Faturanın garanti belgesi yerine geçmeyeceği resmileşti

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelikte değişiklik yaptı.

FATURA GARANTİ BELGESİ YERİNE GEÇMEYECEK

Yapılan değişiklikte; satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturaların garanti belgesi yerine geçmeyeceği hüküm altına alındı. Yönetmeliğin yürürlük maddesi gereğince, bu düzenleme 24 Mayıs 2011 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

20 İŞ GÜNÜNDE TAMİR ZORUNLU

Ayrıca yönetmelikle daha önce 30 iş günü olarak belirlenmiş olan azami tamir süresi, tek tek mal bazında düzenlenmiş ve otomobil ve motorsikler hariç tüm mallarda 20 iş günü olarak belirlenmiştir. Ayrıca "Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birine bildirim tarihinden itibaren başlar. Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup veya benzeri bir yolla yapması mümkündür. Ancak, uyuşmazlık halinde ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir." hükmü getirilmiştir.

ARIZA 10 GÜN İÇİNDE GİDERİLEMİYORSA BENZER BİR MAL TÜKETİCİYE TAHSİS EDİLECEK

Daha önce "Malın arızasının 15 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı–üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır" şeklinde belirlenen düzenleme ise "Malın arızasının 10 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır" olarak değiştirilmiştir.

 

ÜCRETSİZ DEĞİŞİM HAKKI

Önceki düzenlemede ") Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması" halinde, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.

Yeni düzenleme şu şekildedir: "a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az dört defa veya imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde altı defa arızalanmasının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması"

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN TAM METNİ

24 Nisan 2011 PAZARResmî GazeteSayı : 27914

YÖNETMELİK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

GARANTİ BELGESİ UYGULAMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 14/6/2003 tarihli ve 25138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (k) bendi eklenmiştir.

“k) İş Günü: Ulusal, resmî ve dini bayram günleri ile yılbaşı, 1 Mayıs ve pazar günleri dışındaki çalışma günlerini,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu Yönetmelik hükümlerine ve Genel Müdürlükçe onaylanmış belgeye uygun olarak hazırlanacak garanti belgesinin tasdik edilerek tüketiciye verilmesini temin etmek ve ayrıca, bu yükümlülüğün yerine getirildiğini ispat etmekle satıcı, bayii veya acenteler sorumludurlar.

Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez. Ancak, servis istasyonlarında yapılan onarım ve parça değişimi işlemleri sonucunda verilen fatura, bu Yönetmeliğin öngördüğü garanti şartlarını içermesi kaydıyla, garanti belgesi yerine geçer.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Malın tamir süresi, ekli listede ilan edilen azami tamir süresini geçemez. Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birine bildirim tarihinden itibaren başlar. Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup veya benzeri bir yolla yapması mümkündür. Ancak, uyuşmazlık halinde ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.

Malın arızasının 10 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8 – İmalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, ürettikleri veya ithal ettikleri, ekli listede ilan edilen kullanılmamış mallar için, Genel Müdürlüğe garanti belgesi onaylatmak zorundadırlar. Genel Müdürlük onayı bulunmayan garanti belgeleri geçersizdir.

Genel Müdürlük, başvuruları değerlendirirken gerek duyması halinde tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla; belgelendirme yapılacak ürünle ilgili olarak, gerekli incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya yetkili olup, daha önce onaylanmış kuruluşlardan alınacak raporları ve ürünle ilgili olarak diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen belgeleri de dikkate alabilir.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mevzuatları gereği istenilen ancak, ekli listede yer almayan ürünler için düzenlenecek garanti belgelerine dair talepler Genel Müdürlükçe sonuçlandırılır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9 – Garanti belgesi başvuruları, Bakanlığın internet sayfasından, elektronik imza ile yapılır ve elektronik imza ile onaylanır.

Başvuru ile ilgili usul ve esaslar Bakanlığın internet sayfasında ilan edilir.

Satış sonrası hizmet verilmesi gereken mallar için yapılan garanti belgesi başvuruları sırasında, Genel Müdürlükçe onaylı Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi aranır. Ancak, malın teknik özellikleri itibariyle bakım gerektirmemesi ve tamirinin de mümkün olmaması durumunda, Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi aranmaz. Bu tür talepler Genel Müdürlükçe değerlendirilerek karara bağlanır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Genel Müdürlük tarafından onaylanan garanti belgelerinin geçerlilik süresi 2 yıldır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12 – Bu Yönetmeliğe ekli listede yer almayan bir malı imal veya ithal eden firmalar, kendi sorumlulukları çerçevesinde, ihtiyari garanti belgesi düzenleyebilirler. İhtiyari garanti belgesinin içeriği ve garanti şartlarına ilişkin hususlar imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı firma tarafından belirlenir. Bu belgelerin onaylanması için ayrıca Genel Müdürlüğe başvuru yapılmaz.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az dört defa veya imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde altı defa arızalanmasının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması,”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18 – Garanti belgesi ile satılmak zorunda olan bir malın imalatının veya ithalatının yalnızca bir gerçek veya tüzel kişiliğin siparişi üzerine, özel olarak gerçekleştirilmesi durumunda; sipariş veren ile imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı arasında satış sonrası hizmetlerini de kapsayacak şekilde, bu Yönetmelik hükümlerine uygun yazılı bir sözleşmenin bulunması kaydıyla ve ayrıca kendi ihtiyacında kullanılmak üzere yapılacak imalat veya ithalatlarda, garanti belgesi düzenleme zorunluluğu aranmaz.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin eki, ilişikteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinden bir ay sonra yürürlüğe girer.

MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

 

EK-1

 

4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN GEREĞİNCE GARANTİ BELGESİ İLE SATILMASI ZORUNLU OLAN ÜRÜNLER LİSTESİ

 

