Okul öncesinde veliye öğrenci nasıl teslim edilir

Günlük çalışma saati süresi sona eren öğretmenlerin görev yerlerinden ayrılmaları hâlinde, öğrencilere; Anaokulu müdürü/ bölüm şefi, varsa anaokulu müdür yardımcısı, nöbetçi öğretmenler tarafından nezaret edilir ve velilerin çocukları teslim almaları sağl

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin "Temel Çalışma Kuralları" başlıklı 8.maddesinin (c) bendinde; "Okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmenlerin çalışma saatleri, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ile Okul Öncesi Eğitim Programına uygun olarak; tam gün eğitimde bir günde en çok 9, haftada 42 çalışma saati süresini, ikili ve yarım gün eğitimde ise bir günde 6, haftada 30 çalışma saati süresini geçmeyecek şekilde okul yönetimince düzenlenir." hükmü ile öğretmenlerin çalışma saatlerinin okul yönetimlerince düzenleneceği açıklaması bulunmaktadır.

Yine aynı maddenin 2. paragrafında; "Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklar için düzenlenen eğitim etkinliklerinin aralıksız olması esastır. Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır. Tam gün eğitim yapılan bağımsız anaokulu ve uygulama sınıflarında öğle yemeği için 60 dakika ara verilir." hükmü ile etkinliklerin aralıksız olarak düzenleneceği, Danıştay 8. Dairesinin 2006/1124 sayılı Kararı ile de 60 dakikalık öğle yemeği süresinin çalışma süresinden sayılacağı, yönetmeliğin 8.maddesinin 3. paragrafında; "Tam gün eğitim yapılan okullarda haftanın salı, çarşamba ve perşembe günlerinde günlük çalışma saati süresi sona eren öğretmenlerin görev yerlerinden ayrılmaları halinde, velilerin çocukları teslim almaları sağlanır. Velileri tarafından teslim alınmayan çocuklara bu saatlerde okul müdürlüğünce yapılacak planlamaya uygun olarak; anaokulu müdürü/ bölüm şefi, varsa anaokulu müdür yardımcısı, nöbetçi öğretmenler tarafından nezaret edilir ve velilerine teslim edilir. Zorunlu hallerde, okulda görevli sözleşmeli personelin yukarıda belirtilen sorumlulara yardımcı olmaları sağlanabilir." hükmü ile de velisi geç gelen öğrencilerin velilerine teslim edilmeleri konusu açıklığa kavuşturulmuştur.

Bütün bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirilerek okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin çalışma saatlerinin, mevzuat hükümleri ışığında öğretmenlerin hak mağduriyetlerine sebep olmayacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir.

Cihat KARAKUŞ

http://www.memurlar.net

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri