Seminer Çalışmaları Ne Kadar Samimi?

Seminer Çalışmaları Ne Kadar Samimi?

Öğretmenlerin Mesleki Eğitim Çalışmaları Ne Kadar Gerçekçi?

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 87. maddesi, ilköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 38. maddesi gereği okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumları öğretmenleri haziran ve eylül aylarında mesleki çalışma yapacaklardır. Mesleki çalışmaları düzenleyen ilgili yönetmelik maddelerinde bu dönemlerde nelerin yapılması gerektiği açıkça belirtilmiştir.

Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 87- (1) Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde kadrolarının bulunduğu/görevlendirildikleri okulda mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı okul müdürlüğünce hazırlanır ve çalışma öncesinde yönetici ve öğretmenlere duyurulur.

(2) Bu çalışmalarda;

a) Yönetici ve öğretmenlerin; genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon konularında, bilgilerini arttırıcı faaliyetler yapılır.

b) Yeni beceriler kazandırmaya, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmaya, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programlar hazırlamaya yönelik faaliyetler yapılır.

c) Öğretim programları, mevzuat ve uygulamalarla ilgili inceleme ve değerlendirme yapılır.

ç) Öğretmenler Kurulu, zümre öğretmenler kurulu toplantılarıyla bunlarla ilgili iş ve işlemler yapılır.

d) Eğitim ve öğretim yılı değerlendirmesiyle yeni öğretim yılında uygulanacak yıllık çalışma programı, iş takvimi ve iş bölümüyle ilgili hazırlıklar yapılır.

(3) Mesleki çalışmalardan azami verim elde edilebilmesi için okulun ve çevrenin ihtiyaçlarına göre, eğitim ve öğretimle ilgili diğer konularda da mesleki çalışma yapılabilir. Bu çalışmalar okul ortamının dışında ilgili eğitim ortamları veya işletmelerde de yapılabilir.

(4) Mesleki çalışmalarda ödenecek ücretle ilgili hususlarda 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar doğrultusunda işlem yapılır.

 

Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 38 – (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar; yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde mesleki çalışma yapılır.

(2) Yönetici ve öğretmenlerin mesleki çalışmalarından azami verim elde edilebilmesi amacıyla okulun ve çevrenin ihtiyaçlarına göre, bunların dışındaki konular da belirlenebilir. Mesleki çalışma programı okul müdürlüğünce hazırlanarak öğretmenlere bir hafta önce duyurulur.

 

            Özellikle Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili madde hükmü yapılacak çalışmalara dair daha net ifadeler kullanmıştır. Okul müdürlerine bu çalışmaları düzenleme ve koordine etme vazifesi verilmiştir. Ayrıca bu dönemde bilfiil çalışma yürüten öğretmenlerin alacakları ek ders ücreti  de Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 6.maddesinin 3. fıkrasında belirtilmiştir.

"(3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı basında ve sonunda yaptıkları meslekle

ilgili çalışma surelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir."  denilmiştir. Bu şekliyle okul müdürlerinin 2 hafta sürecek bir mesleki çalışma programı hazırlaması ve bu çalışmaların koordinasyonunu sağlaması gerekmektedir.

  Her okulun kendine ait bir iklimi ve ihtiyacı vardır. Mesleki eğitim zamanlarının en önemli faydası, öğretmenler ve okul idarelerinin kurumlarını uzun uzadıya değerlendirme fırsatı bulmuş olmalarıdır. Bu dönemde yapılacak Öğretmenler Kurulu Toplantısı, Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantıları zaman kaygısı gütmeden derinlemesine yapılabilecektir. Ayrıca kurum idareleri kendi ihtiyaçlarını öğretmenleri ile tespit edebilecek buna yönelik çalışmalar yürütebilecektir. Mesleki Eğitim çalışmaları asla öğretmenlerin boş vakit geçirdikleri, mış gibi yaptıkları bir zaman dilimi haline getirilmemelidir.  Doğru planlanan bu dönemlerin eğitime büyük faydaları biz öğretmenlerin meseleye sahip çıkmamızla daha anlamlı olacaktır.

Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı Beyefendinin kararlarıyla bu haziran döneminde öğretmenlerin mesleki çalışmalarının başka illerde almalarının yolu açılmıştır. Alınan karar ilk bakışta öğretmenlerimizin faydası düşünülerek alınmış bir karar olsa da uygulama alanında kamu hizmetinin planlanmasında sorunlar teşkil edecektir.  Her şeyden evvel mesleki eğitim çalışmaları kurumların planlama ve değerlendirme yapma imkanını buldukları zaman dilimleridir. Öğretmenler Kurulu, Zümre Başkanları Kurulu, Zümre Öğretmenler Kurulu, Şube Öğretmenler Kurulu Toplantılarına katılım kurum ikliminin yaşatılması adına değerlidir. Bu toplantıların geçiştirilmesi veya dar zamanlarda yapılması eğitim öğretim hizmetinin mutlak surette aksaması neticesini doğuracaktır. Uygulamada, öğretmenlerin önce okul müdürlüğünden mesleki eğitim çalışmasını başka bir ilde yapmasına dair izin alınması, daha sonra mesleki eğitim çalışmasının yapılacağı İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuru yapılması okulların planlamalarını gözetildiği kanaatini oluştursa da bu durumda da okul idareleri ile öğretmenler karşı karşıya getirilmiş olacaklardır. Ayrıca başka illerde mesleki çalışma yürütecek öğretmenlerin sadece yapmış olmak için bu çalışmalara katılacakları neticesi muhakkaktır.

Ezcümle Sayın Bakanımızın öğretmenlerimizi düşünerek aldıkları mesleki eğitim çalışmalarının başka illerde yapılması kararı çıkış noktası itibariyle samimi ve içten bir karardır. Lakin uygulama sahasında yanında pek çok sorunları da sürükleyip getiren, en önemlisi kamu hizmetinin verimini düşüren neticeler de doğurmaktadır.  Bundan sonraki dönemlerde mesleki eğitim çalışmalarının daha profesyonel düşünülüp, iyi planlanıp öğretmenlerin yeniden donatıldığı dönemler olması elzemdir.

Ramazan AKDAĞLI

Eğitimci - Yazar

www.turkiyeegitim.com                                                                                                                                         

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum