Memur Sen'in toplu sözleşme teklifi düşük mü?

Memur Sen, 2019 yılı toplu sözleşmelerinde; taban aylığa 200 TL zam, 2020 yılı için %8+7, refah payı olarak %3, 2021 yılı için ise %6+6 zam ve %2 refah payı zammı talep etmiştir.

Memur Sen, 2019 yılı toplu sözleşmelerinde; taban aylığa 200 TL zam, 2020 yılı için %8+7,  refah payı olarak %3, 2021 yılı için ise %6+6 zam ve %2 refah payı zammı talep etmiştir.

Memur-Sen Genel Başkanı ve  Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi öncesinde “2020 yılı için önerdiğimiz rakam 8+7 yüzdelik oransal zam, %3 refah payı 200 TL de taban aylığa zam istedik. 2021 içinde 6+6 yüzdelik zam, %2 refah payı istedik. İstediğimiz rakamlar son derece rasyonel, son derece makul. Kamu işveren heyetine tekliflerimizi sunarken de kamu işveren heyetinin bu tekliflere bu şekilde yaklaşmasını istedik” açıklamalarıyla makul bir zam oranı talep ettiklerini  açıklamıştı. 

Yine başka bir açıklamasında: "Biz, bu toplu sözleşmede gerçek rakamlar, piyasadaki gerçek durumlar üzerinden hareket edilmesini ve hükümetin de masaya cömert bir şekilde gelmesini bekliyoruz. Bu toplu sözleşmenin, kamu görevlileri için bir restorasyon paketi olmasını istiyoruz" demişti.

Memur Sen'in, 2020 yılı için teklifini %15, 2021 yılı için ise %12 oranında tutmuş olması, memurlar tarafından çokça eleştirilse de yine de az bir oran olmadığı görünmektedir.

Üstelik Memur Sen'in teklifinde oransal zamma ek olarak 200 TL taban aylığa zam ve büyümeden 2020 yılı için %3, 2021 yılı için de %2 refah payı istenmektedir. 

HÜKÜMET NE YAPACAK?

Rakamlara bakıldığında, Memur-Sen'in zam teklifinin "Makul" olduğu görülecektir. 

Burada önemli olan Hükümetin tutumudur. 

Yakın zamanda Kamu İşçileri ile Hükümetin teklifi ortadadır. İlk teklif olan %5+%4, Türk-İş'in tüm uyarılarına rağmen, grev kartının gösterilmesine rağmen ancak % 1 artırılarak %6+%4'e çıkarılabilmiştir. 

Bilindiği üzere, Merkez Bankası, faizlerdeki düşüş kararı sonrasında, 2020 enflasyon tahmini yüzde 8.2, 2021 enflasyon tahmini ise yüzde 5.4 olarak revize etmiştir.

Bu durumda Memurlara teklif edilecek rakam da bundan çok farklı görülmemektedir. 

Şöyle ki; Hükümetin en fazla %4+%4 ile masaya oturacağı, belki çok zorlanırsa bu rakamın üstüne 1'er puan eklenebileceği konuşuluyor. 

Aslında her iki tarafın da rakamları ortada.

Esas olan; Hükümetten gelen bu rakamlar karşısında Memur-Sen'in bu duruma nasıl tepki vereceği...

Güçlü Türkiye'den hak ettiği payı almak isteyen milyonlar ile, sıkı para politikası ile hassas bir dönemden geçen Türkiye'nin "ayağa kalkması" arasındaki ilişki zam oranlarını belirleyecektir. 

Sami Aydoğan - memurpostasi.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KAMU PERSONELİ Haberleri