Şube Müdürlüğü Sınavına Kimler Girebilir

Şube Müdürlüğü Sınavına Kimler Girebilir

Şube müdürlüğü sınavına giriş şartları ile ilgili haber sitelerinde 5 yıl mı , 10 yıl hizmet şartı mı yönünde bilgi kirliliği yaratan haberler bulunuyor. Konuyla ilgili değerlendirme yazısı...

Milli Eğitim Bakanlığı Görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğini yayınladı. "Görevde yükselme yönetmeliği" kapsamında Kasım ayı sonunda şube müdürlüğü sınavı planlanmaktadır. Başbakanlığın çıkarmış olduğu görevde yükselme çerçeve yönetmeliği kapsamında hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği yönetmeliğine göre şube müdürlüğü sınavına girme şartları nelerdir ?

Şimdi bu soruya 657 sayılı DMK  ve ilgili yönetmelik kapsamında cevap verelim.

Görevde Yükselme yönetmeliğinin tanımlar kısmında hizmet süresi şu şekilde açıklanmıştır. 

Hizmet süresi: "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi çerçevesinde, Bakanlıkta asaleten çalışılan süreler ile genel ve katma bütçeli idareler, yerel yönetimler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen çalışılan süreler, resmi veya özel müesseseler ve meslekleriyle ilgili serbest çalışılan süreler ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri,"

Yine aynı yönetmelikte görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranan şartlarda ;

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartlar ile ikinci fıkrada kadrolar itibariyle belirtilen hizmet süresi ve eğitime ilişkin şartları taşımak,

a) Şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadroları için;

1) En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,

2) Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, raportör, sivil savunma uzmanı veya sayman kadrolarında iki; okul müdürü görevinde iki; müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda üç; şef kadrosunda dört veya öğretmen kadrosunda beş ya da bu alt bentte sayılan kadrolarda toplam dört yıldan az olmamak üzere asaleten görev yapmış olmak.

3) Ancak, İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı ile Bilgi İşlem Grup Başkanlığı şube müdürlüğü kadroları ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde bu Grup Başkanlıklarının işlerini yürüten şube müdürlüğü kadrolarına; bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselme yazılı ve sözlü sınavlarında başarılı olmaları şartıyla Bakanlığın mimar, mühendis veya branşı Bilişim Teknolojileri ve Elektrik −Elektronik Teknolojisi olan öğretmen kadrolarında en az beş yıl hizmeti bulunanlar arasından atama yapılır. 

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde ataması yapılacak kişilerde aranan temel şart olarak " 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi" ilgi tutulmuştur. 

sube-muduru-maaslari.png

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendine göz atacak olursak ; 

“Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır.” ifadesi yer almaktadır. 

Sonuç olarak ; Şube müdürlüğü sınavına giriş şartı olarak 657 sayılı DMK 68 maddesinin B bendi temel şart olarak getirilmiştir. 657 sayılı DMK 68 / B bendinde eğitim öğretim sınıfında görev yapanlar muaf tutulduğu için öğretmen, müdür yardımcısı ve okul müdürleri için sınava girişte 10 yıl hizmet şartı aranamaz. Burada Bakanlığın çıkarmış olduğu görevde yükselme yönetmeliğinde aranan şartlara bakılır. 

(Bu madde farklı yorumlanmaktadır. Şube müdürlüğü eğitim - öğretim hizmetleri sınıfında değildir. Dolayısıyla 657'ye göre 10 yıl şartı aranır)

1- Bakanlığında çıkarmış olduğu yönetmeliğe göre öğretmenlikte 5 yıl hizmet süresi olan tüm öğretmenlerimiz bu sınava girebilir. (Bu süre toplam hizmet süresi olarak 657'ye göre 10 yıl olarak düzenlenöiştir)
2- Okul müdürlüğü kadrosunda 2 yıl görev yapmış öğretmen ve idarecilerimiz ,

3- Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda üç yıl görev yapmış idarecilerimiz bu sınava girebilirler. 

4- MEB'de eğitim öğretim hizmeti sınıfı dışında kalan genel idari hizmt personelleri için ise 657 sayılı DMK 68/B bendinde aranan şartlar öncelikle geçerlidir. Kadrosu şef, şube müdürü vb. görevlerde bulunan personellerin bu sınava girmek için 10 yıl hizmet süresi bulunması gerekiyor. Yine bunun yanında MEB'in çıkarmış olduğu görevde yükselme yönetmeliğinde şube müdürlüğüne giriş şartlarını taşıması gerekiyor. 

Örneğin şeflerin bu sınava girmesi için 10 yıl hizmet süresi ve bu hizmetin 4 yılını şeflik kadrosunda geçirmesi gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum