Yönetici Kıyımı Meclis Gündeminde

Yönetici Kıyımı Meclis Gündeminde

Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan YÖNETİCİ KIYIMIYLA İLGİLİ Meclis Araştırması teklifi

Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan Meclis Araştırması teklifinde; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik uyarınca yapılan değerlendirmede başarısız bulunan okul müdürlerinin objektif kriterlere göre başarısız bulunup bulunmadığının, değerlendirmede bir sendikanın korunup korunmadığının, başarılı bulunan okul/kurum müdürlerinin ekseriyetle neden bir sendikaya üye olduklarının, değerlendirme yapan yetkililerin değerlendirme yetkisinin bulunup bulunmadığının ve şifreleri ile hangi zamanda hangi bilgisayarlardan değerlendirme yaptıklarının, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerindeki şube müdürleri ve okul/kurum yöneticilerinin ekseriyetle neden bir sendikaya üye olduklarının, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri yetkilileri ile okul/kurum yetkililerinin seçimi ve atanmasında nasıl bir yöntem uygulanması halinde kamu yararının sağlanacağının ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması açılması teklif edilmiştir. 


İşte Araştırma Önergesinin tam metni,

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik hükümlerince yapılan değerlendirme de Başarısız bulunan okul müdürlerinin objektif kriterlere göre başarısız bulunup bulunmadığının, değerlendirmelerde bir sendikanın korunup korunmadığının,  başarılı bulunan okul/kurum müdürlerinin ekseriyette neden bir sendikaya üye olduklarının, değerlendirme yapan yetkililerin değerlendirme yetkisinin bulunup bulunmadığının değerlendirmeleri yapan yetkililerin şifreleri ile hangi zamanda hangi bilgisayarlardan değerlendirme yapıldığının, il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerindeki şube müdürleri ve okul/kurum yöneticilerinin ekseriyette neden bir sendikaya üye olduklarının, il/ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri yetkilileri ile okul/kurum yetkililerin seçimi ve atanmasında nasıl bir yöntem uygulanması halinde kamu yararının sağlanacağının ortaya çıkarılması amacıyla Anayasamızın 98'inci maddesi TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince ekte sunulan gerekçe çerçevesinde Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

 

 

 

GEREKÇE

 

14 Mart 2014 tarih ve 28941 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6528 sayılı Kanunun 25. maddesi ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Geçici 10 Madde'nin 8. fıkrasında yer alan "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla halen Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcısı olarak görev yapanlardan görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevi, 2013-2014 ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Görev süreleri dört yıldan daha az olanların görevi ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer." Hükümleri bulunmaktadır.

 

Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 22. maddesiyle değiştirilen 652 Sayılı KHK'nın 37. maddesinin (8) numaralı fıkrasında "Okul ve Kurum Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilirBu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz." hükümleri bulunmaktadır.

 

Yukarıda yer verilen değişiklikler ile birlikte Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilecektir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar ise 10 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ile belirlenmiştir.

 

Müdürlükte dört yıllık görev süresini dolduranlar ilgi yönetmelik ekindeki Ek-1'de yer alan" Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu" üzerinden değerlendirilmiştir. Ek-1'de yer alan Form üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 üzerinden 75 ve daha üstü puan almaları halinde, il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile görev süreleri uzatılmıştır. Ancak; 100 üzerinden 75 puandan düşük alan kişilerin görev süreleri uzatılmamıştır.

Okul müdürlerinin görev sürelerin uzatılması için kurulun komisyonlarda görev alan İl/İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile Şube Müdürlerinin tamamına yakını yeni atanmış değerlendirecekleri okul müdürlerinin hiç birisini tanınamamaktadırlar.

 

Okul müdürlerini değerlendiren şube müdürlerinin görevleri hukuksuzdur.

 

Şöyleki; 31 Ağustos 2013 tarih ve 28751 sayılı Resmi gazete  "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" yayımlanmıştır. Bakanlar Kurulunun bu çerçeve yönetmeliği doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 12 Ekim 2013 tarihinde 28793 sayılı Resmi Gazetede "Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik" yayınlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının söz konusu yönetmeliği doğrultusunda 29 Aralık 2013 tarihinde ÖSYM' ce yazılı sınav yapmıştır.

 

Ardından 10-28 /02/2014 tarihleri arasında sözlü sınavları yapmıştır. Bu doğrultuda da atamalar 16.04.2014 tarihinde sadece sözlü / mülakat puanı esas alınarak yapılmıştır.

 

Ancak atamalar yapılmadan önce Türk Eğitim-Sen tarafından sadece sözlü sınav puanı esas alınarak atama yapılması işlemi ve çeşitli maddelerin iptali için ilgili yönetmelikler Danıştay nezdinde davaya konu edilmiştir. Bu doğrultuda Danıştay 5. Dairesinin 2013/8367E ve Danıştay 2. Dairesinin 2013/10363E sayılı yürütmeyi durdurma kararları verilmiştir.  Her iki kararda da özetle, Şube Müdürlüğü atamaları için; sadece sözlü sınavla atama yapılamayacağı, objektif olan yazılı sınavının değerlendirme dışı bırakılamayıp belirleyici olması gerektiğinden söz edilmiştir.

 

Türk Eğitim-Sen olarak 22.07.2014 tarih ve 1122 sayılı yazı ile davalı idareye başvuruda bulunarak Danıştay 2. Dairesi tarafından yürütmesi durdurulan 21/1. Madde kapsamında tek başına sözlü sınav sonuçlarına göre oluşturulan başarı sıralamaları esas alınarak yapılan şube müdürü atamalarının tümünün iptalini talep edilmiştir. Ancak, MEB yapılan atamaları iptal etmediği gibi bu şube müdürleri imza yetkileri olmamasına rağmen hiç tanımadıkları okul müdürlerini değerlendirmiştir

 

Yapılan değerlendirmelerde tam bir kıyım yapılmış 8 bine yakın okul müdürü sendikal ayrıma tabi tutularak büyük bir çoğunlukla Eğitim Bir sen üyesi olmayan okul müdürleri başarısız bulunmuşlardır.

 

Üstelik puanlamalarda öyle trajikomik olaylar da yaşanmıştır ki; ölen insanlara 100 puan verilmiş, belediye başkan yardımcısına, kurum değiştirenlere, emekli olanlara 75 ve üzerinde puan verilmiştir. Hatta geçici ilçe müdürleri bile kendilerine 100 tam puan vermiştir.

 

Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI, yönetici değerlendirme konusunda; "Bir defa öğretmenlik mesleğinin ruhuna aykırı. Öğretmenlik asıl mesleğimizdir, idarecilik ek görevdir.

 

İl müdürlerinin değerlendirmelerine ilişkin sendikal kayırma gibi şikâyetler var. Bunları araştırıyoruz.

 

Belli sendikaların 75 ve üzerinde puan aldığı gibi kamuoyunda tartışmalar var. O sendika, öğretmen camiasındaki en büyük sendika. Zaten genel küme içinde çoğunlukta olan sendika. Dolayısıyla onun üyeleri öne çıkmış olabilir. Buna rağmen herhangi şekilde sendikal rekabet, kişisel husumet nedeniyle veya başka gerekçeyle haksızlığa uğradığını düşünenler varsa onların müracaatlarını alıyoruz. Farklı sendikalardan bize başvurular da var. Onları da inceliyoruz" açıklamasında bulunmuştur.

 

Fakat durum bu şekilde değildir. Bir Bakan olarak bu cümleleri söyleyebilmek için önce sendikaların üye sayısını bilmek gerekir. Sayın Bakan, "o sendika öğretmen camiasındaki en büyük sendika." diyerek, iddiaların doğru olmadığını, yöneticilerin çoğunluğunun o sendikadan olmasının normal olduğunu ima etmekte  ve arkasından da, "Buna rağmen herhangi şekilde sendikal rekabet, kişisel husumet nedeniyle veya başka gerekçeyle haksızlığa uğradığını düşünenler varsa onların müracaatlarını alıyoruz. Farklı sendikalardan bize başvurular da var. Onları da inceliyoruz." diyerek kendi kendisine ters düşmektedir.

 

Sendikalaşma ve yönetici oranları şu şekildedir." Sendikalaşma oranı bakımından Türk Eğitim-Sen yüzde 22, Eğitim-Sen yüzde 12, Eğitim-iş yüzde 4, Aktif Eğitim-Sen yüzde 2, Eğitim Bir-Sen yüzde 26. Şu anda kamuda idarecilik yapanların oranlarını söyleyeyim. Türk Eğitim-Sen yüzde 9, Eğitim-Sen yüzde 4, Eğitim-İş yüzde 1, Aktif Eğitim-Sen yüzde 1, Eğitim Bir Sen yüzde 81."

 

Bu uygulamaya tepki olarak Eğitim sendikalarından birçoğu Türkiye genelinde 24 Eylül tarihinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişlerdir.

 

 

Başarısız bulunan okul müdürlerinin objektif kriterlere göre başarısız bulunup bulunmadığının, değerlendirmelerde bir sendikanın korunup korunmadığının,  başarılı bulunan okul/kurum müdürlerinin ekseriyette neden bir sendikaya üye olduklarının, değerlendirme yapan yetkililerin değerlendirme yetkisinin bulunup bulunmadığının değerlendirmeleri yapan yetkililerin şifreleri ile hangi zamanda hangi bilgisayarlardan değerlendirme yapıldığının, il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerindeki şube müdürleri ve okul/kurum yöneticilerinin ekseriyette neden bir sendikaya üye olduklarının, il/ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri yetkilileri ile okul/kurum yetkililerin seçimi ve atanmasında nasıl bir yöntem uygulanması halinde kamu yararının sağlanacağının ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

tesosmaniye.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.