Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Sunay Kabayel, sendikal çalışmalar kapsamında İstanbul’da teşkilat mensuplarıyla bir araya geldi.
İstanbul 2, 3 ve 4 No.lu Şubeler tarafından düzenlenen istişare toplantılarına katılan Kabayel, sendikanın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verirken eğitim çalışanlarının hak ve menfaatlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Toplantıların gündeminde yalnızca sendikal teşkilatlanma değil, kamu çalışanlarının ekonomik sorunları ve emeklilik döneminde yaşanan gelir kaybı da yer aldı.
İstanbul’da sendikal teşkilatla buluştu
Kabayel, ilk olarak İstanbul 2 No.lu Şubenin düzenlediği toplantıda Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Serhat Çelik, Şube Başkanı Dursun Şen ve yönetimi, Kadın Kolları, ilçe başkanları ve iş yeri temsilcileriyle bir araya geldi.
Ardından İstanbul 3 No.lu Şubenin istişare toplantısına katılan Kabayel, teşkilat yöneticileri, kadın kolları, ilçe başkanları ve iş yeri temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundu.
İstanbul 4 No.lu Şubenin toplantısında da teşkilatın birlik ve beraberliği öne çıktı. Programa Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı, şube yöneticileri, ilçe millî eğitim müdürleri, Kadın Komisyonu temsilcileri ve sendikal çalışmalara destek veren üyeler katıldı.
Toplantıda ayrıca geçmiş dönem Şube Başkanı Mustafa Kemal Özdeş ile emekliye ayrılan üyelere plaket verilerek sendikaya sundukları katkılar dolayısıyla teşekkür edildi.
Kabayel: “Sendikal mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”
İstişare toplantılarının teşkilat bağlarını güçlendirdiğini belirten Kabayel, eğitim çalışanlarının haklarının korunması ve kazanımlarının artırılması için çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Kabayel, sendikal mücadeleye ilişkin mesajında birlik ve dayanışmanın önemine dikkat çekerek, teşkilat mensuplarına teşekkür etti.
Gelir vergisi yüzde 15’te sabitlensin çağrısı
Kabayel’in gündeme getirdiği başlıklardan biri kamu çalışanlarının üzerindeki vergi yükü oldu.
Kâğıt üzerinde yapılan ücret artışlarının yüksek vergi kesintileri nedeniyle çalışanların gelirine aynı ölçüde yansımadığını savunan Kabayel, kamu çalışanlarının gelir vergisi oranının yüzde 15’te sabitlenmesini istedi.
Vergi tarifesinin de çalışanların gelirleri yükseldikçe kısa sürede daha yüksek oranlara tabi tutulmasına yol açmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Kabayel, ücret artışlarının enflasyon karşısında korunabilmesi için vergi sisteminde çalışanlar lehine düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.
Tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge talebi
Kabayel ayrıca birinci dereceye yükselmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesi çağrısında bulundu.
Mevcut durumda daha yüksek ek göstergeye sahip çalışanların kazanılmış haklarının korunması gerektiğini de belirten Kabayel, ek göstergenin emekli aylığı ve emekli ikramiyesi üzerindeki etkilerinin de dikkate alınmasını istedi.
Amaçlarının çalışma hayatı ve emeklilik döneminde hak kayıplarını azaltan daha adil bir sistem oluşturmak olduğunu vurguladı.
Yardımcı hizmetler sınıfı için düzenleme istendi
Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde önemli görevler üstlenen yardımcı hizmetler sınıfı personelinin de gündeme getiren Kabayel, bu çalışanların ücret ve kariyer bakımından dezavantajlı konumda bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Kabayel, personelin öğrenim durumu, mesleki yeterliliği ve fiilen yaptığı işlerin dikkate alınarak Genel İdare Hizmetleri Sınıfına veya uygun diğer hizmet sınıflarına geçirilmesini talep etti.
Ek ders, nöbet ve fazla mesai ödemeleri yeniden düzenlensin
Kamu çalışanlarının gelirlerinin yalnızca temel maaş üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Kabayel; nöbet, fazla mesai, ek ders ve diğer ilave ödemelerin de çalışanların gerçek çalışma koşullarını yansıtacak şekilde yeniden düzenlenmesini istedi.
Ekonomik şartlar dikkate alınarak bu ödemelerin tutarlarının güncellenmesi gerektiğini savunan Kabayel, çalışanların harcadığı zaman ve emeğin karşılığının eksiksiz verilmesi çağrısında bulundu.
Tüm kamu çalışanlarına bayram ikramiyesi talebi
Kabayel’in bir diğer talebi ise tüm kamu görevlilerine bayram ikramiyesi ödenmesi oldu.
Bayramların dayanışma ve paylaşma yönüne dikkat çeken Kabayel, herhangi bir ayrım yapılmaksızın bütün kamu çalışanlarını kapsayacak bir ikramiye uygulamasının hayata geçirilmesini istedi.
Bu düzenlemenin kamu çalışanlarının ekonomik refahına katkı sağlayacağını belirten Kabayel, uygulamanın sosyal devlet anlayışı açısından da önemli olduğunu ifade etti.
“Sefalet emeklinin kaderi olmasın”
Kabayel’in açıklamalarında en dikkat çeken başlıklardan biri ise emeklilerin gelir kaybı oldu.
Çalışanların emeklilik döneminde görev sırasında elde ettikleri gelirin önemli bölümünü kaybettiğini belirten Kabayel, mevcut ücret sisteminin emekli aylıkları üzerindeki etkisinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bir kamu çalışanının emekli olduğunda çalışırken aldığı ücretin yaklaşık yüzde 45'i düzeyinde gelir elde etmesinin ciddi bir ekonomik kayıp oluşturduğunu belirten Kabayel, artan hayat pahalılığı karşısında emeklilerin alım gücünün korunması gerektiğini vurguladı.
Tüm ilave ödemeler emekliliğe dahil edilsin
Kabayel, kamu çalışanlarının maaşlarında yer alan ek ödeme ve diğer yan ödemelerin emeklilik hesaplamalarına dahil edilmesini istedi.
Bu ödemelerin hem emekli aylığına hem de emekli ikramiyesine yansıtılması gerektiğini belirten Kabayel, çalışanların uzun yıllar boyunca verdikleri emeğin karşılığını emeklilik döneminde de alabilmesi gerektiğini söyledi.
Kabayel, taleplerini “Sefalet emeklinin kaderi olmasın!” sözleriyle özetlerken, tüm ilave ödemelerin emekliliğe esas kazanca dahil edilmesi çağrısını yineledi.