Anaokulunda Veliye Tehdit İddiası Ortalığı Karıştırdı

Anaokulunda Veliye Tehdit İddiası Ortalığı Karıştırdı

İzmir Aliağa Mevlana Anaokulunda velilerden aylık 600 TL temizlik parası istendiği parayı ödeyemeyen velilerin ise tehdit edildiği iddia edildi.

İzmir Aliağa’daki Mevlâna Anaokulunda veliler, okul idaresinin temizlik gideri adıyla aylık 600 TL istemesinden şikayetçi. İtirazlara rağmen bu tutarın okul aile birliği tarafından belirlendiğini anlatan veliler miktarın düşürülmesini istiyor. Veliler şikayetçi olduklarında çocuklarının okuldan atılmasıyla ve durumu sosyal medyada paylaşmaları halinde “devleti eleştirmekten” soruşturma açılmasıyla tehdit edildiklerini söyledi.

‘AYLIK 180 BİN TL NEREYE HARCANIYOR?’

Şikayetçi olduğunu söyleyen bir veli, geçen sene park ve bahçe düzenlemesi için kermes düzenlendiğini ancak bahçede hiçbir değişiklik olmadığını anlattı. Toplanan paranın nereye gittiğini bilmek istediğini ifade eden veli, İlçe Milli Eğitim Müdürüne dilekçe verdiklerini söyleyerek, “Milli Eğitim Müdürünün yanına gittikten bir gün sonra müdür ‘Herkes imzalasın’ diyerek sözleşmeyi çıkardı. Aylık 180 bin TL ne için olursa olsun harcanamaz” diye tepki gösterdi.

İzmir’deki başka bir devlet okulundan istenen paranın bu kadar fazla olmadığını örnek veren bir başka veli, “O okulda kabul etmeyen, parayı veremeyen veliler olmuş ancak karşılığında tehdit almamışlar. Çocukların yemekleri de çok güzel çıkıyor. Bize makul bir şey sunsalar neyse, yine ödeyemeyen olur ama ödemeyeni okuldan atamazsın” dedi.

‘DEVLETİ ELEŞTİRMEKTEN SORUŞTURMA AÇILIR’ TEHDİTİ

Ücreti ödeyemeyecek veliler için “muhtardan fakirlik belgesi”, kira kontratı, araba ruhsatı fotokopisi gibi belgeler istendiğini aktaran bir veli, sosyal medyada durumu paylaştığı takdirde hakkında “Devleti eleştirmekten soruşturma açılacağı” tehdidini aldığını söyledi. Veli okul idaresinden ‘Devlet, okulumuza ödeme yapmıyor’ cevabını aldığını ifade ederek, “Eğer olay devleti kötülemekse devletin memuru olarak zaten sen kötülüyorsun böyle diyerek” dedi.

‘ÇOCUKLARI EĞİTİMDEN MAHRUM BIRAKIYORLAR’

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaatlarının sonuçsuz kaldığını belirten bir başka veli de elindeki sözleşmeyi göstererek, “Bunu ödemezsek ya çocuk okuldan alınacak ya da borçlandırılacağız. Geriye dönük ödemenin yapılacağını söylemişlerdi, itiraz edince ‘Valilik kararı’ diyerek kasım ayından itibaren ödemeye başladılar. Anayasal bir hak olan ücretsiz eğitim-öğretimden mahrum bırakıyorlar” diye konuştu.

Yaklaşık 300 öğrencinin yer aldığı okulda ücretlerin tavan ücretten belirlendiğini söyleyen veli, “Okula bilgisayar alınacağını söylüyorlar. Burası devlet okulu, biz niye alacağız? Öğretmenler de müdür de çok ısrarcı. Kabul etmediğimizde ‘devleti eleştiriyor’ diyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Başka bir veli ise bir veliye ücreti ödeyemeyeceğini söylemesi üzerine çocuğunu okuldan alması için dilekçe imzalattıklarını söyledi. Veli, “Hangi yasa buna sebep veriyor anlamıyorum. İyi kötü çocuklarımızı anaokuluna gönderelim dedik, soygun gibi fiyatlar isteniyor” diye konuştu.

‘OKULLAŞMAYI OLUMSUZ ETKİLEYECEK’

Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (Öv-Der) İzmir Şube Yöneticisi Orhan Yüce, “Millî Eğitim Bakanlığı ve hükümet, sosyal hakları kaldırmak ya da paralı hale getirmek için yıllardır yasa, yönetmelik değiştiriyor. Temizliği, güvenliği, kitap basımını ve araç-gereçleri özelleştirmiş, öğretmenlerin bir kısmını sözleşmeli hale getirmişlerdi. 14 Ekim’de yayımlanan 32339 sayılı Resmî Gazete’de Millî Eğitim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle hizmeti ücretli hale getirdi” dedi.

Sosyal devletin öncelikli görevinin nitelikli, bilimsel ve parasız eğitim hizmeti vermek olduğunu söyleyen Yüce, bu uygulamanın okullaşmayı önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Birçok velinin aidatı ödeyemeyerek çocuğunu okuldan alacağını vurgulayan Yüce, “İzmir Valiliği fırsatı değerlendirerek aidatları tavandan belirliyor. Biz veliler olarak çocuklarımızın vergilerimizle nitelikli okullarda bilimsel, laik ve parasız bir biçimde okumalarını istiyoruz. Talebimizi yüksek sesle duyurmamız çocuklarımızın geleceği için çok önemli” dedi.

Kaynak:evrensel.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.