Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz'dan Adalet Vurgusu

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz'dan Adalet Vurgusu

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, ek ders esaslarının yeniden düzenlenmesi, birim ücretin artırılması gerektiğini dile getirerek, “Ek ders esaslarındaki eşitsizlik, ders ücretlerindeki adaletsizlik bir an önce giderilmelidir” dedi.

Talat Yavuz, Ankara 3 No’lu, Ordu ve Giresun şubelerinin divan toplantısına katıldı. Eğitim gündemine ve sendikal çalışmalara ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı, acilen çözüme kavuşturulması gereken sorunların ele alındığı, önerilerin görüşüldüğü toplantıda konuşan Yavuz, yönetici atama yönetmeliği, Öğretmenlik Meslek Kanunu değişikliği, üniversite idari personelinin kurumlar arasında yer değişikliği yapabilmesi, araştırmacı, uzman, şube müdürü, müfettiş maaş dengesizliğinin düzeltilmesi, eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı etkin ve caydırıcı düzenleme yapılması, deprem bölgesinde görev yapanların sıkıntıları, öğretmen açığının kapatılması, yardımcı hizmetler sınıfı personelinin genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, ek göstergelerinde artışa gidilmesi gibi birçok konuda çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Biz, derdi olan bir teşkilatız. Hiçbir zaman kısır çekişmelerin, yersiz kavgaların, seviyesiz tartışmaların parçası olmadık, olmayacağız. İşimize bakıyoruz. Bu tavrımızdan taviz vermeden, ilk günkü azim ve heyecanla üretmeye, hak, emek ve özgürlük mücadelemize, sendikal yolculuğumuza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sorunları alt alta sıralamakla iktifa etmediklerini, çözüme yönelik öneriler sunduklarını, söylem ve eylemleriyle adım atılmasını sağlamaya çalıştıklarını ve çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yavuz, mali haklardan çalışma şartlarına, görevde yükselme ve ünvan değişikliğinden 4688 sayılı Kanun’un güncellenmesine, deprem bölgesindeki sorunlardan eğitime erişimdeki adaletsizliklere, mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan problemlerden mülakatın kaldırılmasına kadar onlarca konunun, sorunun gündemlerinde olduğunu söyledi.

En son 2006 yılında yapılan değişiklikle şimdiki hâlini alan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar, o tarihteki değişiklikler itibarıyla dahi öğretmenlerin kazanılmış haklarını ihlal eden bir düzenleme iken, aradan geçen zaman zarfında ek ders ücreti adaletsizliğinin giderek büyüdüğüne işaret eden Yavuz, “Öğretmenlerin ücretlerinde önemli bir kalem olan ek ders ücretlerinin ödenmesine ilişkin usul ve esaslar, eğitim sistemindeki değişikliklere, öğretim programlarının güncellenmesine, ders saat sayısı ve çeşitliliğinin artmasına, kurumsal yönetmeliklerin değişmesine rağmen hâlâ güncellenmemiştir. Bu durum, hak kayıplarına ve mağduriyetlere sebebiyet vermektedir. 18. Millî Eğitim Şûrası’nda alınan birim saat ek ders ücretlerinin artırılması kararı, hâlâ uygulamaya konulmayı beklemektedir” şeklinde konuştu.

Örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılarak örgütlenme alanının genişletilmesi gerektiğini belirten Yavuz, şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi’nin 2 Kasım 2023 tarihli kararı da sendikal örgütlenme yasağına ilişkin tepkilerimizin haklılığını ortaya koymuş ve 4688 sayılı Kanun’un değiştirilmesinin sürece yayılmasını değil bir an önce tamamlanması gerektiğini ispatlamıştır. 4688 sayılı Kanun’daki örgütlenme özgürlüğünü engelleyici hususların kaldırılarak sendika üyesi olabilecek kamu görevlilerinin kapsamının genişletilmesi; toplu sözleşmenin kapsam, süre, taraflar, işleyiş bakımından yeniden ele alınması, grevsiz toplu sözleşme anlayışının gözden geçirilmesi, kanunun evrensel ilke ve normlara uyumlu hâle getirilmesi için 7. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına alınan maddeler vakit kaybedilmeden hayata geçirilmelidir.”

Müzakereye ve mücadeleye dayalı hizmet sendikacılığı yaptıklarını, alın terinin karşılığının alınması, kamu görevlilerinin sorunlarına çözüm bulunması için çaba harcadıklarını vurgulayan Yavuz, “Kurulduğumuzdan bu yana verdiğimiz mücadeleyle, kronikleşen birçok sorunun çözüme kavuşturulmasını, kazanıma dönüşmesini sağladık. Elbette çözüm bekleyen, hâlâ çözülememiş sorunlarımız var. Şimdiye kadar onlarca sorunu nasıl çözdüysek bunları da çözecek olan biziz. Mevcut sorunlara çözüm bulunması için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.