Hukuksuz disiplin cezası mahkemeden döndü - Yargıdan rehber öğretmen kararI

Giresun’da bir rehber öğretmene verilen disiplin cezası, usul eksikliği ve delil yetersizliği gerekçesiyle mahkeme kararıyla iptal edildi.

Giresun’da görev yapan bir rehber öğretmen hakkında verilen disiplin cezası, yargı kararıyla iptal edildi. İlk derece mahkemesinin verdiği iptal kararı, istinaf incelemesinin ardından da onanarak kesinleşti.

Sendika açıklamasına göre, Giresun’da bir lisede görev yapan rehber öğretmen hakkında bir öğrenciyle ilgili yaşanan olay gerekçe gösterilerek disiplin soruşturması başlatıldı ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında ceza verildi. Ancak yargı sürecinde, söz konusu işlemin mevzuata aykırı şekilde tesis edildiği ortaya kondu.

Giresun İdare Mahkemesi, dosyayla ilgili verdiği kararda disiplin cezasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, soruşturmanın usulüne uygun başlatılmadığını, gerekli soruşturma onaylarının alınmadığını ve isnat edilen fiillerin somut delillerle yeterince ortaya konulamadığını değerlendirdi.

İstinaf da iptal kararını onadı

İlk derece mahkemesinin iptal kararına karşı yapılan başvuru sonrasında dosya Samsun Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi tarafından incelendi. İstinaf mercii, verilen kararı hukuka uygun bularak onadı. Böylece disiplin cezasına ilişkin iptal kararı kesinleşmiş oldu.

Mahkeme kararlarında özellikle disiplin soruşturmasının başlatılması için usulüne uygun soruşturma onayının zorunlu olduğuna dikkat çekildi. Soruşturma sırasında ortaya çıkan yeni fiiller için de ayrıca onay alınmadan işlem tesis edilemeyeceği vurgulandı.

Usul eksikliği ve delil yetersizliği öne çıktı

Kararda, kamu görevlilerine yönelik disiplin işlemlerinde hukuki prosedürün eksiksiz işletilmesi gerektiği bir kez daha ortaya kondu. Mahkeme, hem usul eksikliklerinin hem de isnatların yeterli somut delille desteklenmemesinin işlemi hukuka aykırı hale getirdiğini belirtti.

Verilen karar, disiplin süreçlerinde keyfi uygulamalara karşı yargısal denetimin önemini bir kez daha gündeme taşıdı.

İlgili İdare Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi Kararı İçin Tıklayınız

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri