YGS'ye 3 Kala Tüyolar!

YGS'ye 3 Kala Tüyolar! İnsanların hayatlarını belirleyen önemli dönemeçler vardır. Buralarda tutacağınız yol hayatınızın geri kalanını da belirler.

İnsanların hayatlarını belirleyen önemli dönemeçler vardır. Buralarda tutacağınız yol hayatınızın geri kalanını da belirler. Bir nevi  hasat zamanıdır bu. Yıllarca emek verip büyüttüğünüz hayallerinizin karşılık bulacağı demlerdir bu anlar. Emeğinizin, çabanızın, uykusuz geçen günlerinizin mükafatının alınacağı bu müstesna anlar iyi değerlendirilmelidir.  Bir anlık boş vermişliği,  hatayı kabul etmeyecek zamanlardır. Siz gençlerin bundan sonraki hayatlarını nasıl süreceklerinin sadece bir sınavla belirleniyor olması bir açmaz ama şu durumda bundan daha sağlıklı bir yöntem de yok gibi. Aslında buna sadece bir sınav olarak da bakmamak lazım bir noktada. Zira yıllardır biriktirdiklerinizi bu sınavda ortaya koyacaksınız. Sorulan soruların da bu birikim esas alması bir nebze de olsa çalışmanın karşılığı bir neticeyi ortaya çıkaracaktır.

YGS'yi diğer sınavlardan ayıran en önemli özelliği birikimi esas alan bir sınav olmasıdır. Anlık bilgiden ziyade birikimle kazanılmış davranışları ölçmek hedeflenir bu sınavda. Okuma ve anlama gücü kısa sürenin değil uzun zamanların hediyesidir insana. Küçük kum tanelerinin üst üste birikmesiyle oluşmuş bir kum tepesi gibidir. Zamana yaymak gerekir bu yeteneğin geliştirilmesini. Siz de bunu yaptınız yıllardır.  Temel matematik becerilerinin de özünde biraz teknik bilginin yanında bu anlama becerileri ön plandadır. Bu yönüyle kaygının biraz daha az olduğu bir sınavın sizleri beklediğini söyleyebilirim. Siz bu sınava hazırsınız. Yıllardır tedris yaşamınız boyunca elde ettiniz bu sınavın gerektirdiği donanımı. Yapmanız gereken sadece bu elde ettiğiniz donanımı sonuca çevirebilmek. Bu sınavın özü esas itibariyle zamana karşı bir yarış olmasıdır. YGS'de rakibiniz zahirde diğer adaylarsa da gerçekte zamana karşı sürdürülen bir yarış söz konusudur. Şöyle de denilebilir; bir öğrenciye bu sınavı yapması için 12 saat süre tanısanız pek çok öğrenci bu soruların tamamını yapacaktır. Ama her soru için sadece bir dakika sürrenin olması işi zorlaştırıyor. Bu nedenle sınav stratejinizi zamanın kullanımı üzerine kurmalısınız. Her öğrenci kendini en iyi tanıyandır. Burada yok şu testten başlayın yok bir sayısal alan bir sözel alan sorusu çözün vb. demek doğru değil. Siz kendinizi neye alıştırdı iseniz ona göre davranın, kendinizi  bir soru başında inatlaşırken unutmayın. Bütün bunların yanında bir sorunun cevabı aklınıza ilk gelendir ona karar verdiyseniz de çok emin olmadıkça artık onu değiştirmeyin.

Akşamdan sınava götüreceğiniz kimlik, giriş belgesi vb. hazırlayın, hangi elbiseyi giyeceğinizi bile önceden ayarlayın. Sınav alanına erken gelmeyi ihmal etmeyin. Bu kadar hengamenin arasına bir de geç kalma kaygısını eklemeyin. Mutlaka sınav salonuna da erken girin. Sınava başlamadan önce şunu bilmelisiniz ki siz yapılabilecek her şeyi yaptınız artık endişeyi gerektirecek bir husus yok. Yanınızda kan şekerinizi dengeleyecek sevdiğiniz şekerlerden olması çok faydalı heyecanı da dengeleyecektir. Sınav başlamadan önce derin nefes alarak nefes egzersizleri heyecanınızı giderektir. Bundan sonrası artık kendiliğinden yolunu bulacak bir seyirdir. Unutulmaması gereken bir husus da bu sınavın hiçbir şeyin sonu olmadığı hakikatidir. Hayat her zaman sizlere yeni fırsatlar sunacaktır. Elden gelen yapılmışsa artık; "Olduğu kadar olmazsa kader" diyebilmek lazımdır. Kaygıyı en aza indirebilmeniz başarının ardında gizli tılsım olacaktır. Zira başarıya tesiri olmayan son dakika kaygısı bu saatten sonra ancak sizlere zarar verecek bir etmendir.  Sondan bir önceki söz de ailelere ve öğrencilerinden beklentileri olan tüm gayret sahiplerine. Onlara destek olmanın bütün yaşamları boyunca buna en ihtiyaç duydukları zamanın bu günler olduğunu bilerek hareket edebilmemiz  çok ehemmiyetli. Elbette ki yıllarca emek verdiğimiz biriciğimizin çabalarının karşılığını alması  hepimizin muradı. Fakat bu duygularımız onların omuzlarına yeni bir yük de yüklememeli. Hayatın her anı bir denge değil midir zaten.  Sevelim üzerine düşelim ama boğmayalım.

Tüm bu duygularla tüm öğrencilerimizin muradını bulacağı, emeğinin karşılığını alacağı bir sınav temennimi yeniliyorum. Sınava girecek bütün adaylara başarılar diliyorum.

                                                                                                                                                  Bayram AKYÜZ

                                                                                                                                                 Eğitim Yazarı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAVLAR Haberleri