir.

3-Öğrencilerin Talim ve Terbiye Kurulu kararlarında belirlenen sayı ve saat kadar seçmeli dersleri seçmeleri zorunludur.

4-Ortaokullarda gruplandırılmış olarak belirlenen seçmeli derslerde, öğrenciler tüm derslerini bir gruptan seçebileceği gibi, her bir gruptan ayrı ayrı dersler de seçerek seçmeli derslerini tamamlayabilirler.

5-Öğrenciler veya velileri tarafından verilen formlar her bir okul bazında tablolara dönüştürülecek ve bu tablolar okulların internet sayfalarında ve görünür yerlerinde ilan edilecektir.

6- Bu ilandan sonra öğretmenler kurulu tarafından en az 10 öğrenci tarafından seçilen her bir ders belirlenerek bu dersler açılacak ve bu karar da okulların internet sitelerinde ve görünür yerlerinde ilan edilecektir.

7-Bir okulda yeteri kadar öğrenci tarafından seçilmemesi nedeniyle dersin açılamadığı durumlarda, aynı eğitim bölgesindeki diğer okullarda yapılan tercihler doğrultusunda bu derslerin de ortak açılabilmesi için gerekli koordinasyon yapılacak, önlemler alınacaktır.

8-Okulda ilgili alanda öğretmenin bulunmadığı veya yeterince bulunmadığı derslerin seçilmesi halinde öncelikle diğer okullardan maaş/ek ders karşılığı görevlendirmeler yoluyla öğretmen temin edilecek, bunun da mümkün olmadığı hallerde ücretli öğretmen temin edilmek suretiyle bu dersler açılacak ve okutulacaktır.

9-Özellikle Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri öncelikle okullardaki mevcut Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından, bunların yetersizliği halinde ise imam hatip liseleri meslek dersleri öğretmenlerinin maaş/ek ders karşılığı görevlendirilmeleri suretiyle okutulacaktır. Bu suretle de öğretmen temin edilemediği hallerde ücretli öğretmen temin edilecektir.”

 

Bu açıklamalarda dikkati çeken üç konu var.

Yazının devamı İÇİN... TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.