Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle birlikte, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan 150 mevsimlik ve sürekli işçiye sözleşmeli personel pozisyonlarına atanma hakkı tanındı.
3 Nisan 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 11146 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ÇAYKUR’un istihdam yapısında önemli bir değişikliğe gidildi. Düzenleme, kurum bünyesinde görev yapan işçiler için yeni bir kariyer kapısı açarken, atama sürecine ilişkin kriterler de netleştirildi.
Başvuru için çalışma süresi şartı aranacak
Karara göre, sözleşmeli personel pozisyonlarına geçiş yapabilmek için adayların kurumla ilişiğinin devam ediyor olması gerekiyor. Bunun yanında işçi kadrolarında en az 5 yıl çalışmış olmak ya da geçici iş pozisyonlarında son 5 yıl içinde en az 25 ay görev yapmış olmak şartı aranıyor.
Ayrıca adayların, atanacakları sözleşmeli pozisyonlar için öngörülen genel şartları taşıması ve 1 Ocak 2026 itibarıyla 40 yaşını doldurmamış olması gerekiyor.
KPSS puanı belirleyici olacak
Sözleşmeli personel alımında, şartları taşıyan adaylar arasında sıralama geçerliliği devam eden KPSS puanlarına göre yapılacak. En yüksek puandan başlanarak oluşturulacak listeye göre toplam 150 kişi durumlarına uygun sözleşmeli pozisyonlara atanabilecek.
Düzenlemede dikkat çeken bir başka nokta ise boş sözleşmeli personel pozisyonlarına, bu özel uygulama dışında başka bir yöntemle atama yapılamayacağı yönündeki hüküm oldu.
Hizmet süreleri korunacak
İşçi statüsünden sözleşmeli personel statüsüne geçecek çalışanların hak kaybı yaşamaması için hizmet sürelerine ilişkin özel bir düzenleme de getirildi. Buna göre, personelin işçi kadro ve pozisyonlarında geçen süreleri, sözleşmeli pozisyonda geçmiş hizmet olarak kabul edilecek.
Ayrıca daha önce kıdem tazminatı ödenmiş süreler hariç olmak üzere, kıdem tazminatına esas toplam hizmet sürelerinin emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınacağı belirtildi.
Süreç 3 ay içinde tamamlanacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek uygulamanın, kararın yürürlüğe girdiği 3 Nisan 2026 tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde tamamlanması öngörülüyor.
Bu düzenlemeyle birlikte ÇAYKUR’da çalışan 150 işçi için sözleşmeli personel statüsüne geçiş süreci resmen başlamış oldu.