Sözleşmeliden Kadroya Geçen Öğretmenlerin Yer Değişikliği Engeline Dava

Sözleşmeliden Kadroya Geçen Öğretmenlerin Yer Değişikliği Engeline Dava

Türk Eğitim-Sen: Sözleşmeliden Kadroya Geçen Öğretmenlerin Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği Engeline Dava Açtık!

Bilindiği üzere, 2023 Yaz Tatili Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu yayımlandı. Buna göre, ilgili duyuruda, Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapan kadrolu öğretmenlerin; Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği, Engellilik Durumu, Diğer Nedenler mazeretlerine bağlı olarak il içi ve iller arasında yer değiştirme işlemlerinin duyuruda belirtilen açıklamalar çerçevesinde yapılacağı, ifade edilmiş ve Bakanlığın resmi eğitim kurumlarında görev yapan sözleşmeli öğretmenler ile sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken 7433 sayılı Kanun kapsamında öğretmen kadrosuna atananlardan 30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla sözleşmeli ve kadrolu toplam üç yıllık çalışma süresini doldurmayanların bu Duyuru kapsamında başvuru haklarının bulunmadığı, bunlardan can güvenliği veya sağlık mazeretleri bulunanların mazeretlerini belgelendirmek şartıyla yer değiştirme taleplerini milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla Bakanlığa yazılı olarak iletmelerinin gerektiği, ifade edilmiştir.

Duyuruda, aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde sözleşmeli ve kadrolu toplam üç yıl çalışma süresi şartının yer alması Anayasa’nın hukuki güvenlik ve eşitlik ilkesine aykırı olup, aile birliğinin korunması Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Toplumun temeli olan “aile” kavramının devlet organları tarafından korunması, aile birlikteliğinin muhafaza edilmesinin Anayasal bir yükümlülük olduğu açıktır.Bu nedenle, Türk Eğitim-Sen olarak, 2023 Yaz Tatili Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu’nun başvuru yapmak için, sözleşmeli ve kadrolu toplam üç yıl çalışma süresi şartı getiren düzenlemelerinin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali ile dayanak 7433 sayılı Kanun’un 2. Maddesinin 2. Fıkrasında yer alan; “Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz.” ibaresinin ANAYASAYA AYKIRI olması nedeniyle somut norm denetimi yapılmak üzere dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesi talebiyle Danıştay 2. Dairesi’nin 2023/3290 Esas sayılı dosyasında dava açtık.

İlgili Duyuruda yer alan dava konusu düzenleme nedeni ile aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği için başvuru yapamayacak olanlar için sendikamız tarafından dilekçe hazırlanmıştır.

İlgili dilekçe için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.