Kandil-İmralı gerilimi iddiası: Hukuki adımlar neden bekliyor?

Terörsüz Türkiye sürecinde yasal adımlar için örgütün silah bıraktığının güvenlik birimlerince teyit edilmesi bekleniyor. AK Parti kaynakları sürecin sahadaki gelişmelere bağlı olduğunu belirtiyor.

TBMM’de kurulan komisyonun raporunu tamamlamasının üzerinden iki ayı aşkın süre geçmesine rağmen, “Terörsüz Türkiye” sürecinde atılması beklenen hukuki adımlar konusunda henüz somut bir ilerleme sağlanamadı. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, AK Parti kaynakları, yasal düzenleme aşamasına geçilebilmesi için örgütün silah bıraktığının güvenlik birimlerince teyit edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Hukuki adımlar için “saha teyidi” şartı

Meclis’te hazırlanan raporda, hukuki düzenlemelerin yapılması örgütün silah bıraktığının güvenlik birimleri tarafından teyit edilmesine bağlanmıştı. Ancak habere göre, örgüt cephesinden silah bırakma ve mağaraların boşaltılması konusunda beklenen yeni adımlar gelmedi.

AK Parti kaynakları, geçtiğimiz günlerde MİT Başkanı İbrahim Kalın tarafından partiye bir sunum yapıldığını ve sahada sembolik silah bırakmanın ötesinde dikkat çekici yeni bir gelişme tespit edilmediğini aktardı.

“Tahminler üzerine hukuki çerçeve oluşturulamaz”

AK Parti kurmayları, örgütün varlığını sürdürdüğü ve silah bırakmanın güvenlik birimlerince teyit edilmediği bir tabloda yasal adım atılamayacağını savunuyor. Kaynaklar, hukuki düzenlemelerin tahminlere veya belirsizliklere değil, somut saha gerçekliğine dayanması gerektiğini ifade ediyor.

Bu nedenle gecikmenin hükümetten değil, sahadaki şartların oluşmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. AK Parti kaynakları, silah bırakma konusunda somut gelişme olması halinde yasal düzenlemelerin hızla gündeme alınabileceğini dile getiriyor.

İran’daki gelişmeler süreci etkiledi

Haberde, İran’da yaşanan gelişmelerin de süreci etkilediği değerlendirmesi yer aldı. AK Parti kaynaklarına göre, bölgedeki gelişmeler örgütün farklı beklentiler içine girmesine yol açtı ve bu durum yasal düzenleme takvimini değiştirdi.

AK Parti kurmayları, bu nedenle öncelikle İran kaynaklı belirsizliklerin netleşmesi gerektiğini, ardından sahadaki teyit mekanizmalarından gelecek sonuçlara göre hukuki adımların yeniden gündeme alınabileceğini belirtiyor.

DEM Parti’nin talepleri gerçekçi bulunmuyor

AK Parti kaynakları, DEM Parti’nin silah bırakma tamamlanmadan yasal düzenleme yapılmasına yönelik beklentisini gerçekçi bulmadıklarını ifade ediyor. Haberde yer alan değerlendirmeye göre, sahada gerekli adımlar atılmadığı sürece hukuki düzenleme sürecinde ilerleme sağlanmayacak.

Kaynaklar, DEM Parti’nin hükümeti sıkıştırmak yerine silah bırakma konusunu daha güçlü şekilde gündeme getirmesi gerektiğini savunuyor. Ayrıca Kandil’in, Abdullah Öcalan’ın iradesini dikkate almadığı yönünde bir değerlendirme yapılıyor.

Öncelik: Maddi gerçeklik ve güvenlik teyidi

AK Parti cephesinin temel yaklaşımı, hukuki sürecin ancak güvenlik birimlerinin sahadan getireceği somut teyit sonrasında başlayabileceği yönünde. Bu nedenle süreçte önceliğin siyasi takvimden çok saha gerçekliği olduğu vurgulanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri