Çocuk gelin için ceza artacak

Çocuk gelin için ceza artacak

Bakanlık, evliliklerin önüne geçmek için bir eylem planı taslak çalışması hazırladı. Buna göre, ‘çocuk gelin’ vakalarında cezai yaptırımlar artırılacak...

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara

Siirt'in Pervari ilçesinde 12 yaşında evlendirilen, 13 yaşında anne olan Kader Erten'in 14 yaşında evinde silahla vurulmuş halde bulunması olayının ardından 'çocuk gelin' vakaları yeniden gündeme geldi. Çocuk yaşta evlilikler sorununun çözülmesi için harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile görüşmeler yaptı, 15 ilden 64 sivil toplum örgütünün oluşturduğu 'Çocuk Gelinlere Hayır Platformu'ndan oluşan heyetle bakanlıkta bir araya geldi.

İslam, tedbirlerin belirlenmesi konusunda Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile birebir görüşmeler yaptı.

Taslak çalışma hazırlandı

Aile Bakanlığı, tüm bu görüşmelerin ardından erken yaşta evliliklerin önüne geçmek için bir eylem planı taslak çalışması hazırladı. Eylem planı kapsamında Adalet, Gençlik, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık Bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte çalışacak Aile Bakanlığı, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele konusunda bazı tedbirler belirleyecek. Detayları üzerinde çalışılan ve henüz tamamlanmayan taslaktaki tedbirler şöyle:

* Bakanlıklar ve Diyanet bünyesinde görev yapan personelin erken yaşta evlilikler konusunda duyarlılıklarının artırılmasına yönelik eğitimler ve çalışmalar yürütülecek.

* 'Çocuk gelin' vakalarında cezai yaptırımların artırılması ile caydırıcılığı sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

* Köylerde muhtarlar bu tür evliliklerin sakıncalarıyla ilgili bilgilendirilecek, daha sonra bu bilgiler ailelere aktarılacak.

* Zorunlu eğitime devam etmeyen çocuklar eğitime kazandırılacak. Okullarda velilere yönelik bilgilendirmeler yapılacak.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.