AYM'den nihai karar: Sayıştay yargı organıdır

AYM'den nihai karar: Sayıştay yargı organıdır

Anayasa Mahkemesi, Sayıştay kararlarının niteliği üzerine son kararı verdi.

16 Mart tarihli haberimizde, Yargıtay Hukuk Kurulunun, Sayıştay kararlarının niteliği üzerine verdiği 2011 tarihli kararı yayımlamıştık.

Ancak, Yargıtay her ne kadar Sayıştay'ın bir yargı organı olmadığına karar vermişse de, bu ay içinde Anayasa Mahkemesi önemli bir tespit yapmış ve Sayıştay'ın bir yargı organı olduğunu belirtmiştir.

6 Mart tarihli Anayasa Mahkemesi kararında, mahkeme heyeti Sayıştay'ın Anayasal konumu irdelemiş, yapılan genel değerlendirmede Sayıştay'ın sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlama görevi yönünden yargısal bir faaliyet icra ettiğini ve bu çerçevede verilen kararların maddi anlamda kesin olduğu, kesin hüküm vermesi nedeniyle bunu sonuçsuz veya etkisiz kılacak şekilde gerek idari gerekse yargısal makamlar nezdinde bir karar alınmasının söz konusu olamayacağını belirtmiştir.

Öte yandan Anayasa'nın 153 üncü maddesine göre; Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.

Son olarak Sayıştay Kanunu'nda Sayıştay ilamlarının İcra İflas Kanunu hükümlerine göre tahsil edileceği ifade edilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin 6 Mart 2014 tarihli kararını okumak için tıklayınız.

WWW.Memurlar.Net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.