'Şehir Üniversitesi' için Cumhurbaşkanlığı'ndan 4 maddelik açıklama!

'Şehir Üniversitesi' için Cumhurbaşkanlığı'ndan 4 maddelik açıklama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ile gündeme gelen Şehir Üniversitesi'ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı'ndan 4 maddelik açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın TBMM Genel Kurulu'nda yaptğı açıklamada, olayın siyasi değil hukuki olduğu vurgul

"Bir üniversiteyle ilgili, Şehir Üniversiteyle ilgili gelişmelere ilişkin yine bir hatibin eleştirileri vardı. Bu da yine açıklanan bir konu. Buradan bir kez daha konuyu açıklamak istiyorum.

Şehir Üniversitesine ilişkin gelişmeler:

1) Özelleştirme Yüksek Kurulunun 29/05/2015 tarihli ve (2015/32) sayılı Karar'ıyla TEKEL İşletmeleri Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde bulunan İstanbul Kartal Dragos mevkisindeki taşınmazlar Sayın Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığı döneminde İstanbul Şehir Üniversitesine devredilmiştir.

2) Şehir Üniversitesi söz konusu araziler üzerinde ipotek tesis ettirerek Kartal Dragos'ta kampüs inşası için Halkbanktan kredi kullanmıştır.

3) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından Özelleştirme Yüksek Kurulunun (2015/32) sayılı Kararı'nın 237 numaralı parsele yönelik kısmının iptali talebiyle açılan davada Danıştay 13. Dairesi 4 Temmuz 2019 tarihli Kararı'yla taşınmazın mülkiyetinin İstanbul Şehir Üniversitesine bedelsiz olarak devredilmesine ilişkin kısmının iptaline karar vermiştir.

4) Karar sonrası hukuki olarak söz konusu parselin mülkiyeti Maliye hazinesine intikal ettirilmiştir.

Diğer taraftan, Şehir Üniversitesinin kredi başvurusundaki öngörüleri yıllar içinde gerçekleşmemiş ve üniversite kredi, anapara ve faiz geri ödemelerini ödeyecek geliri elde edememiş ve bankaya borçlarını ödeyememiştir.

Bu borçlar 417 milyona ulaşmıştır. Özellikle hukuka aykırı bir mülkiyet devri kararı üzerine inşa edilmiş bir üniversite ve üniversitenin bu araziyi teminat göstererek aldığı, ödeyemediği kredi borcu söz konusudur.

Yani durum iddia edildiği gibi siyasi bir mesele değil, hukuki bir süreç ve sonuçtur. Bu konunun siyasi alana çekilmesi, akademisyenlerimizin, öğrencilerimizin mağdur olarak gösterilmesi son derece yanlıştır, böyle bir durum bulunmamaktadır.

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Cumhuriyet tarihinin en büyük yükseköğrenim atılımı gerçekleştirilmiş; kadrolar, bu atılımı gerçekleştirmiş kadrolar olarak bütün üniversitelerimizi en güçlü şekilde destekledik, desteklemeye de devam etmekteyiz, aksi bir durum söz konusu bile olamaz. Şehir Üniversitesinde görev yapan akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin akademik ve eğitim faaliyetlerinin kesintiye uğramadan devam etmesi için gerekenler yapılacaktır.

Sonuç olarak, tamamen hukuki bir süreç devam ederken, Cumhurbaşkanımızla hiçbir ilgisi yokken…

Şehir Üniversitesi konusunun kimler tarafından ve nasıl siyasallaştırıldığını kamuoyunun takdirine bırakıyorum.'

Kaynak : SGK Rehberi

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.