Talip Geylan’dan 1 Mayıs çağrısı: “Çanakkale’de olacağız, taleplerimizi haykıracağız”

Talip Geylan, 1 Mayıs’ta Çanakkale’de yapılacak etkinlikte kamu çalışanlarının maaş, vergi ve mülakat sorunlarını güçlü şekilde dile getireceklerini açıkladı.

Talip Geylan, Bengü Türk TV’de katıldığı programda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında yapılacak etkinliklere ve kamu çalışanlarının taleplerine ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu.

“1 Mayıs’ta Çanakkale’de olacağız”

Geylan, bu yıl 1 Mayıs’ın Çanakkale’de kutlanacağını belirterek, programın hem anlam hem de mesaj açısından güçlü olacağını vurguladı.

Çanakkale’nin “mübarek topraklar” olduğunu ifade eden Geylan, şehitlerin dualarla anılacağını ve aynı zamanda kamu çalışanlarının sorunlarının yüksek sesle dile getirileceğini söyledi.

1 Mayıs’ın sadece bir anma günü olmadığını belirten Geylan, kamu çalışanları ve emeklilerin sorunlarının gündeme taşındığı önemli bir platform olduğunu ifade etti.


Ekonomik sorunlar ve refah payı vurgusu

Geylan, kamu çalışanlarının en büyük probleminin ekonomik sıkıntılar olduğunu dile getirerek, mevcut maaş artışlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını söyledi.

Yılın ilk üç ayında gerçekleşen enflasyon oranının maaş artışlarını büyük ölçüde erittiğini belirten Geylan, şu talepleri sıraladı:

  • Ek zam yapılması
  • Refah payı verilmesi
  • Refah payının kalıcı hale getirilmesi

Geylan, sadece enflasyon farkı kadar yapılan artışın “gerçek zam” olmadığını, bunun “sıfır zam” anlamına geldiğini ifade etti.


Kadrolu istihdam talebi

Kamu çalışanlarının farklı statülerde çalıştırılmasının adaletsizlik yarattığını belirten Geylan, aynı işi yapan personelin kadrolu olarak istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu durumun hem anayasal bir zorunluluk hem de çalışma barışı açısından gerekli olduğunu dile getirdi.


Bayram ikramiyesi çağrısı

Geylan, işçiler ve emeklilere verilen bayram ikramiyesinin kamu çalışanlarına da verilmesi gerektiğini belirtti.

Devletin kamu hizmetini memurlar aracılığıyla yürüttüğünü hatırlatan Geylan, memurların bu uygulamanın dışında bırakılmasının adil olmadığını ifade etti.


Emeklilik sistemi eleştirisi

Emekli maaşlarının düşük kalmasının çalışanları emeklilikten uzaklaştırdığını belirten Geylan, çalışan maaşı ile emekli maaşı arasındaki farkın ciddi şekilde açıldığını söyledi.

Bugün emekli olan bir kişinin maaşının yaklaşık %45 seviyesine düştüğünü ifade eden Geylan, bu nedenle birçok çalışanın emekli olmak istemediğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yaklaşık 123 bin öğretmenin emekliliği hak ettiği halde görevde kalmaya devam ettiğini söyledi.


Yardımcı hizmetler sınıfı için düzenleme talebi

Yaklaşık 110 bin yardımcı hizmetler sınıfı çalışanının bulunduğunu belirten Geylan, bu personelin genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu düzenlemenin bütçeye ek yük getirmeyeceğini savundu.


Vergi sistemi eleştirisi

Geylan, kamu çalışanlarının vergi yükünün ağır olduğunu belirterek, özellikle yıl içinde vergi diliminin yükselmesiyle maaşların düştüğünü ifade etti.

Bu nedenle tüm kamu çalışanlarının vergi oranının %15’e sabitlenmesi gerektiğini söyledi.


Mülakat sistemine sert eleştiri

Mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini savunan Geylan, geçmişte yaşanan örneklerin kamu çalışanları ve adaylar üzerinde ciddi mağduriyetler oluşturduğunu belirtti.

Yazılı sınav başarılarının mülakatla gölgelenmesinin liyakat ilkesine zarar verdiğini ifade eden Geylan, kamu alımlarında objektif kriterlerin esas alınması gerektiğini söyledi.


Toplu sözleşme ve sendika eleştirisi

Geylan, mevcut toplu sözleşme sürecine de eleştiriler yönelterek, bazı sendikaların kamu çalışanlarının haklarını yeterince savunamadığını ifade etti.

Enflasyon farkının toplu sözleşmede yer almamasını örnek göstererek, bu durumun ciddi bir eksiklik olduğunu dile getirdi.


3600 ek gösterge ve diğer talepler

Geylan, 3600 ek gösterge konusunda yıllardır somut ilerleme sağlanamadığını belirterek, sürecin belirsiz ifadeler nedeniyle geciktiğini söyledi.

Ayrıca kamu çalışanlarının maaşlarının yoksulluk sınırının altında kaldığını ifade etti.


Maaş karşılaştırması ve dikkat çeken hesaplama

Geylan, Türkiye Kamu-Sen’in yetkili olduğu dönemlerde memur maaşlarının daha yüksek arttığını savunarak, bugün maaşların %60’tan fazla daha yüksek olabileceğini öne sürdü.

Yaptığı değerlendirmede, ortalama memur maaşının mevcut seviyenin oldukça altında kaldığını ifade etti.


“Adil temsil şart” çağrısı

Konuşmasının sonunda Geylan, sendikacılığın temel amacının çalışanların haklarını savunmak olduğunu belirterek, kamu çalışanlarını Türkiye Kamu-Sen çatısı altında birleşmeye davet etti.

Güçlü ve bağımsız temsilin kamu çalışanlarının hak kaybını önleyeceğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri