Yönetici Görevlendirme Kılavuzu Değerlenlendirmesi

Yönetici Görevlendirme Kılavuzu Değerlenlendirmesi

Milli Eğitim Bakanlığı 6 Ekim 2015 tarihinde yeni yönetici görevlendirme yönetmeliğini yayımlamıştı. Bu yönetmeliğin uygulamasına dair kılavuzu 22 Mart 2016 tarihinde yayımladı.

Milli Eğitim Bakanlığı 6 Ekim 2015 tarihinde yeni yönetici görevlendirme yönetmeliğini yayımlamıştı. Bu yönetmeliğin uygulamasına dair kılavuzu 22 Mart 2016 tarihinde yayımladı.  Müdür yardımcılığı için sınav yapılmasından hemen sonra yayımlanan kılavuzu ana hatlarıyla değerlendirecek olursak göze çarpan bazı hususlar şöyle ifade edilebilir.

Öncelikle aynı unvanda 4 yıl ve 8 yıllık çalışma sürelerini tamamlayan yöneticilerin görev süreleri 17 Haziran 2016 tarihinde sona erecek ve istekleri de dikkate alınarak öğretmen olarak atanacaklar.  Ancak görev süreleri dolan müdür yardımcıları ve başyardımcıların görevleri gerekli şartları taşımaları kaydıyla dört yıllığına uzatılabilecektir.  Dört yıllık görev süresinin hesabında başka kurumlarda geçen görevlendirmeler eğer idare görevlendirme içerisinde zaman diliminde ise sayılacak değilse sayılmayacaktır.  Yönetmelik hükmüne uygun olarak kılavuzda da alan itibariyle öğretmen olarak atanabilir olma şartı yinelenmiştir. Yönetmelikte belirtilen maaş karşılığı okutacak dersi bulunması hükmü aylık karşılığı okutulacak en az bir saat dersi olması şeklinde somutlaştırılmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin İmam Hatip Okullarına yönetici olamamaları problemi giderilmiştir.

Kılavuzda dikkat çeken bir başka husus 2.13 maddesinde belirtilen görevlendirme yapılamayan okullarda geçici görevli müdürlerin de müdür yardımcısı görevlendirmelerini yapacak olmalarıdır. Çeşitli nedenlerle okula müdür görevlendirilemediği durumda geçici  görevli veya vekil müdür, müdür yardımcısı görevlendirilmesini teklif edebilecektir. 15 Nisan 2016 tarihine kadar boş okul kurum müdürlükleri ilan edilecek bundan sonra çeşitli nedenlerle boşalan okul müdürlüklerine bu görevlendirme döneminde işlem tesis edilmeyecektir. Ayrıca kılavuzun ilanından önce haklarında mahkemelerin devam ettiği kurumların yöneticilikleri için bu dönemde yine bir işlem tesis edilmeyecektir.12 Haziran 2015 tarihi ile görevleri sona eren ancak yönetmelik boşluğundan kaynaklı görevlendirilemeyen yöneticiler gerekli şartları taşımaları halinde ve uygun görülmeleri durumunda tekrar görevlendirilebileceklerdir.

Kılavuzun en dikkat çeken maddesi 2.25 sayılı maddesidir.  "Halen yönetici olanlardan (müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı) görev süresini doldurmayanlar aynı veya farklı yönetim görevleridahil olmak üzere görevlendirme başvurusunda bulunamayacaklardır." Buradan anlaşıldığı şekliyle halen müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı olanlar eğer görev süreleri sona ermemişse okul müdürlüğü için başvuru yapamayacaklardır. O halde okul müdürlüğüne; görev süresi dolan yöneticilerin yanı sıra önceden okul müdürlüğü, müdür yardımcılığı ve başyardımcılığını Yönetmelikte belirtilen süre kadar  yapmış olanlar  başvurabileceklerdir. Şu durumda mevcut görev süresi dolmayan müdür yardımcıları ve başyardımcıları okul müdürlüğüne başvuru yapamayacaklar.

Yine Proje okulları olarak seçilen okulların kılavuz hükümleri dışında tutulduğunu görüyoruz. Yönetmeliğin 2. maddesinde de bu okulların kapsam dışında tutulmuştu.  Bu okullara bu kılavuz hükümleri ile görevlendirme yapılmayacaktır. İl milli eğitim müdürlüklerinde Danışma birimlerinin kurulması ve bu birimler yoluyla açıklamalar yapılması yerellik açısından son derece doğru bir yaklaşımdır.

Kılavuzda iş ve işlemlerin kesinlikle takvim doğrultusunda yapılacağının vurgulanması ülke genelinde birliğin sağlanmasını sağlayacaktır.  Haziran ayının 30'u itibariyle yeni okul müdürlerinin ve  akabinde Temmuz ayının 30'u itibariyle yeni müdür yardımcısı ve başyardımcıların görevlerinin başında olmasının planlandığı yönetici görevlendirme sürecinin hayırlı olması dileğiyle.

Bayram AKYÜZ

Eğitimci- Yazar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum