Yeni hükümet ne zaman kurulacak?

Yeni hükümet ne zaman kurulacak?

Yeni hükümetin kurulmasına günler kala Türkiye'yi ilkler bekliyor.

Türkiye'de ilk defa “Geçici seçim hükümeti” deneyimi yaşandı.

Şİmdi ise, yeni hükümetin kurulma sürecinde yine bazı  ilkler hayata geçecek.

Normal zamanlarda yeni Meclis yemin ettiği anda mevcut başbakan, hükümetin istifasını sunar, cumhurbaşkanı da yenisi kuruluncaya kadar mevcut hükümetin görevine devam etmesi için başbakanı görevlendirirdi. Ancak Anayasal zorunluluk gereği oluşturulan “geçici seçim hükümeti” olduğu için, seçim hükümetinin görevi, Anayasa’nın 114. Maddesi’ne göre milletvekillerinin yemin etmesiyle sona eriyor. Bu nedenle başbakanın, cumhurbaşkanına hükümetin istifasını sunması da gerekmiyor. Anayasa’nın 114. Maddesi’nde, “Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür” ifadesi yer alıyor. Bununla yemin töreninin kastedildiğine işaret eden AK Parti’nin hukukçu kurmayları, bu sebeple hükümetin kuruluşu için diğer seçimlerde uygulanan sürecin işletilemeyeceği görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın, hukukçu kurmaylarıyla yaptıkları değerlendirmeler sonucunda hükümetin, Anayasa gereği Meclis’teki yemin töreniyle birlikte kurulması gerektiği kanaati oluştu. Bu durumda, Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK) seçim kesin sonuçlarını Resmi Gazete’de yayımlamasının ardından geçen 5 günün sonunda Meclis’te yemin edecek. AK Parti’de, YSK’nın 12 Kasım’da resmi sonuçları ilan etmesi durumunda 17 Kasım’da Meclis’te yemin töreninin yapılacağı hesap ediliyor.

7 Haziran’da Meclis Başkanlığı seçimi ve Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşmasını bekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sefer “Anayasal zorunluluk” gereği hızlı davranacak. Erdoğan, yemin sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini verecek. Davutoğlu’nun da aynı gün yeni kabine listesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunabileceği belirtiliyor. Sürecin hızlı işleyecek olmasından dolayı hükümetin 18 Kasım’a kadar kurulabileceği ifade ediliyor.

ÖNCE HÜKÜMET

Hükümet, böylece Meclis Başkanlığı seçiminden önce kurulmuş olacak. Hükümet programının okunup Meclis’te görüşülmesi ve güven oylaması için süreç işletilecek. Bu durumda, Meclis Başkanlığı seçimi ve divan oluşumu, Başkan adayları için Anayasa’da “yeminden sonra” 5 günlük bekleme süresi verilmiş olmasından dolayı daha sonra gerçekleştirilmiş olacak.

KABiNE MESAiSi

Başbakan Ahmet Davutoğlu,  hükümet programı ve kabine oluşumu için çalışmalarını sürdürüyor. Davutoğlu başkanlığındaki ekibin gece geç saatlere kadar süren toplantılarında, hem hükümet programı ve 100 günlük eylem planı için hazırlıkları hem de yeni kabinenin kimlerden oluşacağına ilişkin çalışma yapıyor.

SONUCA SEVİNDİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ,  memleketi Yozgat’ta partisince düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 1 Kasım seçimlerinin sadece bir zafer değil, 2019 ve 2023 seçimlerinde de AK Parti’nin kazanacağı zaferlerin müjdecisi olduğunu söyledi. Vatandaşların huzurun, güvenin, istikrarın, birliğin, dirliğin teminatı olarak AK Parti’yi yeniden iktidar yaptığı dile getiren Bozdağ, şunları kaydetti: “1 Kasım’da yapılan seçimlerde büyük bir başarı ortaya çıktı. 1 Kasım’ın akşamı sadece bu salonu dolduranlar sevinmediler, Türkiye’de bize oy vermeyen CHP’liler, MHP’liler, HDP’liler de sevindi.”

OY REKORU KIRDI

Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, Twitter hesabından AK Parti’nin bugüne kadar girdiği seçimlerde aldığı oy sayılarını paylaştı. 2002 yılında girdiği ilk genel seçimde 11 milyona yakın oy alan AK Parti, 1 Kasım’daki seçimlerde kendi rekorlarını kırarak, tüm Türkiye’de aldığı oy sayısını 23 milyon 600 bine çıkardı. AK Parti, 7 Haziran’daki seçimde ise 18 milyon 867 bin oy almıştı. 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.