THY uçağına yıldırım isabet etti

THY uçağına yıldırım isabet etti

Yıldırım isabet eden THY uçağı geri döndü

Gökhan ARTAN / İSTANBUL

İstanbul'da elverişsiz hava şartları hava trafiğinde sıkıntılı anlar yaşanmasına neden oldu. Kötü hava koşulları ve yıldırımlara neden olan elektrik yüklü bulutlar pilotlara zor anlar yaşattı. Saat 19.10 ile 19.20 arasında Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yapan TK-1941 sefer sayılı Airbus 319 tipi Brüksel, TK-1893 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi Selanik ve TK-1005 sefer sayılı Airbus 319 tipi Üsküp uçaklarına kalkışlarından yaklaşık 10 dakika sonra yıldırım isabet etti. Bunun üzerine uçakların pilotları havalimanı kontrol kulesi ile irtibata geçerek geri döndü. 3 uçak da gerekli kontrollerinin yapılması için bakıma alındı. Yolcular ise başka uçaklarla gecikmeli olarak gidecekleri noktaya gönderildi. Üsküp uçağının yolcularından Reşat Çalışkan, havalandıktan 10 dakika sonra uçağa yıldırım isabet etmesi üzerin geri döndüklerini belirterek "Herhangi bir sıkıntı olmadı. Emniyetli bir şekilde geri geldik. Panik olmadı herkes sakin ve neşeliydi" dedi.

 

YILDIRIM UÇAKTAN NASIL ATILIR

Uçakların gövdesinde kullanılan alüminyumun yüksek iletkenliği sayesinde yıldırımın elektrik yükü uçağın her tarafına yayılarak hızla dağılıyor. Oluşan elektrik yükü kanat ve yatay stablizelerde bulunan 'static discharger' adı verilen küçük parçalar yardımıyla uçaktan atılıyor. Yolcu uçaklarında en çok yıldırım çeken noktaların başında burun geliyor. İçerideki radarın ve diğer sistemlerin oluşturduğu akım, dış malzemenin kompozitten oluşması yıldırımı bazen kendisine çekebiliyor. Radom adı verilen burnun korunması için özel bir tasarım yapılıyor.

GECE SAATLERİNDE BİR UÇAĞA DAHA YILDIRIM ÇARPTI

TÜRK Hava Yolları'nın (THY) İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkan Brüksel, Üsküp ve Selanik uçaklarından sonra, Milano seferini yapan uçağına da bu gece yıldırım isabet etti. Uçak, Atatürk Havalimanı'na geri döndü.

 
Habertürk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.