Eğitim-Bir-Sen, Akademisyene Zam Mücadelesinde Sonuç Aldı

Eğitim-Bir-Sen, Akademisyene Zam Mücadelesinde Sonuç Aldı

Eğitim-Bir-Sen’in toplu sözleşme masasına taşıdığı, toplu sözleşme müzakerelerinde gerekliliğini kabul ettirdiği ve hazırladığı “Öğretim Elemanlarının Mali Hakları” raporunu YÖK Başkanı ile birlikte kamuoyuna deklare ettiği akademisyene zam teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Eğitim-Bir-Sen, böylece akademik personele zam konusunda da kazanım sağlanmış oldu.

 

Üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ile araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutmanlar, uzmanlar, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacılarına yeni mali haklar getiren Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek kanunlaştı.

 

Söz konusu kanunla öğretim elemanları yönünden “yükseköğretim tazminatı” ve “akademik teşvik ödeneği” adı altında iki farklı ödeme kalemi getirilmektedir. Öğretim elemanlarının mali durumlarının düzeltilmesi için yetkili sendika olarak Eğitim-Bir-Sen’in toplu sözleşme masasına taşıdığı, çerçevesinin çizilmesi noktasında rapor hazırladığı, YÖK Başkanı ile birlikte kamuoyuna deklare ettiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı yetkilileriyle defaatle görüşmeler yaptığı ve KPDK’da başat konu saydığı akademisyene zam konusu son olarak Başbakan’a sunulmuştu.

 

Önceki haftalarda Eğitim-Bir-Sen Genel Yönetim Kurulu üyeleri, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleriyle de görüşerek ve toplantıya katılarak, tasarının kapsamının genişletilmesini sağlamıştı.

 

Zam konusu Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kanunlaştı. Buna göre, devlet memurları kanununa tabi en yüksek devlet memuru, ek gösterge dâhil brüt aylık tutarının profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosunda bulunanlara yüzde 100’ü (2014 yılı için 731,48.-TL); araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacıları kadrosunda bulunanlara yüzde 115’i oranında (2014 yılı için 841,20.-TL) her ay yükseköğretim tazminatı ödenecektir. Bu tazminata hak kazanılması ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanacaktır.

 

Yine öğretim elemanlarının yurt içinde veya yurt dışında sonuçlandırdıkları proje, araştırma, yayın, tasarım, sergi, patent ile çalışmalarına yapılan atıflar, bilim kurulu bulunan uluslararası düzeydeki toplantılarda tebliğ sunma ve almış olduğu akademik ödülleri esas alınarak yüz puan üzerinden yıllık akademik teşvik puanı hesaplanacaktır. Akademik teşvik puanı 30 ve üzerinde olanlardan (en yüksek brüt devlet memuru aylığının) profesörler için %100’üne, doçentlere %90’ına, yardımcı doçentlere %80’ine, araştırma görevlilerine, öğretim görevlilerine, okutmanlara, uzmanlara, çeviricilere ve eğitim-öğretim planlamacılarına %70’ine, aldıkları akademik teşvik puanının yüze bölünmesi suretiyle bulunacak oranın uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda aylık akademik teşvik ödeneği verilecektir.

 

Eğitim-Bir-Sen, 2014-2015 yıllarını kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri esnasında, öğretim elemanları yönünden üniversite ödeneği oranlarında 2014 yılı için 100 puan, 2015 yılı için de 100 puan olmak üzere artış sağlanmasını talep etmişti. 2014 yılı katsayı rakamları çerçevesinde talep edilen 100 puanlık artış, Bakanlar Kurulu tasarısında getirilen yükseköğretim tazminatıyla aynı tutardadır,  yani 731,48.-TL’ye karşılık gelmektedir. Bu çerçevede Eğitim-Bir-Sen’in toplu sözleşme görüşmelerinde dile getirdiği talep, söz konusu kanunla karşılanmış oldu.

 

Yine akademik teşvik ödeneğiyle birlikte bir araştırma görevlisi asgari 153 TL, azami 511 TL; bir profesör asgari 219 TL, azami 731 TL akademik teşvik ödeneği elde edebilecektir.

Kanunla getirilen yükseköğretim tazminatı ve akademik teşvik puanı çerçevesinde alınabilecek asgari ve azami ücret artışları şu şekildedir:

 

 

Unvan

 

Yükseköğretim Tazminatı (TL)

 

Akademik Teşvik Ödeneği (TL)

 

Toplam Ücret Artışı (TL)

En Az

En Çok

En Az

En Çok

Profesör

731,48

219

731

950

1462

Doçent

731,48

197

658

928

1389

Yrd. Doçent

731,48

175

585

906

1316

Araştırma Görevlisi

841,20

153

511

994

1352

Öğretim Görevlisi-Okutman

841,20

153

511

994

1352

Uzman, Çevirici, Eğitim-Öğretim Planlamacısı

841,20

153

511

994

1352

 

 

Tabloda da görüldüğü üzere, Eğitim-Bir-Sen’in ilk olarak toplu sözleşme görüşmelerinde dile getirdiği, akabinde Kamu Personeli Danışma Kurulu’na taşıdığı, YÖK’ü harekete geçirmek suretiyle ile ortak çalışmada ileri sürdüğü ve Sayın Başbakanla yaptığı görüşmede konu başlığı yaptığı “öğretim elemanlarının ücretlerinde artış” talebi yerine getirilmiş bulunmaktadır.

 

Eğitim-Bir-Sen olarak, akademisyene zammın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bir kazanıma daha imza atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri