Bedelli paraları eğitim için kullanılacak

Bedelli paraları eğitim için kullanılacak

Bedelli paraları eğitim için kullanılacak

Dinçer, bakanlığının bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yaptı. Türkiye’de hem eğitime erişimin artırılması hem de niteliğinin artırılması açısından son 10 yılda önemli çabalar sarf edildiğini belirten Dinçer, “Eğitimde daha esnek ve demokratik yapılanmayı sağlamak üzere eğitim sistemimiz yeniden kurgulanmıştır. Hükümet olarak bilgi çağının gerekli ile halkımızın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yeni eğitim sistemimizi en iyi şekilde hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

Bu yıl hayata geçen 4+4+4 eğitim sistemini savunan Dinçer, “Yeni eğitim sistemiyle tek tip insan yetiştirme anlayışından vazgeçilmiştir. Eğitim öğretim hizmetlerinde hedefimiz, kız-erkek ayrımı yapılmaksızın herkesi eğitmek, rekabet içinde geliştirmek ve hayata hazırlamaktır. Biz küresel düzeyde ihtiyaç duyulan bilgi ve becerileri kazandırmak, ulusal düzeyde bu toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak bir eğitim yapmaya karar verdik. Zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkarmamız gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki mesafeyi tam anlamıyla belik kapatmayacaktır. Çünkü artık dünyanın önde gelen ülkeleri liseyi tamamlayan öğrencilerinin tümünü üniversiteli yapma stratejileri üzerinde çalışmaktadır. Bizim de üniversite zorunlu olmasa bile tüm öğrencilerimizin üniversiteye devam edebileceği imkanı sunan paralel stratejiler üzerinde çalışmamızın zamanı gelmiştir. Bu kapsamda bakanlığımız, 8. ve 9. Kalkınma planlarında istikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen ve Avrupa Birliği’ne üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye vizyonuyla Türk eğitim sistemini okul öncesinden yükseköğretime kadar yaygın eğitimi de içerecek şekilde yeniden yapılanma çalışmaları devam etmektedir” diye konuştu.

Kaliteli bir eğitimin en önemli unsurunun öğretmenler olduğunu ifade eden Dinçer, şunları söyledi:

“Ülkenin her köşesindeki öğrencimizin kadrolu öğretmenler tarafından eğitilmesi için 2002 yılından bu yana 357 bin öğretmen göreve alınmıştır. Yürüttüğümüz çalışmalarla norm kadrolarımızın doluluk oranı ülke genelinde yüzde 85’e ulaşmıştır. 2012 yılında yapılan ve Cumhuriyet tarihinin 1 yıl içerisinde en yüksek sayıda öğretmen istihdamına tekabül eden 57 bin öğretmenin ağırlıkla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illere atanmasıyla bu illerimizin norm kadro doluluk oranı ise yüzde 90’ın üzerine çıkarılmıştır.”

İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine verilen aylık yurt içi burs ücretinde 2002 yılına göre yüzde 864’lük artış sağlandığını belirten Dinçer, 2012-2013 yılında bursun 140 lira olmasının öngörüldüğünü söyledi. Bakan Dinçer, eğitim kampüsleri projesine ilişkin de bilgi verdi. İlk olarak 33 ilde bu uygulamanın yapılacağını kaydeden Dinçer, en kısa sürede çalışmaların başlayacağını bildirdi. Dinçer, ücretsiz ders kitabı dağılım için 2013 yılı bütçesine ilköğretim için 275 milyon lira, ortaöğretim için 182 milyon lira kaynak tahsis edildiğini ifade etti.

Van’da meydana gelen depremlerde 66 okuldan bin 15 dersliğin, 2 bin 873 yatak kapasiteli 11 ortaöğretim pansiyonunun ve 140 lojmanın ağır hasar gördüğünü anımsatan Bakan Dinçer, “Milletimizi derinden üzen bu üzücü afetten tam bir yıl sonra 2 bin 609 derslikli 133 okulumuz, 2 bin 628 kapasiteli 10 ortaöğretim pansiyonu, 10 spor salonu, 2 öğretmenevi ve 456 lojman yapılarak eğitim hizmetine sunulmuştur. Bunlardan 775 derslikli 61 okulumuz hayırseverler tarafından yapılmıştır” dedi.

Dinçer, bakanlığının 2013 yılı bütçesinin 47 milyar 496 milyon 378 bin 650 lira olduğunu söyledi. Öte yandan sunum için dağıtılan kitapçıkta, 2013 yılı içerisinde Bedelli Askerlik Kanunu’ndan 45 milyon liranın bakanlığın bütçesine ilave edileceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.