Tüm Kamu Kurumlarında Mescit Açılmalıdır

Tüm Kamu Kurumlarında Mescit Açılmalıdır

 

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, bazı kamu kurumlarında çalışanların veya hizmet alanların, dini vecibelerini yerine getirmek için yer bulamadıklarını belirterek, “Çalışanlar ya kapalı kapılar ardında ya da merdiven altlarında kağıt karton üzerinde dini vecibelerini yerine getirebilmektedir. Bazı kamu kurumlarında bu haklardan da mahrumdurlar. Bütün kamu kurumlarında insanların dini vecibelerini yerine getirmeleri için mescit açılmasını istiyoruz” dedi.

Çakırcı, Eğitim-Bir-Sen Sinop ve Samsun şubelerinin il divan toplantılarına katıldı. Kamuda kılık-kıyafet özgürlüğü talebiyle yürüttükleri “Özgürlük İçin 10 Milyon İmza” kampanyasında çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteği ile kamuda başörtüsü özgürlüğü talebini içeren 12 milyon 300 bin imzayı 8 Mart’ta hükümete teslim ettiklerini hatırlatan Ramazan Çakırcı, “Anayasal açıdan hiçbir meşruiyeti olmayan, 30 yıldır binlerce insanın mağduriyetine neden olan darbe kalıntısı kılık-kıyafet yönetmeliğinin kaldırılması yolunda attığımız adımlarda kararlıyız. 30 Kasım’da Meclis önünde, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ülke genelinde yaptığımız basın açıklamalarını, 2 Ocak’ta bir günlük sivil itaatsizlikle ortaya koymuş, devamında ise bir ay süren ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyası başlatmıştık. Kampanyamız Türkiye’de bir ilke vesile olmuştur. Bir ayda 12 milyon 300 bin imza ile bu konuda rekor kırılmıştır. Millet gereğini yapmıştır. Sıra hükümettedir” şeklinde konuştu.

Milletin kararının takipçisi olduklarını söyleyen Çakırcı, şöyle devam etti: “İmzalarımıza sahip çıkıyor ve 18 Mart itibarıyla eğitim kurumlarına serbest kıyafetle gidiyoruz. Örgütlü gücümüzle çağdışı yönetmeliği kaldırtmak için elimizden geleni yapacağız. Hükümetten beklentimiz; kamuda çalışmak için kadınlara başı açık olmayı dayatan, başörtülü bayanlara zulmeden ucube yönetmeliği, darbecilerle birlikte tarihin çöp sepetine atmasıdır.”

Ramazan Çakırcı, bazı kamu kurumlarında çalışanların veya hizmet alanların, dini vecibelerini yerine getirmek için yer bulamadıklarını ifade ederek, “Çalışanlar ya kapalı kapılar ardında ya da merdiven altlarında kağıt karton üzerinde dini vecibelerini yerine getirebilmektedir. Bazı kamu kurumlarında bu haklardan da mahrumdurlar. Özellikle eğitim kurumlarında durum daha vahimdir. Başta eğitim kurumları olmak üzere, tüm kamu kurumlarında insanların dini vecibelerini yerine getirmeleri için mescit açılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bu Yönetmelik ‘Atama Yapma’ Yönetmeliğidir

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ne de değinen Çakırcı, şunları söyledi: “Yeni yönetmelik uygulama imkânı olmayan ama hatası bol olan bir yönetmelik olmuştur. Yöneticilerin müktesep haklarını korumayan, ehliyet, kariyer, liyakat gibi kriterlerin pratik karşılığını içermeyen, başarıyı değil, hizmet puanını esas alan, aylıksız izinde bulunan yöneticileri mağdur eden ve kapatılan okullardaki yöneticilerin durumu gibi birçok konuda genelgeyle düzeltilemeyecek yasal boşluklar içeren yeni yönetmelik, doğal olarak ‘Bakanlığın kurumsal hafızası mı kayboldu’ sorusunu akla getirmektedir. Eğitimcileri ve eğitim sendikalarını Bakanlık uygulamaları ile yargı arasında git-gel ile yaşamaya mecbur etmenin Bakanlığa sağlayacağı hiçbir fayda yoktur. Bakanlığı da, eğitimcileri de huzursuz eden, yeni memnuniyetsizliklere neden olan ve kargaşaya davetiye çıkaran yanlış yönetmelikler dönemi artık kapanmalıdır. İstişaresiz, özensiz, uygulamadan kopuk düzenlemelerle eğitim çalışanlarının huzursuz edildiği günlerin geride kalmasını istiyoruz. Paydaşların önerilerinden yeterli ölçüde yararlanmayan, ben bilirim havasında olan bürokratlar, sadece yönetmeliği değil, kendilerini de tartışmaya açmışlardır. Bu yönetmelik ‘atama yapma’ yönetmeliğidir. Sendika olarak ortaya çıkan tablodan rahatsızız. Bakanlığa çağrıda bulunuyoruz. Bu yönetmeliği tamir edin diyoruz.”

Ramazan Çakırcı, Eğitim-Bir-Sen Sinop Şube Başkanı Mustafa Aslan ile birlikte, Vali Ahmet Cengiz, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan ve İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt’u da ziyaret etti. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri