YÖK Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Neler Değişti?

YÖK Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Neler Değişti?

YÖK Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Neler Değişti?

04.02.2015 tarihli ve 29257 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik yönetmeliğiyle Yükseköğrenim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde esaslı değişiklikler gerçekleştirilmiştir.
 
Yönetmeliğin görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadroları düzenleyen 5 inci maddesi bütünüyle değiştirilmiş; müze müdürü yönetim hizmetleri grubuna dâhil edilirken Eğitim-Bir-Sen olarak yönetmeliğe karşı açtığımız davadaki gerekçelerimizden birisi olan itfaiyeci kadrosuna yer verilmemesi telafi edilerek itfaiyeciler yardımcı hizmetler grubunda görevde yükselmeye tabi kadrolar arasında sayılmıştır. Ancak 2. Dönem Toplu Sözleşme Metninde itfaiyeci kadrosunun hizmet sınıfının Genel İdare Hizmetleri sınıfı olarak değerlendirileceği hüküm altına alınmasına rağmen yönetmelikte hala yardımcı hizmetler sınıfında yer alması kabul edilebilir değildir.
 
Yine unvan değişikliğine tabi kadrolar arasında teknik öğretmen karo unvanına yer verilmemiştir. Oysaki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Teknik Hizmetler Sınıfı” başlıklı 36-II. maddesi, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (s) bendi, 3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 1’inci maddesi, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğinin Artırılmasına Dair Yönetmeliği’nin 11’nci maddesi, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendi gibi pek çok hukuki düzenlemede de görüleceği üzere “Teknik Öğretmenlerin” öncelikle uygulama ağırlıklı teknik elaman olduğuna dair herhangi bir tereddüde yer yok olmayıp kanun koyucunun ve İdarenin bakışı bu yöndedir. Buna rağmen teknik öğretmen kadro unvanına unvan değişikliğine tabi kadrolar arasında yer verilmemesi hukuka aykırıdır.
 
Görevde yükselmeye tabi kadrolara atanacaklarda aranacak genel şartlar kapsamında, ilan tarihi itibarıyla ilgilinin başvuruda bulunduğu kadroya ilişkin 7 nci maddede belirtilen alt görevlerde toplam en az üç yıl hizmeti bulunmak şartının getirilmiş olması, söz konusu kadrolara atanmak üzere başvuruda bulunabilecek personel sayısını kısıtlayacak olup liyakat ve kariyer ilkesiyle de çelişmektedir.
 
Koruma ve güvenlik görevlisi ve şoför kadrolarına atabilmek için yönetmelikte sayılan yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarında çalışıyor olmak şartının getirilmiş olması, tüm yardımcı hizmetler kadrolarının yönetmelikte sayılmaması karşısında eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği gibi yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının yükselmelerinin önünde engel teşkil etmektedir.
 
Yine görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının sadece ÖSYM ve Anadolu Üniversitesince yapılabilecek olmasının izahı da mümkün değildir. ÖSYM ve Anadolu Üniversitesinin gerek mevcut kadrolarının yeni bir merkezi sınav yükünü kaldıramayacak olması gerekse sınav takvimlerinin zaten yeterince dolu olması gerçeği, yazılı sınavın merkezi olarak yapılamamasına sebebiyet verebilecektir. Objektif ve güvenirliği sağlayacak önemli bir unsur olan merkezi yazılı sınavın işlevselliğinin ortadan kaldırılmasının kabulü mümkün değildir.
 
Gerek Sendikamızın talebi gerekse kamuoyunun beklentisi yazılı sınavın kurumların takdirine bırakılmaksızın merkezi olarak gerçekleştirilmesi yönündeydi. Oysaki görevde yükselme suretiyle atanacaklara uygulanacak yazılı sınavın merkezi bir sınav olması ve yükseköğretim kurumlarının bu sınav sonuçlarını esas almaları yönünde bir düzenleme yapılması hususunda yaygın ve haklı bir beklenti mevcuttur.
 
Sözlü sınava alınacak personel yönünden yazılı sınavda en az 60 puan almak şeklinde bir düzenleme, gerek suistimallerin önlenmesi gerekse liyakate ve başarıya göre seçim yapılması noktasında yerinde ve doğru bir adımdır.
 
Yükseköğrenim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine yönelik eksik ve yanlış bulduğumuz hususları, Yönetmelik yürürlüğe girer girmez YÖK Başkanlığına ileterek davaya sebebiyet verilmeksizin bir an önce giderilmesini talep etmiştik. Ancak talebimizin karşılık bulmaması üzerine söz konusu Yönetmeliği yargıya taşımıştık.
 
Yönetmelik değişikliği konusunda hatalı, yanlış ve eksik gördüğümüz hususları da yargıya taşıyacağız.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.