Dershanecilerden ortak açıklama

Dershanecilerden ortak açıklama

Özel Dersaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR), Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVENDER) ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), hükümetin dershaneleri kapatma girişimiyle ilgili ortak açıklama yaptı

 

Özel dershaneler konusunun sektörle, eğitim yöneticileriyle tartışılması istenen açıklamada, dünyada dershaneciliğin yasaklandığı ülke bulunmadığı vurgulandı.
 
100 BİNİ AŞKIN İSTİHDAM
 
“Dershaneler, birkaç istisna dışında, öğretmenler tarafından az sermayeyle kurulmuş, yoğun emekle çalışan, kârlılığı oldukça düşük küçük işletmelerdir. Bu kurumların okul gibi çok daha büyük sermaye isteyen yatırımları yapması zor hatta mümkün değildir” denilen açıklamada, şu değerlendirmeler yapıldı:
 
“Dünyada dershanelerle ilgili düzenlemenin olmadığı ülkelerde de dershaneler bulunmasına karşın dershaneciliğin yasaklandığı ülke yoktur. Güney Kore’de dershanecilik bir dönem yasaklanmış ancak bu yasak 2000 yılında anayasa mahkemesince kaldırılmıştır. Gelişme hızı yüksek olan uzakdoğu ülkelerinde dershaneye gitme oranı yüzde 50’lerde, bizde ise yüzde 8’dir. Ülkemizdeki 4000’e yakın özel dershane, genellikle özel okula gidemeyen, özel ders alamayan 1,5 milyon dar gelirli ve orta halli ailenin çocuğuna hizmet vermektedir. Dershaneler, 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla öğrencilerimize eğitimöğretim hizmeti verirken önemli bir istihdamda sağlamaktadır.
 
Ayrıca sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı okullar arasında nitelik farklılıklarının olduğu ülkemizde dershaneler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu da dâhil yurdun büyük bir bölümünde, ders saati 4-5 TL gibi düşük bedellerle hizmet vererek toplumda sosyal adalet sağlanmasına katkı sunmaktadır. Dar gelirli ve orta halli ailelerin çocukları Anadolu’dan gelerek ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi üniversitelerde eğitimalabiliyorlarsa bu sonuca,merkezi sınavlar ve dershaneler sayesinde ulaşılmaktadır.
 
KARAR TARTIŞILMALI
 
İşini çok iyi yapan bu kurumları ‘okula alternatif oluyor’ diyerek kapatmayı düşünmek yerine buralardaki birikimden yararlanmak ve teşvik etmek gerekmektedir. Aksi takdirde öğrencilerin eğitime erişimini yaygınlaştıran, okul dışı zamanlarını kontrollü bir şekilde geçirmesini sağlayan dershaneler yerine bu talebi kaçak, kontrolsüz,merdiven altı oluşumların karşılayacağı kesindir. Özel dershaneler konusunun sektörle, eğitim yöneticileriyle tartışılması biliyoruz ki ülkemizin ve herkesin yararına uygun yeni seçenekler sağlayacaktır. Bu konuda başta sayın başbakanımız olmak üzere konuya taraf yöneticilerimizin kapılarını kapamayacaklarına inanıyoruz.”
 
BUgün Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.