Ek Ders Ücretleri Artırılmalıdır

Ek Ders Ücretleri Artırılmalıdır

Uzun zaman oldu, ek ders ücretleri dişe dokunur zam görmeyeli....

Uzun zaman oldu, ek ders ücretleri dişe dokunur zam görmeyeli. En son Hüseyin Çelik'in Millî Eğitim Bakanı olduğu dönemde ek ders ücreti 10 TL olsun şeklinde anlamlı bir kampanya yapılmış, ek ders ücreti 10 TL olmasa da, 3,5'tan 5 TL'ye çıkarılarak, öğretmenler bir nebze de olsa rahatlatılmıştı. Aradan uzun zaman geçti. 5 TL'ye çıkarılan ek ders ücreti, gel zaman git zaman 12 TL bile olmadı. Bilindik ifadeyle öğretmenin 1 saatlik ek ders ücreti, bir paket sigara bile etmiyor. Maaş karşılığı girdiği ders için 3000 TL maaş alan bir öğretmeni baz alacak olursak, aynı miktarda girdiği ek ders için aldığı ücret 1000 TL etmiyor. Yani öğretmen ayda altmış saat maaş karşılığı derse giriyor 3000 TL maaş alıyor, ayda fiilen girdiği 60 saatlik ek ders karşılığında ancak 814 TL alabiliyor. Yani üçte bir bile değil. Bu miktar; yeni başlayan öğretmenin maaşının da üçte biri değil. Halbuki öğretmen maaş karşılığı da ek ders karşılığı da aynı eforu sarf ediyor.

Öğretmenler ek ders alabilmek için büyük çaba gösteriyor ancak aldığı ücretin emekliliğe yansıyan bir boyutu yok. Üstüne bir de aldığı ek ders bütünüyle  vergi matrahına katılıyor. Kısaca ek ders ücreti, öğretmeni üç kere mağdur ediyor. Yapılan işlem, haksızlık değil de nedir? 

Sürekli eğitimin öneminden bahsedip, eğitimde istenilen mesafenin alınamadığından şikayet edip önce öğretmenin maddî - manevî ihtiyaçlarını gidermemek çelişki değil midir? Öğretmenden âdeta mucize bekliyoruz ama iş öğretmenler için gereğini yapmaya gelince orada duruyoruz. 

Ek ders ücretiyle ilgili beklentiyi somutlaştıralım: Çeşitli ölçülerden hareket edilebilir. Öğretmen kursta da, derste de aynı dersi anlatıyor. İkisinin arasındaki fark yüzde yüz. Dersanelerin kapatılma sürecinde gerekliydi. Geldiğimiz noktada ek ders ücretiyle kurs ücretini fazla olanda eşitlemek, eğitim camiasına yeni bir heyecan getirecektir. Kurs, akşamları ve hafta sonları yapılıyor, arada bir fark olmalı derseniz, ek ders ücretini 20 TL yapın, öğretmen hiç değilse aynı çaba için maaşının yarısı kadar ek ders ücreti alabilsin. 

Referanduma giderken hükümete ve sayın cumhurbaşkanına bir çağrıda bulunuyoruz: Ek ders zammı aciliyet kesbeden bir konudur. Ek ders ücreti iyice sembolik hâle gelmeden çözüme kavuşturulmalıdır. Daha fazla gecikme kabul edilemez. Gün, bugündür.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.