Türk Eğitim-Sen, okul ve kurumlarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin norm kadrolarının belirlenmesine esas olan yönetmeliğin güncellenmesi talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulundu.
“2014 Yönetmeliği Günümüz İhtiyaçlarını Karşılamıyor”
Açıklamada, norm kadro belirleme işlemlerinin hâlihazırda 2014 yılında yayımlanan yönetmelik hükümlerine göre yürütüldüğü hatırlatıldı. Son 12 yılda eğitim sistemi, okul yapıları ve öğrenci profillerinde önemli değişimler yaşandığına dikkat çekilerek mevcut düzenlemenin güncelliğini yitirdiği ifade edildi.
Norm kadroların genellikle ekim ayında belirlenmesi ve buna göre öğretmen atamaları yapılmasının, sahadaki ihtiyaçlara tam olarak karşılık vermediği vurgulandı.
Norm Fazlası Öğretmen Sorunu Büyüyor
Türk Eğitim-Sen, okullarda çok sayıda norm kadro fazlası öğretmen bulunduğunu belirterek bu durumun eğitim sisteminde dengesizlik oluşturduğunu ifade etti.
Bu sorunun oluşmasında öğrenci sayılarındaki düşüşün de etkili olduğu kaydedilirken, çocuk nüfusundaki azalma nedeniyle bazı okullarda öğretmen ihtiyacının azaldığına dikkat çekildi.
Yönetmelik İçin Somut Değişiklik Önerileri
Sendika tarafından yapılan başvuruda, yönetmeliğin güncellenmesi sürecinde dikkate alınması istenen başlıca öneriler şu şekilde sıralandı:
- Ders saati esasının 21 saat yerine 15 saat üzerinden belirlenmesi
- Bölge normu uygulamasının kaldırılması
- Sınıf mevcutlarının düşürülerek şube sayılarının artırılması
- Öğrenci sayısına bakılmaksızın her okula rehber öğretmen verilmesi
- Müdür yardımcısı belirlemede esas alınan öğrenci sayısı kriterinin düşürülmesi
- Norm kadro güncellemelerinin yılda en az iki kez yapılması
“Eğitimde Dengeli Dağılım Sağlanmalı”
Açıklamada, norm kadro düzenlemelerinin yalnızca sayısal değil, aynı zamanda eğitim kalitesini doğrudan etkileyen bir unsur olduğu vurgulandı.
Bu nedenle öğretmen dağılımının dengeli yapılması, okulların ihtiyaçlarına göre planlama yapılması ve mevcut fazlalıkların sistem içinde doğru şekilde değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
MEB’den Yeni Düzenleme Bekleniyor
Türk Eğitim-Sen, mevcut yönetmeliğin günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirterek Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kapsamlı bir güncelleme yapılmasını talep etti.
Eğitim camiasında, norm kadro sistemine yönelik yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı merakla bekleniyor.