Yeni Mesaide "Karanlıktan İstifade" mi Amaçlanıyor?

Yeni Mesaide "Karanlıktan İstifade" mi Amaçlanıyor?

Yeni Mesaide "Karanlıktan İstifade" mi Amaçlanıyor?

Memur-Sen Ankara İl Başkanı ve Eğitim-Bir-sen Şube Başkanı Mustafa Kır’n Yeni mesai uygulaması ile ilgili ‘YENİ MESAİ UYGULAMASI KARANLIKTAN DAHA FAZLA İSTİFADE ETMEYİ Mİ AMAÇLIYOR? Başlıklı basın açıklaması metnidir.8.10.2012

 

‘YENİ MESAİ UYGULAMASI

KARANLIKTAN DAHA FAZLA İSTİFADE ETMEYİ Mİ AMAÇLIYOR?’

            Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talebi üzerine Merkezde Günlük Çalışma Saatlerinin Tespitine İlişkin Bakanlar Kurulu’nca 24 Ağustos 2012 tarihinde alınan karar gereği 8 Ekim 2012 tarihinden itibaren mesai saatlerinde yeni bir düzenlemeye gidilmiştir. Bu yeni düzenlemeye göre Mesai saati sabah 09.00 da başlayıp akşam saat:18.00 da sona erecektir. Öğle tatili ise 12.30-13.30 saatleri arasında yapılacaktır.

 

            Her yıl gün ışığından daha fazla istifade etmek amacıyla erken veya geç saat uygulamasına gidilirken, şimdi gün ışığından daha az yararlanmayı amaçlayan bu uygulamanın hangi âli menfaatler gözetilerek yapıldığını bilmek mümkün değildir.

 

            Amaç; enerji tasarrufu yapmak maksadıyla gün ışığından daha fazla istifade etmek içinse o zaman sabah’ın aydınlığında evde bekletilip, akşamın karanlığında yatsıya kadar mesai uygulanmak suretiyle kurumlarda elektrik ve doğalgaz tüketimine sebep olarak enerji tasarrufunu nasıl sağlayacaksınız?

 

            Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın erken saat uygulaması konusunda  “Ben enerji sektörü açısından ve bir kısım bilimsel çalışmalarla gün ışığının insan üzerinde oluşturduğu psikoloji açısından bakıyorum. Eğer sabah 5.30’da gün ışıyorsa ve bir saat sonra mesaiye başlanabiliyorsa ben sektör olarak enerji verimliliği açısından daha fazla faydalanacağım demektir”  diyerek Erken saat uygulaması ile Atatürk Barajı kadar olmasa da orta büyüklükte bir baraj kadar tasarruf edeceğiz” sözlerinden hareket edersek gün ışığından daha az istifade ederek hem gün ışığının üzerimizde oluşturduğu sinerjiyi yok etmiş, hem de ‘Atatürk Barajı kadar olmasa da orta büyüklükte bir baraj kadar enerji israfına yol açmış olmayacak mıyız?

 

            Amaç;okulların başlama saatleri ile  memur mesai saatlerini farklı zamanlara alarak trafik izdihamını önlemek  içinse  eski uygulamaya göre okul servislerinin sabah 06.00 dan itibaren hareket ettiğini  ve  kamu çalışanlarının da  (büyük şehirlerde)  muhitine göre saat 07.00-07.30  saatleri arasında evinden çıktığını varsayarsak trafik açısından herhangi bir yoğunlaşmanın olmadığı bilinirken   yeni uygulama ile akşam mesai bitişleri ile okulların bitiş saatleri tam birbiri ile çakışacaktır. Böyle bir uygulama trafiğin yoğunlaşmasına çözüm olmaktan çok trafiğin kilitlenmesine sebep olacaktır.

 

            Amaç;  çalışanlardan daha fazla verim elde etmek ise insanoğlunun biyolojik saati aslında gün ışığında çalışmaya, karanlıkta dinlenmeye programlıdır. Dolaysıyla bu uygulama insanın fıtratına aykırıdır. Çalışanları ferahlatma yerine daha strese sokan bir uygulamadır. Özellikle okuldan dönecek çocukları için evde hazırlık yapacak çalışan bayanlar için büyük sıkıntı oluşturacaktır.

 

            Şimdi ne devlete, ne millete ve nede çalışanlara müspet anlamda fayda sağlamayan bu uygulamadan derhal vaz geçilmeli veya bu uygulamanın sağladığı faydalar kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

[email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.