Eğitim-Bir-Sen: Her eğitim kurumuna rehber öğretmen verilsin

Eğitim-Bir-Sen, öğrenci sayısına bakılmaksızın her eğitim kurumuna rehber öğretmen normu verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Eğitim-Bir-Sen, okullardaki rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesi amacıyla her eğitim kurumuna, öğrenci sayısına bakılmaksızın rehber öğretmen normu verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Sendika açıklamasında, rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin öğrencilerin akademik, psikolojik, sosyal ve fiziksel gelişimlerinin desteklenmesinde önemli rol oynadığı vurgulandı. Bu hizmetlerin, okula devamsızlık ve okul terklerinin azaltılmasında, şiddet, akran zorbalığı, siber zorbalık, madde bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı gibi sorunlarla mücadelede etkili olduğu belirtildi.

Mevcut norm sistemi yetersiz bulunuyor

Açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik’in 21. maddesine göre, ilkokullarda 300, ortaokul, imam hatip ortaokulu, anaokulu ve ortaöğretim kurumlarında ise 150 ve üzeri öğrenci bulunması halinde rehber öğretmen normu verildiği hatırlatıldı.

Bu nedenle öğrenci sayısı 300’ün altında olan ilkokullar ile 150’nin altında öğrenciye sahip ortaöğretim kurumlarında rehber öğretmen normu oluşmadığı ve bu okullara atama yapılamadığı ifade edildi.

Görevlendirme yöntemi kalıcı çözüm sağlamıyor

Rehber öğretmen normu bulunmayan okullarda bu hizmetlerin çoğu zaman başka okullardan görevlendirilen öğretmenler aracılığıyla yürütülmeye çalışıldığı belirtildi. Ancak sendika, bu yöntemin kalıcı ve verimli bir çözüm sunmadığını savundu.

Özellikle özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için Rehberlik ve Araştırma Merkezleri ile yürütülen süreçlerde aksaklıklar yaşandığı, önleyici ve geliştirici rehberlik hizmetlerinin öğrencilere ve velilere yeterince ulaştırılamadığı görüşü paylaşıldı.

MEB’den yeni düzenleme talep edildi

Eğitim-Bir-Sen, tüm bu gerekçelerle Bakanlığa ilettiği resmi başvuruda, eğitim kurumlarının öğrenci sayılarına bakılmaksızın her okula bir rehber öğretmen normu verilmesini sağlayacak düzenlemenin yapılmasını istedi.

Sendika, bu adımın hem öğrencilerin rehberlik hizmetlerine erişimini artıracağını hem de okullarda psikolojik danışmanlık süreçlerinin daha etkin yürütülmesine katkı sağlayacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri