2014 Ygs’ye Doğru

Sevgili arkadaşlar 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuru işlemleri 15 Ocak 2014 tarihinde tamamlandı; buna göre ortaya çıkan başvuru rakamlarına baktığımızda;

2014-ÖSYS’ye toplam 2.086.087 aday başvuru yapmıştır.

2014-YGS’ye girmek istediğini bildiren aday sayısı 2.007.659’dır.

Sadece Sınavsız Geçiş hakkı için 2014-ÖSYS’ye başvuran aday sayısı ise 78.428’dir.

2014-ÖSYS’ye, henüz bir ortaöğretim kurumundan mezun olmayan 850.840 aday; bir ortaöğretim kurumundan mezun olan 1.235.247 aday başvuru yapmıştır.

 

  Aklınızda Deli Sorular:

 

     1) Sınava hazırlanan öğrenciler, sınavın yaklaştığı dönemlerde hangi cümleyi daha çok söylerler?

    A) ‘’Zaman çok daraldı, sınava ne kaldı ki şurada?’’

    B) ‘’Eksik olan konularım var, bir an önce bitirmem lazım.’’

    C) ‘’Hedeflediğim puanın çok gerisindeyim, denemeler de bile o puanı hiç alamadım.’’

    D) ‘’Geçmişte çalışmadığım günlerime yanıyorum şimdi.’’

    E) ‘’Zaman makinesi ile geçmişe dönmek istiyorum’’

 

 

        Öğrenci arkadaşlarım, sadece düşüncelerinize tercüman olmak istedim. Evet bu cümlelerden en az birini ya da bir kaçını söyleyenler vardır. Amacım sihirli değnekle bir şeyleri değiştirmek ya da sınav öncesi kazanma vaadinde bulunmak değil.

          Şu an içinde bulunduğumuz zaman sınava hazırlananlar için hatırı sayılır bir zaman aslında. Kalan süre her ne kadar az gibi görünse de önemli olan bu süre içerisinde yapacağımız çalışmalardır.

 

    Öncelikli olarak sınava az bir süre kala ne yapacağımızı konuşalım;

 

    - ‘’Son günlerde nasıl bir çalışma yapmalıyız?’’

    - ‘’Kalan zamanı en verimli biçimde nasıl değerlendirmeliyiz?’’

    - ‘’Puanımızı nasıl arttırabiliriz?’’

    Sorularına cevap verelim istiyorum.

 

 

         Uzun bir maratonun son virajında bulunmaktayız. Çok yorulduk, terledik ama son tura geldik; bacaklarımız titriyor iyice, sinirlerimiz gergin ama yapacağımız son hamle sıralamamızı değiştirecek. Bu işi yapacağız, yapmamız lazım.

 

         Her öğrenci iyi puan almak ister. İyi puan alınca iyi okula girersin, iyi okula girersen de iyi bir hayata sahip olursun inancı vardır. Aile içi konuşmaların özet cümlesi de bu minvaldedir. Öğrenciye verilen tavsiyelerde bu cümleler çok kullanılır. Türkiye’ de sınavlara aile boyu hazırlanılır biliyorsunuz. Anne babanın sınava hazırlanan çocuğundan daha çok heyecanlandığı, sırf o ortamı teneffüs etmek için anne babanın da çocuğuyla beraber sınava bile girdiği başka kaç ülke vardır?

 

    Başarının Kapısını Açacak 4 Anahtar

 

    1. Bilgi

    2. Yorum

    3. Hız

    4. Dikkat

 

        Bilgi birikimi ve yorumlama gücü  iyi olan bir öğrenci zamanını doğru kullanmada sıkıntı yaşıyorsa sınavda başarılı olamayacaktır. Ya da dikkat düzeyi yüksek olan ve zamanını iyi    kullanabilen bir öğrenci konu hakimiyetine sahip değilse yine aynı sıkıntıyı yaşayacaktır.                                              Dolayısıyla bu maddelerin her biri diğerine bağlıdır. Biri, diğeri olmayınca eksiktir. Bilgi, yorum, dikkat ve hızı geliştirme adına bu son günlerin önemi vardır. Yapacağınız pratikler bu konuda sıkıntısı olanlara fayda sağlayacaktır.

 

         Ülkemizde sınavlara hazırlık dönemi genelde 10 ayı kapsar. Eylül ayında eğitim-öğretim dönemiyle beraber çalışmaya başlarız, Haziranda da sınava gireriz.

 

    Kalan Günlerde Nasıl Değerlendirelim?

