TBMM, Üstün Yeteneklilere El Attıyor

TBMM, Üstün Yeteneklilere El Attıyor

TBMM Genel Kurulunda Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu Raporunun Görüşmeleri Yapıldı

TBMM Genel Kurulunda Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu Raporunun Görüşmeleri Yapıldı

Hüseyin KEMAL - TurkiyeEgitim.Com

Çalışmalarını tamamlayan üstün yetenekli çocukları araştırma komisyonu Raporunun görüşmelerinde ilk sözü MHP Milletvekili Ali HALAMAN aldı. HALAMAN;  raporun hazırlanmasındaki aşamaları anlattı. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli çalışmalar yapıldığını ve çok önemli bir rapor ortaya konulduğunu ifade etti, ancak üstün yeteneklilerin ortada kaldığı bir ortam yaşandığını Hükümetin üstün yeteneklilerle ilgili politika oluştururken bu raporu esas almaları gerektiğini söyledi.

Ak Parti Milletvekili Tülay SELAMOĞLU ise Komisyon olarak yurt dışında Güney Kore, Almanya, Yeni Zelanda’ya gittiklerini anlatarak buradaki farklı uygulamaları anlattı. Ayrıca bu çocukların sadece ailesi için değil dünyanın da geleceği olduğunu ifade etti.

CHP Milletvekili Nur SERTER, Komisyon başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili Halide İNCEKARA’ YA çalışmalarından dolayı teşekkür ederek sözlerine başladı. Hazırlanan raporun önemli bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade ettikten sonra, Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamanın önemli olduğunu; uygulamada ise birleştirilmiş sınıflardan, kalabalık sınıf ortamlarından, resim, müzik ve beden eğitimi derslerinin haftalık programdaki sayılarının azaltılmasından bahsederek, yetenekli öğrencilerin elverişli olmayan okul ortamlarında keşfetmenin mümkün olmadığını belirtti. SERTER, ülkemizde üstün yeteneklilerin eğitim gördükleri yegane eğitim kurumları olan Bilim ve Sanat Merkezlerinin durumlarından da bahsederek her BİLMEM’DE bir rehber öğretmen kadrosu bırakıldığı, öğretmen sayısının her branştan bir öğretmenle sınırlandırıldığını söyledi. Yönetim kadrosunun ise öğrenci sayısın 200 ü geçmeyen okullarda tek müdürün yönetici olarak kaldığını müdür yardımcısı kadrosunun bulunmadığını ifade etti. BİLSEM’lerle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığının İç Denetim Raporunun incelenmesi gerektiğini vurgulayan SERTER, Türkiye’nin geleceği için üstün yetenekli çocuklar kazanılmalı dedi.

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran BULUT da komisyon başkanı Halide İNCEKARA’ YA çalışmalarından dolayı teşekkür ederek sözlerine başladı. MilliEğitimde üstün yetenekli bireylerle ilgilenen bağımsız bir birimin olmadığını belirterek 330 bin üstün zekalı çocuğun tespit edilemediğini belirten BULUT, dünyanın bütün ülkelerinin dahilerine önem verdiğini kaydetti. Bu çocukların eğitimi için sınavla öğretmen alınması gerektiğini savunan BULUT 2007 yılına kadar öğretmen seçme sınavın yapıldığını daha sonra bundan vazgeçildiğini belirtti. Bununda verimi düşürdüğünü ifade etti. Devletin denetiminde ve gözetiminde bu yeteneklerimizin heba edilmemesi gerekir diye konuştu.

Görünen o ki; TBMM Araştırma Komisyonunca hazırlanan rapor tüm parti temsilcilerince takdir edilmiş ve kabul görmüştür. Ancak ortaklaşılan nokta uygulamadaki sıkıntılar ve aksaklıklardır. Bu kadar özveri, sabır, emek, masraf ve zaman harcanarak hazırlanmış olan raporun hayat bulmadığı sürece hiçbir anlam ifade etmeyeceği bir gerçektir. Anlam bulması ve raporunun uygulanabilmesi ise öncelikle görev Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine kalmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan konunun önemi ve hassasiyetine uygun olarak insan kaynakları ve istihdamından, eğitim politikalarına varıncaya kadar gerekli tüm çalışmalarıkomisyon raporu doğrultusunda yapmaları, Millet adına beklenmektedir.

Hüseyin KEMAL - TurkiyeEgitim.Com 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.