Üniversitede yolsuzluk operasyonu

Üniversitede yolsuzluk operasyonu

Akdeniz Üniversitesi'nde yolsuzluk operasyonu, eski Rektör İsrafil Kurtcephe’nin eşi ve oğlunun da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı

İhale yolsuzluğu iddialarıyla gündemden düşmeyen Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı, polisin ‘milyonluk rüşvet’ operasyonu ile sarsıldı. Operasyonda aralarında ihraç edilen eski Rektör İsrafil Kurtcephe’nin eşi ve oğlunun da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. İsrafil Kurtcephe'nin de gözaltına alınacaklar arasında olduğu ifade ediliyor.


İhale ve alım-satım yolsuzluğu iddialarının merkezi haline gelen Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi (SKS) Başkanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekiplerinin şafak baskını ile sarsıldı. Operasyonun ilk aşamasında başkanlığa bağlı olarak çalışan, içerisinde akademisyenlerin de bulunduğu 75 personel gözaltına alındı. Daha sonra bu sayı 95’e ulaştı.


LOJMANLAR ARANDI
Operasyon düğmesine sabah saat 4.30’da basıldı. KOM ekipleri, gözaltı ve arama kararları ile operasyonun ilk aşamasını başlattı. Saat 5.30’u gösterdiğinde AÜ lojmanları da dahil olmak üzere farklı birkaç noktada eş zamanlı baskınlar yapıldı. Yapılan aramalarda elde edilen dokumanlar listelenerek tutak altına alındı. Bazı personellerin kişisel bilgisayarlarına da el konuldu.

BAŞKANLAR GÖZALTINDA
Daire Başkanı A.T., Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Ö.T., İdari ve Mali İşler Daire Başkanı H.E., eski Genel Sekreter Teoman Kulaksız’ın eşi SKS Mali Müşaviri A.K., gözaltına alınan isimler arasında yer alırken, operasyonun ikinci aşamasının YÖKtarafından memurluktan ihraç edilen eski Rektör İsrafil Kurtcephe başta olmak üzere, o dönemde görev yapmış eski genel sekreter ve rektör yardımcılarına kadar uzanabileceği belirtiliyor.


İLK BASKININ DEVAMI
Hürriyet’in ulaştığı detay bilgilere göre; operasyonun başlangıç noktası Mayıs 2015 tarihi oldu. Bu tarihte SKS’ye Ankara merkezli baskın düzenleyen KOM, SKS hizmet binasını didik didik aramış, şu an irtikâp suçlaması ile ağır cezada yargılanan ve açığa alınan SKS eski Daire Başkanı Aydın Özdemir başta olmak üzere kritik birimlerde görev yapan personellerin ifadelerine başvurmuştu. 


YAKUT ÇARŞISI İHALESİ
Tutanak altına alınarak el konulan doküman ve hard diskler üzerinde detaylı çalışmalar yapan polis, o tarihten bugüne kadar çeşitli kişileri içine alan teknik ve fiziki takip başlattı. Üniversite yerleşkesi içiresindeki Yakut Çarşısı ihalesi dahil olmak üzere birçok ihale ve para alışverişini inceleyen polis, yeterli somut delillerin elde edilmesi üzerine milyonluk yolsuzluk operasyonunun düğmesine bastı. Polisin 1 yılı aşkın süreli titiz araştırması sonucu ilk aşamada 75 kişi çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, örgüt faaliyetleri kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırma, zimmet, rüşvet suçlamalarıyla gözaltına alındı.


YÖNETİMDEN AÇIKLAMA
Operasyon sonrası Akdeniz Üniversitesi yeni yönetiminden şu açıklama geldi: “AntalyaCumhuriyet Başsavcılığı’nca birkaç yıldır yürütülmekte olan bazı soruşturmalar kapsamında, 31.05.2016 Salı günü erken saatlerde Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından bazı çalışanlarımızın evlerinde arama yapılmış ve ifadelerine başvurulmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüşlerdir. Konu Rektörlüğümüzce yakından takip edilmekte olup ilgili makamlardan tarafımıza bilgi verilmesi durumunda konu ile ilgili bilgi paylaşımı yapılacaktır.”

KURTCEPHE AİLESİ GÖZALTINDA
Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi (SKS) Başkanlığı’na yönelik düzenlenen yolsuzluk operasyonunda YÖK Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile memuriyetten ihraç edilen eski Rektör İsrafil Kurtcephe’nin eşi K. Kurtcephe, oğlu T. Kurtcephe ve eski rektör yardımcısı İ.A ile eşi K.A. da gözaltına alındı. Şahıslar, suç örgütü kurmak, örgüt faaliyetleri kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırma, zimmet, rüşvet suçlamalarıyla sorgulanıyor.  Ayrıca eski rektör Prof. Dr. Kurtcephe’nin de gözaltı listesine eklendiği bildirildi. 

İNTERNETHABER

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.