MEB Müfredatında Yeni Dönem: Yeni Zorunlu Dersler Eklenecek

TBMM Akran Zorbalığı ile Mücadele Alt Komisyonu raporunda, müfredata Empati ve Sosyal Beceriler dersi eklenmesi ve dijital güvenlik önlemleri önerildi.

TBMM Akran Zorbalığı ile Mücadele Alt Komisyonu, okullarda ve dijital ortamlarda artan zorbalık olaylarına karşı yeni öneriler içeren raporunu açıkladı. Raporda, çocukların hem okul içinde hem de sosyal medya gibi dijital mecralarda korunması için kapsamlı tedbirler yer aldı.

Dijital Zorbalığa Karşı Yeni Önlemler

Raporda, çocukların dijital ortamda karşılaşabileceği tehditlere karşı teknolojik destekli sistemlerin devreye alınması önerildi.

Bu kapsamda öğrencilerin tehlike anında ailelerine ve yetkililere konum bildirebileceği “dijital imdat butonu” uygulaması gündeme geldi. Ayrıca kimliğini açıklamak istemeyen öğrencilerin zorbalık olaylarını bildirebilmesi için “Alo Zorbalık Hattı” kurulması önerildi.

Okullarda riskli alanların yapay zekâ destekli kamera sistemleriyle izlenmesi de raporda yer alan başlıklar arasında bulunuyor.

Empati ve Sosyal Beceriler Dersi Önerisi

Komisyon raporunda eğitim müfredatına yönelik önemli bir öneri de yer aldı. Akran zorbalığıyla kalıcı mücadele için öğrencilere erken yaşlardan itibaren empati, iletişim, duygusal farkındalık ve çatışma çözme becerilerinin kazandırılması gerektiği vurgulandı.

Bu kapsamda “Empati ve Sosyal Beceriler” dersinin zorunlu hale getirilmesi önerildi.

Öğrenci Konseyleri ve Akran Arabuluculuğu

Raporda, okullarda yaşanan anlaşmazlıkların yalnızca disiplin süreçleriyle değil, öğrencilerin de dahil edildiği destek mekanizmalarıyla çözülmesi gerektiği belirtildi.

Bu doğrultuda öğrenci konseyleri ve akran arabuluculuğu uygulamalarının yaygınlaştırılması önerildi. Böylece öğrencilerin sorun çözme süreçlerine aktif katılımının artırılması hedefleniyor.

Okul Çevresinde Güvenlik Artırılacak

Komisyon raporunda fiziksel güvenlik önlemleri de geniş yer tuttu. Okul çevreleri, teneffüs alanları ve öğrencilerin yoğun bulunduğu bölgelerde denetimlerin artırılması gerektiği ifade edildi.

Nöbetçi öğretmenler ve güvenlik personeliyle okul çevresinin daha güvenli hale getirilmesi önerildi.

Çocuk Dostu Danışmanlık Modeli

Raporda ayrıca mahalle düzeyinde görev yapacak “Çocuk Dostu Danışmanlar” uygulaması da gündeme getirildi.

Bu modelle çocukların sosyal hizmet merkezleri üzerinden sorunlarını daha kolay iletebilmesi, destek mekanizmalarına hızlı şekilde ulaşabilmesi ve riskli durumların erken tespit edilmesi amaçlanıyor.

Amaç Zorbalığa Karşı Kalıcı Mücadele

Komisyonun hazırladığı önerilerle, akran zorbalığına karşı yalnızca olay sonrası müdahale değil, önleyici ve eğitici bir yaklaşımın güçlendirilmesi hedefleniyor.

Dijital güvenlik, okul içi denetim, müfredat düzenlemesi ve psikososyal destek mekanizmalarının birlikte uygulanmasıyla çocuklar için daha güvenli bir eğitim ortamı oluşturulması amaçlanıyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri