Şok! İşçi ve memura yüzde 8.2 zammı işaret etti

Şok! İşçi ve memura yüzde 8.2 zammı işaret etti

Yeni TCMB Başkanı Murat Uysal, işçi ve memur zamlarında gerçekleşen değil beklenen enflasyona işaret ederek 2020 için yüzde 8.2’ye işaret etti.

Yeni TCMB Başkanı Murat Uysal, işçi ve memur zamlarında gerçekleşen değil beklenen enflasyona işaret ederek 2020 için yüzde 8.2’ye işaret etti.

Merkez Bankası (TCMB), 2019 sonu enflasyon tahminini 0.7 puan aşağı çekerek yüzde 13.9’e düşürdü. 2020 için yüzde 8.2 ve 2021 için yüzde 5.2’lik tahminler korundu. Cumhurbaşkanı kararıyla Murat Çetinkaya’nın yerine göreve getirilen Murat Uysal, başkan olarak sunduğu ilk enflasyon raporu toplantısında, yeni faiz indirimleri sinyali verdi ancak oran konusunda bir yönlendirme yapmaktan kaçındı.

'İŞÇİ VE MEMUR ZAMMINDA GELECEĞE BAKILSIN'

Uysal, işçi ve memurlara verilecek zam konusunda da geçmişe değil geleceğe yönelik hedeflere bakılmasını istedi ve 2020 için yıl sonu enflasyon tahmini olan yüzde 8.2’ye işaret etti. Bu yaklaşım, enflasyon hedefleri hiçbir zaman tutmadığı için işçi ve memura daha düşük zam verilmesi anlamına geldiği gerekçesiyle sendikalar tarafından kabul edilmiyor.

Uysal, Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan görev değişikliğine ilişkin “bankanın bağımsızlığı zedelendi” eleştirilerine yanıtında “Görev değişikliğiyle ilgili kararın mevut yasal düzenlemelere göre alındığını” savundu.

‘Makul reel faiz’

Enflasyondaki ana eğilimler üzerine ‘makul bir reel getiri oranını’ da ekleyip para politikasının yaklaşık hareket alanını belirliyoruz” diyen Uysal, sorulara rakamsal bir yanıt vermedi.
Özyeğin Üniversi-tesi’nden Gizem Öztok Altınsaç, 2020 yıl sonu beklentisi olan yüzde 8.2’ye erişmek için, enflasyon yüzde 12-13’lere geldiğinde faiz indirimlerinde agresif olmaması gerektiğine işaret etti. Öztok, “Eğer 2020’de yüzde 8 isteniyorsa politika faizinde yüzde 16’nın altına çok gelinmemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Türkiye’de gerçekleşen reel faizin son 10 yıllık ortalamada yüzde 1.5, beklenen reel faizin yüzde 3 olduğunu belirten Öztok, “Bu süreçte ‘enflasyon tek hane. Dolayısıyla geçmişe bakarak çıkarım yapmak yanıltıcı olabilir. Emsallerimizdeki reel faize bakmak lazım’ dendi. Örneğin Rusyada reel faiz 2.5-3, enflasyon yüzde 4.7. Oysa bizde enflasyon yüzde 13 olduğunda yüzde 3 reel faizle yüzde 16 mı olmalı politika faizi gibi çıkarımlar olabiliyor haklı olarak. Eğer ‘yüksek tek hane enflasyon olsun ama yüksek kredi büyümesi de kesin gelmeli’ şeklinde bir hedefe kayılıyorsa buradan çıkacak olan reel faiz muhtemelen piyasanın düşündüğünden daha farklı ve daha düşük olur. O durumda da 2020 için yüzde 8 enflasyon tahminine yaklaşmak zorlaşır” değerlendirmesinde bulundu.

REZERVDE 30 MİLYARLIK SIR

TCMB Başkanı Murat Uysal, rezerv artırma iradesine sahip olduklarını söyledi ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi’nin hesaplamalarına göre, TCMB’nin net rezervlerinde açıklanamayan düşüş ilk yarıda 30 milyar doları aştı. Reeskont alışlarından 10.7 dolar, bankalarla yapılan swap (takas) işlemlerinden 13.9 milyar dolar, Hazine’nin aldığı borçtan 6.5 milyar dolar, bankalara verilen TL depo karşılığından 1.9 milyar dolar geldiğine, kamu enerji şirketlerine satışlardan ise 4.1 milyar dolar gittiğine işaret eden Bürümcekci, 30.1 milyar dolarlık açıklanamayan bir düşüş olduğunu belirtti.

Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.