MEB'de Taşlar Yerinden Oynuyor: 5 Yıl Sonra Öğrenci Sayısı %21 Azalacak, Norm Nadro Krizi Kapıda!

TEDMEM raporuna göre Türkiye’de öğrenci sayısı önümüzdeki 5 yılda yüzde 21 azalabilir. Bu durum öğretmen atamaları ve eğitim planlamasını doğrudan etkileyecek.

Türkiye’de uzun yıllardır artan nüfus ve buna bağlı büyüyen eğitim sistemi anlayışı, son veriler ışığında önemli bir kırılma noktasına ulaştı. Türk Eğitim Derneği bünyesinde faaliyet gösteren düşünce kuruluşu TEDMEM tarafından hazırlanan “2025 Eğitim Değerlendirme Raporu”, eğitimde büyüme odaklı yaklaşımın yerini daralma sürecine bırakabileceğine işaret ediyor.

Raporda yer alan verilere göre, son 10 yılda canlı doğum sayısında dikkat çekici bir gerileme yaşandı. 2014 yılında 1 milyon 351 bin seviyesinde olan doğum sayısının, 2024 itibarıyla yaklaşık 937 bine düştüğü belirtiliyor. Bu düşüşün, önümüzdeki yıllarda eğitim sistemine doğrudan yansıyacağı ve öğrenci sayısında belirgin bir azalmaya yol açacağı öngörülüyor.

Projeksiyonlara göre, 2030 yılında ilkokula başlayacak öğrenci sayısının 2025’e kıyasla yaklaşık yüzde 21 oranında daha düşük olması bekleniyor. Bu durum, eğitim sisteminde planlama süreçlerinin yeniden ele alınmasını zorunlu kılabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Özellikle öğretmen istihdamı bu değişimden en fazla etkilenecek alanların başında geliyor. Son yıllarda öğretmen atama sayılarındaki düşüş de bu sürecin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Eğitim uzmanları, öğrenci sayısındaki azalmaya paralel olarak mevcut öğretmen kadrolarının dengelenmesi ve yeni atama politikalarının veri temelli şekilde belirlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Raporda ayrıca, bazı bölgelerde öğrenci sayısındaki düşüşün daha belirgin olabileceği, bu durumun ise “norm fazlası öğretmen” sorununu gündeme getirebileceği ifade ediliyor. Özellikle göç veren ve nüfusu yaşlanan bölgelerde öğretmen dağılımının yeniden planlanmasının önem kazandığı vurgulanıyor.

Eğitim altyapısına yönelik yatırımlar da bu çerçevede yeniden değerlendiriliyor. Öğrenci sayısının azalmasıyla birlikte yeni derslik ve okul yapımından ziyade, mevcut kapasitenin verimli kullanılması ve eğitimin niteliğine odaklanılması gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, gelecekte eğitim politikalarının sadece nicelik değil, kalite odaklı bir yaklaşımla şekillendirilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Editörün Notu: Bu haber, TEDMEM tarafından yayımlanan "2025 Eğitim Değerlendirme Raporu"ndaki bilimsel veriler ve öngörüler referans alınarak memurlar.net okurları için özel olarak analiz edilmiştir. Rapora ulaşmak için tıklayınız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri