Özür Grubu Tayinleri Şubatta Yapılmalıdır

ÖZÜR GRUBU TAYİNLERİ ÖĞRENİM ÖZRÜ DE DAHİL ŞUBAT’TA YAPILMALIDIR.

652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin Atama başlıklı 37.maddesinin 3.fıkrası “Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yaz tatillerinde yapılır.” Şeklinde düzenlenmişti. Anayasa’ya aykırılığı tartışılmaz olan ve özür tanımının özüne de aykırı bu düzenleme, Anayasa Mahkemesine taşınmış ve Anayasa Mahkemesince kendi sitesinde yayınlanan kararla iptal edilmiştir.

Anayasa Mahkemesince verilmiş bu karar ortada dururken, en temel anayasal haklar olan “aile birliğinin korunması, öğrenim hakkı ve sağlık hakkı “ gibi hakların kullanımını sınırlayıcı uygulama ve düzenlemeler yapmak son derece yanlıştır.  Hele hele sağlık özrü ile ilgili yer değiştirme taleplerinin sadece yılın belli zamanlarında yapılması yönündeki düzenleme ve uygulamaların kabul edilebilmesi mümkün değildir. Kişilerin sağlık ile ilgili yer değiştirme taleplerinin geciktirilmesi ve bekletilmesi hayati sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Sağlık özrüne bağlı yer değiştirme isteklerinin yılın tamamında yapılabilmesi ve gerçekleştirilmesi yönünde mevzuat düzenlemesi ve uygulamalar yapılması gerekmektedir.

Bu nedenle, sağlık özürlerine bağlı yer değişikliklerinin zamana bağlı olmaksızın yapılması, özür grubu yer değiştirme isteğinde bulunmada stajyerliğin kalkmış olması şartının aranmaması, özür grubu tayinlerinin öğrenim özrünü de içerecek şekilde yılda iki kez(Şubat-Temmuz) yapılması, bu durumun kişilerin inisiyatiflerine bırakılmak yerine teşkilat yasasında gerekli değişikliklerin yapılarak sağlanması, ve Şubat 2014’te öğrenim özrü de dahil  tüm özür gruplarında yer değiştirme hakkı verilmesi için, gerekli çalışmaların bir an önce yapılması hususunda Türk Eğitim-Sen olarak  Milli Eğitim Bakanlığından yazılı talepte bulunduk.

 

İlgili yazımız için tıklayınız (word pdf)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri