MEB'de Yönetici Görevlendirmeleri Nasıl Olacak ?

MEB'de Yönetici Görevlendirmeleri Nasıl Olacak ?

Milli Eğitim Bakanlığında okul ve kurum müdürlerinin görevlendirmeleri ile müdür yardımcısı görevlendirmeleri nasıl yapılacak. Yeni Kanun neler getiriyor ? Konuyla ilgili değerlendirmemiz...Milli Eğitim Bakanlığı Temel Kanununda değişiklik içeren yasanın kanunlaşmasıyla beraber okul ve kurum müdürleri, müdür baş yardımcıları ve müdür yardımcılarından 4 yıl ve üstü yöneticilik görevi olan öğretmenlerimizin yöneticilik görevleri sona erecek. Yöneticilik görevi sona erecek müdür ve yardımcılarımız 2013 - 2014 eğitim öğretim yılı sonuna kadar görevlerine  devam edecekler. Kanunun getirdiği en büyük  yenilik okul yöneticiliğinin bir görevlendirme olarak kabul edilmesi ve bütün görevlendirme pozisyonlarında olduğu gibi okul yöneticiliği görevlendirmelerine de bir süre tanımlaması getirilmesi.

Yeni  dönemin en önemli felsefe değişikliği ise okul müdürlerine tanınan sınav kazanmış  kişiler arasından kendi yardımcılarını seçebilme özgürlüğü.  Yeni  mantık okul yöneticisinin kendi ekibini oluşturup, sorumluluk ve görevlerini daha  sağlıklı bir biçimde yapabilmesinin önünü açması. Bu  kurum  yöneticiliğinde çok önemli bir paradigma değişikliği.
Yöneticilik görevi sona erecek öğretmenlerimiz ve yönetici olmak isteyen öğretmenlerimizin  merak  ettiği soru ; Yönetici görevlendirmeleri nasıl yapılacak ?

YÖNETİCİLİKTE ATAMA DEVRİ KAPANIYOR GÖREVLENDİRME DEVRİ BAŞLIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı yönetici atama felsefesini değiştiriyor. Okul ve  kurum  müdürlükleri ile yardımcılıklarına atama işlemi  yeni  kanunla son buluyor. Atama işlemi yerine 4 yıllık süreyle yönetici atama yönetmeliği esaslarına göre yönetici görevlendirmeleri yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf TEKİN Bey , Türkeğitimsen genel başkanı İsmail KONCUK ile yapmış olduğu görüşmede yönetici görevlendirmelerinin  yeni  dönemde nasıl yapılacağının ipuçlarını vermiştir.

Müsteşar Bey'in yapmış olduğu açıklamalara göre  yeni  dönemde yönetici görevlendirmelerinde usül açısından bir  yenilik  gelmiyor.  Yenilik  sadece görevlendirmelere süre tanımlamasının getirilmesi. Görevlendirme prosedürü halen yürürlükte bulunan sistemle yapılmaya  devam edecek . Yönetici görevlendirmelerini düzenleyen ve esasları içeren yönetici görevlendirme ve yer değiştirme yönetmeliği bazı küçük revizyonlarla uygulanmaya  devam edecek .

YÖNETİCİ GÖREVLENDİRMELERİ YAZILI VE SÖZLÜ SINAVLA YAPILACAK
Yeni  dönemde yapılacak olan yönetici görevlendirmeleri konusunda kamuoyunda bilgi kirliliği içeren çok sayıda haber ve yorum yer alıyor. Yönetici görevlendirmelerini düzenleyen kanunun onaylanması ile birlikte yönetici görevlendirmelerinin hiç bir kıstasa dayandırılmadan il müdürünün teklifi ve Valilik makamının onayıyla yapılacağı yönünde bilgi kirliliği içeren haber ve yorumlar yer alıyor.
Müsteşar Bey'in yapmış olduğu açıklamalar ve yine konuyla ilgili MEB kurmaylarından aldığımız bilgilere göre yönetici görevlendirmelerinde  yeni  dönemde de şimdiki gibi sınav + sözlü sınav esaslarına göre 4 yıllığına il müdürünün teklifi üzerine Valilik makamı tarafından görevlendirmeler yapılacak.

MÜDÜR GÖREVLENDİRMELERİ NASIL YAPILACAK
Milli Eğitim Bakanlığı okul ve  kurum  müdürlüklerine 4 yıllık süreyle görevlendirilecek öğretmenleri belirlemek üzere ülke genelinde yönetici görevlendirme sınavları yapacak. Sınavda başarılı olan adaylar sözlü sınava alınacak. Yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan adaylar arasından il müdürünün teklifi ve Valilik makamının onayıyla 4 yıllık süreyle müdür görevlendirmeleri yapılacak.

MÜDÜR YARDIMCILIĞI GÖREVLENDİRMELERİ NASIL YAPILACAK
Milli Eğitim Bakanlığı okul ve  kurumlarımıza  müdür yardımcılığı görevlendirmeleri için ülke genelinde merkezi yazılı sınav yapacaktır. Yazılı sınavdan başarılı olan adaylar arasından okul müdürünün teklifi ile İl müdürünün onayı ve Valilik makamının olurları ile müdür yardımcılığı görevlendirmeleri yapılacaktır.
YENİ  KANUNDA YÖNETİCİ GÖREVLENDİRMELERİNDE NE DEĞİŞTİ ?
Şimdi kamuoyunun  merak  ettiği sorulara cevap arayalım...
Yönetici atamaları geçmiş dönemde de bu şekilde yapılırken neden bu kanun düzenlemesine gerek duyuldu ?

Bu soruyu sizler için MEB kurmaylarına sorduk...
Milli Eğitim Bakanlığında okul ve  kurum  müdürlüğü ile müdür yardımcılığı kadrolarının genel idare hizmetleri sınıfında olmadığını, bu makamların kariyer meslek olmadığı, eğitim öğretim hizmeti sınıfında öğretmen olarak görev yapan kişiler arasından bu makamlara kanunen görevlendirme yapılması gerektiği halde yıllardır bu makamlara atama kararnameleri ile kanuna aykırı olarak atamaların yapıldığı belirtiliyor.

Yeni  dönemde okul müdürlüğü ve yardımlığı kadrolarına öğretmenler arasından 4 yıllık süreyle kanuna uygun bir şekilde görevlendirmeler yapılacaktır. Bu kadrolara 4 yıllık süreyle geçici görevlendirmeler yapılacaktır. Görevlendirme yapılacak kişilerin seçiminde temel kriter olarak sınav olacaktır. Sınavın yanında Milli Eğitim Bakanlığının sendikalarla işbirliği yaparak hazırlayacağı yönetici görevlendirme yönetmeliği kriterlerine göre Valilik makamı tarafından bu kadrolara görevlendirmeler yapılacaktır.

Sonuç olarak ; Milli Eğitim Bakanlığında okul ve  kurum  müdürlüklerine ve müdür yardımcılığı kadrolarına bundan sonraki süreçte 4 yıllık süreyle öğretmenler arasından yukarıda izah edilen yönetmelik kriterlerine göre görevlendirmeler yapılacaktır. Milli Eğitim Temel Kanununun Resmi Gazete'de yayınlanması ve kanunlaşmasının ardından 4 yılını dolduran müdürler ve yardımcılarının görevleri sona erecek. Görevleri sona eren yöneticilerde  yeniden  yöneticilik kadrolarına görevlendirilmek isterlerse diğer adaylar gibi sınava girerek yönetici olabileceklerdir.

Kanımızca  yeni  kanunun en anlamlı tarafı en kutsal meslek olan öğretmenliği asli, yöneticiliği ise geçici bir pozisyon olarak tanımlamış olması.  Kurum  yöneticileri öğretmen olduklarının bilincinde ve asli mesleklerinin öğretmenlik olduğunu hiç akıllarından çıkarmadan mesleklerini icra etmeye çalışacaklar. Dolayısıyla yöneticilik görevinin sona erip, öğretmenliğe dönüşün bir ceza olduğu algısı da ortadan kalkmış olacak.
Konuyla ilgili detaylı değerlendirme ve bilgileri ilerleyen günlerde sizlerle paylaşmaya  devam edeceğiz .
Abdullah Hakem

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberleri