Çocukları ailelerinin teşviki suça sürüklemiş

Çocukları ailelerinin teşviki suça sürüklemiş

Polis, ülke çapında suça sürüklenen çocukları araştırdı. Çalışmada 238 çocuğun 20 ile 170 arasında suça karıştığı belirlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) çocuk suçlularla ilgili yaptığı özel araştırmadan şok edici sonuçlar çıktı. EGM, çocukların karıştığı suçlara ilişkin sık sık medyaya yansıyan haberler üzerine 20'den fazla suç kaydı olan çocuklara dönük geniş çaplı bir araştırma yaptı. Araştırmada, 37 ilde yaşayan 11-18 yaş grubundaki 238 çocuk mercek altına alındı. Uzman polisler adeta boyları kadar sabıka kaydı olan çocukları; suç, eğitim, aile yapısı ve sosyal durumları yönünden irdeledi.

Araştırmaya konu olan çocukların 20 ile 170 arasında suça karıştığı belirlendi. En çok işlenen suçlar arasında; hırsızlık, kasten yaralama ve uyuşturucu madde kullanmak yer aldı.

OKULA YOLLAMIYORLAR

İncelemede suça sürüklenen çocukların ailelerinin de suça bulaştığı, anne-babalarının ayrı olduğu, bali vb. uyuşturucu madde kullandıkları ortaya çıktı. 118 ebeveynin çocuklarını suça teşvik ettiği anlaşıldı.  

İncelemede, 181 çocuğun okula gitmediği anlaşıldı. Sadece 20 çocuğun ilköğretim ve lisede öğrenim gördüğü, 9'unun ilkokul mezunu olduğu, 12 çocuğun ise okuma yazma dahi bilmediği belirlendi. Ebeveynlerin yüzde 70'inin çocuklarının eğitim görmesini istemeyerek onların suç işlemesini desteklediği tesit edildi.
 
YÜZDE 85'İ TUTUKLU

Çocukların yüzde 85'inin işledikleri suçlardan dolayı tutuklanarak cezaevinde olduğu, yüzde 15'inin ise tutuksuz yargılandığı belirlendi. Suç kaydı kabarık olan çocukların yüzde 5'inin engelli olduğu saptandı. Engelli hastalığı bulunan çocukların bile ebeveynleri tarafından suça teşvik edildiği anlaşıldı.

Çoğu madde bağımlısı

Suça sürüklenen 217 çocuğun herhangi bir meslek sahibi olmadığı anlaşıldı. Sadece bir çocuğun mesleği olduğu, 6 çocuğun ise günübirlik işlerde çalıştığı ortaya çıktı. İncelemede 81 çocuğun uyuşturucu madde, 76'sının uçucu madde kullandığı, 64 çocuğun bali çektiği bilgisine ulaşıldı. Geri kalan çocukların büyük bölümünün sigara ve alkol kullandığı belirlendi.


170 suça karıştı

Adı-Soyadı    Suç Sayısı           

A.K. (İstanbul)    170
R.Ç. (Isparta)    137                  
Y.S. (Isparta)    94                     
M.T. (Balıkesir)    47                      
A.K. (Edirne)    35                     
N.A.  (Bursa)    34          

KAMİL ELİBOL  - BUGÜN GAZETESİ  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.