DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ortak cumhurbaşkanı adayı tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Babacan, seçim takvimi netleşmeden ortak aday konusunda kesin bir değerlendirme yapılmasının doğru olmayacağını belirterek, kararların zamanı geldiğinde siyasi partiler arasında yapılacak görüşmelerle alınacağını söyledi.
Babacan’dan ortak aday değerlendirmesi
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TV 3 yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Programda ortak cumhurbaşkanı adayı tartışmalarına değinen Babacan, mevcut siyasi sistemde ittifakların ve ortak adaylıkların seçim sürecinin doğal başlıkları arasında yer aldığını ifade etti.
Babacan, seçim takvimi netleştiğinde siyasi partiler arasında görüşmeler yapılacağını ve kararların o süreçte alınacağını belirtti.
“Parti genel başkanları doğal cumhurbaşkanı adayıdır”
Ali Babacan, parlamenter sistemde parti genel başkanlarının doğal başbakan adayı olduğunu hatırlatarak, mevcut sistemde de parti genel başkanlarının doğal cumhurbaşkanı adayı olarak görülebileceğini söyledi.
Babacan, buna rağmen seçimlere gidilirken ittifakların, ortak listelerin ve ortak adayların da yeni sistemin önemli gerçeklerinden biri olduğunu vurguladı.
“Eskiden koalisyonlar seçimden sonra kuruluyordu”
Babacan, Türkiye’de siyasi sistemin değişmesiyle birlikte seçim süreçlerinin de farklılaştığını ifade etti.
Geçmişte seçimlerden sonra ihtiyaç olması halinde koalisyonlar kurulduğunu belirten Babacan, mevcut sistemde ise ittifakların seçimden önce oluşturulduğunu söyledi.
Bu nedenle ortak aday ve ortak liste tartışmalarının seçim süreci yaklaştıkça daha belirgin hâle geleceğini dile getirdi.
“Seçim takvimi netleşince konuşulur”
Ortak aday konusunda net bir tarih veya isim değerlendirmesi yapmayan Babacan, kararların seçim takvimi netleştiğinde alınacağını söyledi.
Babacan, “Ne zaman ki seçim takvimi netleşir, o zaman siyasi partiler arasında bunlar konuşulur, görüşülür ve kararlar günü geldiğinde alınır” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, DEVA Partisi’nin ortak aday tartışmalarında aceleci bir tutum almayacağı şeklinde değerlendirildi.
İttifak ve ortak liste ihtimali gündemde
Babacan, önümüzdeki seçim döneminde ittifakların, ortak listelerin ve ortak adayların gündeme gelebileceğini ifade etti.
Ancak bu başlıklarda nihai kararların bugünden değil, siyasi takvimin ve şartların netleşmesinin ardından alınacağını belirtti.
Babacan’ın açıklamaları, muhalefet partileri arasında ortak aday ve iş birliği tartışmalarının ilerleyen dönemde yeniden gündeme gelebileceğini gösterdi.
DEVA Partisi süreci takvime göre değerlendirecek
Ali Babacan’ın açıklamalarına göre DEVA Partisi, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçim iş birlikleri konusunda süreci seçim takviminin netleşmesiyle birlikte değerlendirecek.
Babacan, siyasi partiler arasında yapılacak görüşmelerin önemine işaret ederken, kararların zamanından önce açıklanmasının doğru olmayacağı mesajını verdi.
Ortak aday tartışmalarının önümüzdeki dönemde siyasi gündemin önemli başlıklarından biri olması bekleniyor.