 

    - Bol bol konu tekrarları yapın, önceki aylarda çalışmış olduğunuz konularla ilgili testler çözüp, ne durumda olduğunuz görün.

- Bol deneme sınavı çözün, deneme sınavlarıyla pratik yapmış ve eksikleriniz varsa tespit etmiş olacaksınız.

- Deneme sınavlarında yapılan yanlışlara göre çalışmalarınızı yönlendirin, yani daha çok hangi konularda ve hangi soru tarzlarında yanlış yapıyorsanız ona göre çalışın. Bu dönemde nokta atışı yapmanız lazım. Çalışmalarınız eksiklerinize göre olmalıdır.

    - Denemelerdeki sınav stratejinizi iyice netleştirin, sınava hangi testten başlıyorsunuz, hangi testi ortalama ne kadar sürede bitiriyorsunuz, bu durumun netleşmesi gerekmektedir.

    - Geçmiş yılların sınav sorularını çözün. Önceki yıllarda sorulmuş sorular, bu yıl çıkacak soruların habercisidir. Hangi konulardan ne tip sorular sorulduğunu bilmeniz size fayda sağlayacaktır.

    - Küçük kağıtlara notlar almayı alışkanlık haline getirin. Unuttuğunuz bir formül, hatırlamakta zorlandığınız bir tanım ya da sürekli karıştırdığınız bir anlaşma maddeleri olabilir. Bunları küçük kağıtlara not alırsanız; serviste, okulda, yolda ve hatta yatarken bile bakma şansınız olacaktır.

    - Farklı kaynaklardan bol soru çözerek farklı soru tiplerini görmeye çalışın.

    - Beslenmenize ve uyku düzeninize önem verin.

    - İşe olumlu bakın, olumlu düşünün (olumsuz fikre kapılmayın, kendinize güveniniz tam olsun).

    - Son dönemin kritik önemi vardır. Bu zamana kadar ki çalışmalarınız ne olursa olsun bu son hamle çok önemlidir. Son adımınızı istekle ve var gücünüzle atın.

    - Son günlerde çalışma temponuzu düşürmemek için zamanınızı daha verimli kullanmaya çalışın.

       Sınav Konuşmaları:

 

    - Sınavda yapamadığım soruları, evde daha rahat yapıyorum.

    - Olumsuz soru köklerini olumlu; olumlu soru köklerini de olumsuz anlıyorum.

    - Sınavlarda süreyi bir türlü yetiştiremiyorum.

    - Sorularla inatlaşıyorum, çözemezsem rahatsız oluyorum ve bu yüzden bir soruyu çözmeden diğer soruya geçemiyorum.

    - Uzun sorulara karşı hep ön yargım var, zor olduğunu düşünüyorum. Ve bu yüzden paragraf tarzı soruları genelde yanlış yapıyorum.

    - İlk doğru gördüğüm seçeneği hemen işaretliyorum, bu yüzden yanlışım çok çıkıyor.

    - Sınav anında hep sınav sonrasını düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum.

    - Zor bir soruyla karşılaştığımda başka bir teste geçiyorum, o zaman da dikkatim çok dağılıyor.

 

 

      Test Ve Deneme Çözerken Dikkat

 

         Sevgili arkadaşlar denemelerde eğer bu maddelerin provasını yaparsanız girmiş olduğunuz sınavda hatalarınızın azaldığını göreceksiniz.

 

    - Soruda yer alan önemli kelimelerin altını mutlaka çizin.

    - Önce soru kökünü daha sonra paragrafı okuyun.

    - Bütün şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin.Çünkü bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister (daha çok, en çok, en yakın, en doğru… gibi ifadelere dikkat edin).

    - İki cevap ta birbirine benziyorsa, sorunun doğru cevabı büyük ihtimalle ikisi de değildir.

    - Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin. İşaretlediğimiz bir cevabı değiştirdiğimizde genelde ‘’keşke değiştirmeseydim’’ deriz.

    - Geriye döndüğünüzde doğruluğundan emin olmadığınız sorulara bakın, emin olarak yaptığınız sorulara tekrar bakmayın. Bu hem zaman kaybıdır, hem de doğruyu silip yanlışı bulma ihtimaliniz doğar.

    - Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın.

    - Sözel sorularda da  kalem kullanın ve elediğiniz şıkları işaretleyin, hem sınav anında işinizi kolaylaştıracak hem de zaman kazanmanızı sağlayacaktır.

    - Soruları çözerken kesinlikle kendi mantığınıza göre çözmeyin, sorudan isteneni verin.

    - Bazı soruların çok kolay olduğunu göreceksiniz ve ‘’acaba bu soruda bir şey mi var’’ diye soracaksınız kendi kendinize. Kesinlikle şüpheye kapılmayın, çok kolay denilecek bir çok soru ile karşılaşacaksınız.

    - Sınavlarda testler arasında 10-15 saniyelik dinlenmeler yapabilirsiniz. Başka bir alana geçmeden önce biraz gözlerinizi kapatıp dinlenin. Bunu zaman kaybı olarak görmeyin. Bunu yaptığınızda rahatladığınızı hissedeceksiniz.

 

     Sınava Nereden Başlamalıyım?

 

    - Kitapçığın başından

    - En çok puan kazandıran dersten

    - En iyi olduğunuz dersten

    - En kolay dersten

    - En zor dersten

 

       Sınava nereden başlamalıyız? Aslına bakarsanız buna verilecek cevap değişebilir; bu konuda öğrencilerin fikirleri çok farklı olabilmektedir. Benim bu konudaki tavsiyem bir tarzınızın olmasıdır. Sınavlarda alanınıza göre de başlayabilirsiniz en iyi olduğunuzu düşündüğünüz testten de başlayabilirsiniz. Ama uzak durmanızı istediğim tek şey her denemede farklı bir yol izlemenizdir. Eğer bu konuda bir alışkanlığınız yoksa bugünlerde yapacağınız deneme sınavlarında kendinize en uygun yöntemi oluşturun. Ve her denemede aynı testten başlayın. Sınava girdiğinizde kesinlikle yönteminizi değiştirmeyin ve deneme sınavlarında alıştığınız tarzda başlayın.

 

 

    Cevaplarımı Optiğe Ne  Zaman Kodlamalıyım?

 

    - Hemen anında

    - Sayfa bittikten sonra

    - Test bittikten sonra

    - Sınavın sonunda

 

         Konulara çalışmak ve soruları çözmek kadar önemlidir kodlama yapabilmek. Her yıl sınava giren öğrencilerin hatırı sayılır bir kısmı kodlama yanlışı yüzünden sınavı kazanamamaktadır. Bu da bize gösteriyor ki doğru kodlama yapabilmek önemlidir. Bu konuda yapılacak en büyük hata sınavın sonunda kodlama yapmaktır.

         Sınavın bitmesine 10-15 dakika kaldığını düşünün ve daha kodlama yapmadınız, bakmanız gereken sorular da var. Bu durumda hangisini seçeceksiniz? Optik kodlama mı yapacaksınız, şüphede kalan sorularınıza mı bakacaksınız yoksa genel bir kontrol mu yapacaksınız? İşte bu durum her şeyin arap saçına döndüğünün resmidir. Bu talihsiz sahneyi yaşamamak için kesinlikle optiğe kodlamayı sınavın sonuna bırakmayın. Her sorudan sonra kodlayabilirsiniz, her testten sonra da kodlayabilirsiniz, her sayfadan sonra da kodlayabilirsiniz, hatta her 5-10 soruda bir kodlama da yapabilirsiniz ama kesinlikle sınavın sonuna bırakmayın.

 

      Turlama Tekniği

 

      Bir testteki çok kolay, kolay ve normal soruları 1.turda çözerek diğerlerini 2.tura bırakmaya turlama tekniği denir. Sınavlarda turlama tekniğini kullanmak başarınızı arttırmada önemli rol oynar.

         Turlama tekniğini uygulayan öğrenciler 1.turda her testte var olan kolay ve normal soruları çözerek soruların büyük bir kısmını yapabilme şansına sahiptir. Turlama tekniği testlerdeki tüm soruları görmenizi sağlar. Turlama tekniğini kullanarak soruların hiç birinde gereksiz yere zaman harcamadığınız takdirde başarınızın arttığını ve sınavların size daha kolay geldiğini göreceksiniz.

      

       Sınava yaklaşık1.5 ay civarında bir zaman dilimi kaldı; bu konuştuklarımı uygulayıp, bundan sonraki süreçte motivasyonumuzu üst düzeyde tutmaya çalışırsak inanıyorum ki düşündüğünüzden daha iyi bir sonuç elde edeceksiniz.

 

     Hepinize bol şanslar, başarılar.

 

 

 

                                                                                                   Murat AYDIN

                                                                                                     Rehber Öğretmen

 

                                                                                      twitter.com/murataydin52

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.