SEKTÖR/ÜRÜNGARANTİ SÜRESİAZAMİ TAMİR SÜRESİ
1SAĞLIK SEKTÖRÜ  
 1.1KİŞİSEL KULLANIM CİHAZLARI  
  1.1.1TANSİYON ALETLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.1.2KAN DEĞERİ ÖLÇEN CİHAZLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.1.3İŞİTME CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.1.4KONUŞMA CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.1.5ATEŞ ÖLÇEN CİHAZLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 1.2ANNE VE ÇOCUK ÜRÜNLERİ  
  1.2.1ELEKTRONİK GÖĞÜS POMPALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.2.2BİBERON ISITICILARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.2.3BİBERON STERİLİZATÖRLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.2.4MAMA HAZIRLAMA SETLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.2.5ÇOCUK OTO KOLTUKLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.2.6MAMA SANDALYELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.2.7ÇOCUK ARABALARI VE PUSETLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 1.3MASAJ ALET VE CİHAZLARI  
  1.3.1MASAJ ALETLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.3.2MASAJ KEMERLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.3.3MASAJ KOLTUKLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.3.4MASAJ YATAKLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 1.4BEDENSEL ÖZÜRLÜLERE AİT CİHAZLAR  
  1.4.1TEKERLEKLİ SANDALYELER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  1.4.2ENGELLİLER İÇİN AKÜLÜ ARAÇLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
2GÖZLÜKLER  
 2.1GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 2.2GÖZLÜK ÇERÇEVELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
3ISITMA VE HAVALANDIRMA CİHAZLARI  
 3.1KLİMALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.2ISI POMPALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.3FAN KOİLLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.4BRÜLÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.5BUHAR KAZANLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.6KALORİFER KAZANLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.7KAT KALORİFERLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.8KOMBİLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.9DOĞALGAZ / LPG SOBALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.10GAZYAĞLI SOBALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.11KATI YAKIT SOBALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.12ELEKTRİKLİ ODA ISITICILARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.13ŞOFBENLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.14TERMOSİFONLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.15PENCERE TİPİ FANLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.16VANTİLATÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.17DAVLUMBAZLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.18ASPİRATÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.19FANLI ELBİSE KURUTUCULAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 3.20HAVA NEMLENDİRİCİLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
4SIHHİ TESİSAT ALET VE CİHAZLARI  
 4.1HİDROFORLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.2SU ARITMA CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.3MOTORLU SU POMPALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.4VANALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.5BATARYALAR (SIHHİ TESİSAT)2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.6SENSÖRLÜ MUSLUK APARALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.7REZERVUARLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.8KÜVET VE DUŞ TEKNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.9LAVABOLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.10KLOZETLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 4.11EVİYELER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
5TAŞINABİLİR ELEKTRİKLİ EL ALETLERİ  
 5.1TESTERE MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 5.2POLİSAJ MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 5.3MATKAPLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 5.4LEHİM TABANCALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 5.5VİDALAMA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 5.6ZIMPARA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
6MOTORLAR  
 6.1ELEKTRİK MOTORLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 6.2İÇTEN YANMALI MOTORLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 6.3DIŞTAN TAKMALI DENİZ MOTORLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
7GÜNEŞ ENERJİSİ ISITMA ALET VE CİHAZLARI  
 7.1GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 7.2GÜNEŞ ENERJİSİ SU DEPOLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 7.3GÜNEŞ ENERJİSİ PAKET SİSTEMLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
8ELEKTRONİK, TELEKOMÜNİKASYON ALET VE CİHAZLARI  
 8.1TELEKOMÜNİKASYON ALET VE CİHAZLARI  
  8.1.1SABİT HATLI TELEFONLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.1.2CEP TELEFONLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.1.3UYDU TELEFONLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.1.4MODEMLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.1.5FAKSLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.1.6ARAÇ İÇİ KONUŞMA KİTLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 8.2BİLGİSAYAR VE ÇEVRE BİRİMLERİ  
  8.2.1BİLGİSAYARLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.2MAUSE2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.3MONİTÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.4YAZICILAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.5TARAYICILAR (SCANNER)2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.6SES KAYIT CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.7KLAVYELER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.8HARİCİ DİSK ÜNİTELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.9PC KAMERALAR (WEBCAM)2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.10OYUN KONSOLLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.11İŞLEMCİLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.12KART OKUYUCULAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.13AĞ GÜVENLİK CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.14HARD DISKLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.15ANAKARTLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.2.16KİTAP OKUYUCULAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 8.3GÜVENLİK VE ALARM SİSTEMLERİ  
  8.3.1GÜVENLİK AMAÇLI KAMERALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.3.2GÜVENLİK AMAÇLI MONİTÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.3.3GÜVENLİK AMAÇLI KAYIT CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.3.4ALARM CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.3.5EV İÇİ DİNLEME VE İZLEME CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 8.4EV VE BENZERİ YERLERDE KULLANILAN ELEKTRONİK CİHAZLAR  
  8.4.1TELEVİZYONLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.2PİKAP- PLAK ÇALARLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.3MÜZİK SETLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.4RADYOLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.5SES KAYDEDİCİ VE OYNATICI CİHAZLAR( CD,DVD ,VCD)2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.6MEDYA OYNATICILAR(MP3, MP4)2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.7EV SİNEMA SİSTEMLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.8AMLİFİKATÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.9HOPARLÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.10KULAKLIKLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.11DATABANKLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.12ELEKTRONİK SÖZLÜKLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.13PROJEKSİYON CİHAZLARI2 YIL VEYA 5.000 SAAT (Hangisi Önce Dolarsa)20 İŞ GÜNÜ
  8.4.14HESAP MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.15ELEKTRONİK PARA KASALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.4.16UYDU ALICILARI (RECEİVER)2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 8.5UYDU YARDIMI İLE KONUM BELİRLEME CİHAZLARI  
  8.5.1GPS YÖN BULMA KONUMLAMA CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 8.6FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR  
  8.6.1KAMERALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  8.6.2FOTOĞRAF MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
9ELEKTRİKLİ ALET VE CİHAZLAR  
 9.1JENERATÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 9.2AKÜMÜLATÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 9.3KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 9.4DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (İNVERTÖR)2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 9.5REGÜLATÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
10TAŞITLAR  
 10.1BİNEK OTOMOBİLLER2 YIL VEYA 60.000 KM. (Hangisi Önce Dolarsa)30 İŞ GÜNÜ
 10.2KAMYONETLER2 YIL VEYA 100.000 KM. (Hangisi Önce Dolarsa)30 İŞ GÜNÜ
 10.3TRAKTÖRLER2 YIL VEYA 3.000 SAAT (Hangisi Önce Dolarsa)30 İŞ GÜNÜ
 10.4MOTOSİKLETLER2 YIL VEYA 30.000 KM. (Hangisi Önce Dolarsa)20 İŞ GÜNÜ
 10.5DENİZ MOTOSİKLETLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 10.6KAR MOTOSİKLETLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 10.7BİSİKLETLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 10.8KARAVANLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 10.9OTOMOBİL YEDEK PARÇALARI  
  10.9.1ARAÇ LASTİKLERİ2 YIL VEYA 1,6 mm DİŞ DERİNLİĞİ (Hangisi Önce Dolarsa)20 İŞ GÜNÜ
  10.9.2FARLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.3GÖSTERGE TABLOSU VE GÖSTERGELER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.4MERKEZİ KİLİTLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.5EMNİYET KEMERİ VE BAĞLANTILARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.6EMNİYET CAMLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.7EGZOZ BORU VE SUSTURUCULARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.8ŞARJ DİNAMOSU2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.9JANTLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.10KATALİTİK KONVERTÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.11AMORTİSÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.12RADYATÖRLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.9.13OTO KLİMALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 10.10ARAÇ DÖNÜŞÜM KİTLERİ   
  10.10.1LPG DÖNÜŞÜM KİTLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.10.2CNG DÖNÜŞÜM KİTLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  10.10.3ELEKTRİK DÖNÜŞÜM KİTLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
11TEKSTİL SANAYİ  
 11.1DİKİŞ VE NAKIŞ MAKİNALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
12BAHÇELERDE KULLANILAN MAKİNALAR  
 12.1ÇİM-OT-ÇİT KESME MAKİNALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 12.2ÇİM BİÇME MAKİNALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 12.3ZİNCİRLİ TESTERE MAKİNALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
13ÖLÇME ALET VE CİHAZLARI  
 13.1ELEKTRİK SAYAÇLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 13.2DOĞALGAZ SAYAÇLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 13.3SU SAYACLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 13.4ISI SAYACI PAY ÖLÇERLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 13.5SAATLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 13.6ODA TERMOSTATLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
14SPOR, AV ALET VE MAKİNALARI  
 14.1SPOR ALETLERİ   
  14.1.1KONDİSYON BİSİKLETLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  14.1.2KOŞU BANDLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 14.2AV ALETLERİ  
  14.2.1AV TÜFEKLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
15EV VE BENZERİ YERLERDE KULLANILAN ELEKTRİKLİ VE GAZLI CİHAZLAR  
 15.1EV ALETLERİ   
  15.1.1BUZDOLAPLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.2DERİN DONDURUCULAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.3ARAÇ BUZDOLAPLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.4SU SEBİLLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.5BULAŞIK MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.6ÇAMAŞIR MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.7ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.8ELEKTRİKLİ SÜPÜRGELER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.9FIRINLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.10OCAKLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.11MİKRODALGA FIRINLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.12BUHARLI TEMİZLİK MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.13BUZ YAPMA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.14ÇÖP ÖĞÜTME MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.15ELEKTRİKLİ DÜDÜKLÜ TENCERELER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.1.16ÜTÜLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 15.2KİŞİSEL KULLANIM CİHAZLARI (PİLLİ ÜRÜNLER HARİÇ)  
  15.2.1SAÇ KESME MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.2.2SAÇ ŞEKİLLENDİRME CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.2.3SAÇ KURUTMA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.2.4ELEKTRİKLİ TRAŞ MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.2.5EPİLASYON CİHAZLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.2.6SAKAL BIYIK KESME VE DÜZELTME MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 15.3BESİN HAZIRLAYICI CİHAZ ve MAKİNELER  
  15.3.1EKMEK KIZARTMA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.2EKMEK KESME MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.3EKMEK YAPMA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.4TOST MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.5YOĞURT YAPMA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.6YUMURTA PİŞİRİCİLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.7KARIŞTIRICILAR/BLENDERLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.8ÇAY/ KAHVE MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.9MEYVE SEBZE SIKACAKLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.10ET KIYMA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.11MISIR PATLATMA MAKİNELERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.12SU ISITICILAR (KETLE)2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.13ELEKTRİKLİ PİŞİRİCİLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.14BUHARLI PİŞİRİCİLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.15MUTFAK ROBOTLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.16FRİTÖZLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
  15.3.17IZGARALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
16MÜZİK ALETLERİ  
 16.1ORGLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 16.2PİYANOLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 16.3BAĞLAMALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 16.4BATERİLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 16.5GİTARLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
17AHŞAP VE METAL MOBİLYALAR  
 17.1KOLTUKLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.2MASALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.3SANDALYELER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.4VİTRİNLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.5GÜMÜŞLÜKLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.6TV SEHPALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.7SEHPALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.8DOLAPLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.9ŞİFONİYER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.10YATAKLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.11KARYOLALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.12BAZALAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.13MUTFAK DOLAPLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.14BİLGİSAYAR MASALARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.15KİTAPLIKLAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.16VESTİYERLER2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.17BANYO DOLAPLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.18AHŞAP VE METAL KAPILAR2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 17.19YUKARDA SAYILANLARIN TAKIM HALİNDE SATILANLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ
18KAPI AÇMA VE KAPAMA DÜZENEKLERİ  
 18.1KAPI HİDROLİKLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 18.2KAPI KİLİTLERİ2 YIL20 İŞ GÜNÜ
 18.3KAPI OTOMATLARI2 YIL20 İŞ GÜNÜ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

DOSYALAR Haberleri